Μαϊντανός, πράσινο αρωματικό φυτό για φύτευση στο λαχανόκηπο

Ο γνωστός μας μαϊντανός (Petroselinum crispum, Apiaceae) είναι ετήσιο φυτό – μυρωδικό της κουζίνας, κατατάσσεται στα αρωματικά και ανήκει στην οικογένεια Apiaceae. Κατάγεται από τις χώρες της νότιας ανατολικής Ευρώπης, αυτοφυές στη χώρα μας και στην Ιταλία.

Είναι γνωστό λαχανικό από την αρχαιότητα και το πλέον χρησιμοποιούμενο βρώσιμο αρωματικό φυτό της μαγειρικής, που συνοδεύει σχεδόν όλα τα φαγητά και τις σαλάτες. Το φύλλωμά του είναι πλατύφυλλο ή σγουρόφυλλο ανάλογα με τις δύο ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας.

Βοτανική ταξινόμηση: Ο μαϊντανός ενώ είναι διετές φυτό, στην παραγωγή καλλιεργείται ως ετήσιο. Δύο ποικιλίες του φυτού (πλατύφυλλη και σγουρόφυλλη), καλλιεργούνται στην χώρα μας σε κήπους, σε αγρούς και για εμπορική εκμετάλλευση.

Καταγωγή: Κατάγεται από τη νότια Ευρώπη, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Κοινά ονόματα: Πετροσέλινο, Μακεδονήσι (σε περιοχές της Εύβοιας) και μαιδανό.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά του μαϊντανού

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Στην χώρα μας o μαϊντανός καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό με ύψος 40 – 60cm και με ίδιο περίπου πλάτος. Όπου καλλιεργείται ως διετές φυτό, τη πρώτη χρονιά, σχηματίζει ένα μεγάλο ρόδακα με μεγάλα φύλα καθώς και μια κεντρική ρίζα που αποθηκεύει ουσίες.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι πολλά μαζί μεγάλα, σγουρά ή ίσια, σχιστά συνήθως τρίφυλλα, μήκους έως 20cm, χρώματος έντονου πράσινου.

Άνθη: Αν δεν κοπεί το φυτό για χρήση, τότε αναπτύσσει στο τέλος του ρόδακα, μικρά λευκά άνθη, σε πολλές ταξιανθίες. Οι σπόροι είναι μικροί και μαύροι και συλλέγονται όπως και στον άνηθο, αφού απλώσουμε γύρω από το φυτό λευκό χαρτί.

Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο και βαθύ ριζικό σύστημα, που βοηθά στην ανάπτυξη του φυτού.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη του μαϊντανού.

Συμβουλές για το χώμα: Είναι φυτό που προτιμά δροσερά, πλούσια και ελαφριά εδάφη με καλή αποστράγγιση (PΗ 5,5-7). Πριν τη σπορά του χρειάζεται φρεζάρισμα του εδάφους και εμπλουτισμός του με οργανική ύλη, κοπριά η καλύτερα compost γαιοσκωλήκων.

Ρυθμός ανάπτυξης: Ο μαϊντανός είναι φυτό μέτριας ανάπτυξης, έχουν όμως δημιουργηθεί ποικιλίες που μπορεί να φτάνουν και του 80 πόντους. Εμφανίζει σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Φυτεύεται σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και συγκομίζεται περίπου εβδομήντα πέντε μέρες από τη σπορά του και σε ύψος 30-40cm.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστες θέσεις και σε ημισκιά και δροσερές θέσεις το καλοκαίρι.
Θερμοκρασία: Ο μαϊντανός έχει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά όταν αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες Δεν αντέχει στις πολύ υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και προτιμά να συγκομίζεται πριν τους καύσωνες του καλοκαιριού.

 

Φροντίδες που χρειάζεται ο μαϊντανός

Πότισμα: Ο μαϊντανός χρειάζεται έδαφος με υγρασία και με καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται επίσης αρκετά ποτίσματα άνοιξη και καθημερινά το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Είναι φυτό με σχετικές απαιτήσεις σε λίπασμα. Εφαρμογή με ένα ειδικό οργανικό λίπασμα κάθε είκοσι μέρες θα κάνει πιο πλούσιο και πράσινο το φύλλωμα του. Επίσης χρειάζεται να προσθέτουμε συχνά κόμποστ γαιοσκωλήκων ακόμη και όταν το φυτεύουμε.

Ζιζάνια: Το πλούσιο έδαφος και η υγρασία που απαιτείται, ευνοεί την εμφάνιση πολλών ζιζανίων που πρέπει μεθοδικά και τακτικά να αφαιρούνται χειρωνακτικά.

Ασθένειες και έντομα: Ο μαϊντανός προσβάλλεται συχνά από ωΐδιο. Μπορεί επίσης να προσβληθεί από μελίγκρα και από κάμπιες διαφόρων εντόμων. Για ερασιτεχνική χρήση προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε όταν χρειάζεται, θείο και χαλκό ή να δοκιμάσετε οικιακό σκεύασμα με βάση τη μαγειρική σόδα. Για μελίγκρες και κάμπιες δοκιμάστε οικιακό σκεύασμα με βάση το πράσινο σαπούνι.

 

Κλάδεμα και περιποίηση του μαϊντανού

Δεν χρειάζεται κλάδεμα. Καθαρίζεται μόνο από τυχόν κίτρινα φύλλα ή ξερούς βλαστούς και συγκομίζεται για ιδιωτική χρήση ή για εμπορική εκμετάλλευση.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στον μαϊντανό

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται όλο το χρόνο και μόνο με σπόρους (3-4 μαζί) που σπέρνονται απευθείας στον χώρο που θα επιλεγεί. Καλό είναι οι σπόροι να απέχουν το λιγότερο 50 cm μεταξύ τους ώστε να μπορεί να εξασφαλίζεται καλός αερισμός. Οι ιδανικότεροι μήνες είναι από Δεκέμβριο μέχρι αρχές Μαρτίου, ώστε να συγκομίζεται άνοιξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

 

Με ποια φυτά συγκαλλιεργείται ο Μαϊντανός

Ο μαϊντανός μπορεί να συγκαλλιεργηθεί, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις, με καλαμπόκια, ντομάτες, πιπεριές.

Διατροφική αξία του μαϊντανού

  • ANA 100gr Μαϊντανός: θερμίδες 36Kcal , πρωτεΐνη 2,90gr, ολικά λιπίδια 0,8gr, υδατάνθρακες 6,3gr, φυτικές ίνες 3,3gr νερό 85gr,
  • Ιχνοστοιχεία – Μέταλλα: νάτριο 56mgr, κάλιο 550mgr, ασβέστιο 130mgr, μαγνήσιο 50mgr, σίδηρος 6,2mgr, ψευδάργυρος 1,5mgr φώσφορο 58mgr.
  • Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών: Βήτα Καροτίνη 5090mgr, Λουτεΐνη-ζεαξανθίνη 5561mgr, Βιταμίνης Α 421mgr, Βιταμίνης C 133mgr και Βιταμίνης Κ 1640mgr

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:

 

μαϊντανός