Φορσύθια, για κίτρινο χρώμα στον κήπο την άνοιξη

Η φορσύθια είναι φυλλοβόλος θάμνος, με πλούσια και ζωηρή βλάστηση και με ιδιαίτερα εντυπωσιακή ανθοφορία που ξεκινά στις αρχές της άνοιξης. Η καταγωγή του είναι από την Α. Ασία και πιο συγκεκριμένα από την Κίνα και την Ιαπωνία  Στο γένος Forsythia κατατάσσονται 6 είδη φυλλοβόλων θάμνων. Το είδος του φυτού που συναντάμε, φαίνεται ότι προήλθε από τη διασταύρωση δύο άλλων ειδών, του F. suspensa και του F. viridissima.

Χαρακτηριστικά του φυτού

Το ύψος του φυτού φτάνει τα 2-4 περίπου μέτρα και οι περισσότεροι βλαστοί του έχουν ορθόκλαδη ανάπτυξη. Τα φύλλα του είναι απλά, αντίθετα, ωοειδή έως επιμήκη και παραμένουν πάνω στο φυτό έως το Νοέμβριο. Τα άνθη του είναι απλά, μεγάλα με διάμετρο 4-6 εκατοστά, κίτρινου χρώματος και ανθίζουν όλα μαζί καλύπτοντας ολόκληρο το βλαστό. Τα άνθη εμφανίζονται πρώτα κατά μήκος των βλαστών του προηγούμενου έτους και πριν την έκπτυξη των φύλλων. Η περίοδος ανθοφορίας ξεκινάει από τις αρχές Μαρτίου και διαρκεί για 50 περίπου ημέρες, μέχρι και τα μέσα Απριλίου. Κατά την περίοδο αυτή το φυτό είναι γεμάτο κίτρινα άνθη.

φορσύθια την άνοιξη

Φροντίδες που χρειάζεται η φορσύθια

Η φορσύθια αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες καλλιεργητικές περιποιήσεις, αλλά απαιτεί τακτικά ποτίσματα. Είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες αφού αντέχει έως και τους -30οC και είναι ευαίσθητο στην ξηρασία. Γενικά, προτιμά το δροσερό περιβάλλον. Συνιστάται να κλαδεύεται μετά την ανθοφορία. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα το φθινόπωρο και καταβολάδες. Είναι φυτό αρκετά ανθεκτικό και μπορεί να φυτευτεί σε ρυπασμένες και παραθαλλάσιες περιοχές.

Χρήση της φορσύθιας στον κήπο

Βρίσκει πολύ μεγάλη εφαρμογή στην Αρχιτεκτονική τοπίου. Η ιδιαίτερη καλλωπιστική του αξία οφείλεται στην πλούσια και έντονη ανθοφορία του, που συμβαίνει πολύ νωρίς την άνοιξη όταν τα περισσότερα φυτά δεν έχουν ακόμα ανθίσει. Τοποθετείται μεμονωμένα ή ομαδικά σε διάφορα σημεία του κήπου. Φυτεύοντας τα ομαδικά, κατά σειρά  δημιουργούνται πολύ όμορφες μπορντούρες. Επιπλέον, η φορσύθια ταιριάζει άριστα με το χλοοτάπητα. Συναντάται ακόμη και σε μεγάλα φυτοδοχεία (πιθάρια, ξύλινα βαρέλια). Τα ανθισμένα κλαδιά του διατηρούνται για αρκετό καιρό σε ανθοδοχεία δημιουργώντας και σε συνδυασμό με άλλα λουλούδια, πολύχρωμες ανθοδέσμες.