Η κέρρια είναι εντυπωσιακός φυλλοβόλος θάμνος με κίτρινα λουλούδια που γεμίζουν τα κλαδιά του φυτού την άνοιξη.

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417 – www.greenconcept.gr

 

Βοτανική ταξινόμηση: Είναι το είδος Kerria japonica που ανήκει στην οικογένεια Rosaceae.

Καταγωγή: Η καταγωγή του φυτού είναι από περιοχές της άπω ανατολής την Κίνα και την Ιαπωνία, όπου εκεί συναντάται ως αυτοφυής θάμνος.

Άλλες ονομασίες: Κέρια, κέρρια, ρόδο της Ιαπωνίας, Japanese kerria, Japanese rose

Τοξικότητα: Τα τμήματα του φυτού δεν είναι τοξική για τα κατοικίδια και τον άνθρωπο.

Ποικιλίες: Η πιο δημοφιλής ποικιλία είναι η “Pleniflora” που παράγει δίπλα κίτρινα λουλούδια με σχεδόν σφαιρικό σχήμα.

Βοτανικά χαρακτηριστικά της κέρριας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να αναπτυχθεί και ως ημίαναρριχώμενο φυτό. Έχει γρήγορη ανάπτυξη και το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4 μέτρα ενώ το πλάτος του φυτού ξεπερνάει τα 4 μέτρα. Είναι αρκετά σκληραγωγημένο φυτό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες φροντίδες για να αναπτυχθεί στον κήπο.

Φύλλα: Τα φύλλα του φυτού είναι ωοειδή μεσαίου μεγέθους, με περιφερειακή οδόντωση.

Άνθη: Τα άνθη του αναπτύσσονται πάνω στο φυτό κατά τους ανοιξιάτικους μήνες συνήθως Απρίλη με Μάη και έχουν κίτρινο χρώμα. Τα λουλούδια είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά με διάμετρο τέσσερα με πέντε εκατοστά και μοιάζουν με μικρά τριαντάφυλλα. Η ανθοφορία είναι πλούσια και το φυτό σχεδόν γεμίζει από τα όμορφα λουλούδια την άνοιξη.

 

Λουλούδια κέρριας σε φράχτη

Λουλούδια κέρριας σε φράχτη

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης του φυτού

Ρυθμός ανάπτυξης: Η κέρρια έχει μέτριο προς ταχύ ρυθμό ανάπτυξης. Αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα τους ανοιξιάτικους μήνες σταθεροποιεί την ανάπτυξη της κατά το καλοκαίρι και ξανά αυξάνει τη βλάστηση της τους φθινοπωρινούς μήνες.

Φως: Το φυτό φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία στον κήπο αλλά αναπτύσσεται και πάρα πολύ καλά σε ημισκιερά ακόμα και σκιερά σημεία.

Θερμοκρασία: Είναι φυτό που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό τόσο στις χαμηλές όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Έδαφος-Χώμα: Οι απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένες για την καλλιέργεια της κέρριας. Παρόλα αυτά για να πετύχουμε γρήγορη ανάπτυξη με πλούσια κόμη και πλούσια ανθοφορία προτιμάμε τα εδάφη με μέτρια υγρασία που είναι καλά αποστραγγιζόμενα και μέτρια σε οργανική ουσία.

Υγρασία: Έχει μέτριες απαιτήσεις όσον αφορά την υγρασία για αυτό το λόγο αυτό μπορεί να φυτευτεί και σε πιο ξηρές περιοχές.

Εχθροι-ασθενειες: Η κέρρια δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα από έντομα και ασθένειες. Μπορεί να προκύψουν μυκητολογικές ασθένειες στα φύλλα ή βακτηριολογικές στα κλαδιά (καρκικνώσεις) και τους βλαστούς ή σήψη των ριζών.

Φροντίδες που χρειάζεται η κέρρια

Πότισμα: Το πότισμα δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικό. Το φυτό ποτίζεται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες μία φορά την εβδομάδα.

Λίπασμα: Η κέρρια χρειάζεται λίπασμα από τις αρχές της άνοιξης έως το φθινόπωρο. Συνήθως, προσθέτουμε λίπασμα γενικής χρήσης σε κοκκώδη μορφή 2-3 φορές. Μία στις αρχές της άνοιξης, μια στις αρχές καλοκαιριού και μια στις αρχές του φθινοπώρου.

Λουλούδια κέρριας

 

Κλάδεμα και περιποίηση

Η κεριά ανθίζει σε κλαδί του προηγούμενου έτους. Αυτή η γνώση είναι πολύ σημαντική κατά το κλάδεμα διότι η καλύτερη περίοδος κλαδέματος του θάμνου είναι στο τέλος της άνοιξης ή μέχρι τα μέσα του καλοκαιρού και μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας. Ανά τρία με τέσσερα χρόνια μπορείτε να εφαρμόσετε πιο βαρύ κλάδεμα για την ανανέωση του φυτού που και αυτό γίνεται μετά την πτώση των ανθέων.

Πως και πότε γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην κέρρια

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τον πολλαπλασιασμό της κυρίας είναι με μοσχεύματα μαλακού ξύλου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κόψτε βλαστούς περίπου 20 εκατοστών και φυτέψτε τα σε χώμα με αρκετή τύρφη αφού πρώτα να έχετε χρησιμοποιήσει και ορμόνη ριζοβολίας. Επιπλέον, η κέρρια μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με διαίρεση του φυτού το φθινόπωρο, διαδικασία εύκολη και αποτελεσματική όταν έχουμε φυτά σε γλάστρα.

 

Φύτευση στον κήπο

Η κεριά είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός καλλωπιστικός θάμνος που μπορεί να φυτευτεί για κάλυψη χαμηλού φράχτη. Επιπλέον, μπορεί να φυτευτεί μεμονωμένα σε διάφορες γωνιές του κήπου καλύπτοντας σκιερά σημεία που δύσκολα προσαρμόζεται κάποιο άλλο φυτό.

Ακόμη συνδυασμός 2-3 φυτών κέρριας φυτεύονται μπροστά από σημεία που δεν θέλουμε να φαίνονται στον κήπο, όπως τοίχοι ή αποθήκες. Συνδυάζεται και με άλλα θαμνώδη και ημιαναρριχώμενα φυτά όπως η λαντάνα και το πλουμπάγκο.

 

Διαβάστε επίσης: