Ναντίνα, θάμνος που δίνει χρώμα στον κήπο με κατακόκκινους καρπούς και με λευκά – ροζ και κίτρινα άνθη.

 

Η Ναντίνα ή ναντίνια (Nandina domestica, Berberidaceae) είναι ένας όμορφος σφαιρικός αειθαλής θάμνος με εντυπωσιακό φύλλωμα που μοιάζει με μπαμπού με ιδιαίτερα καλλωπιστικά λευκά – ροζ ή κίτρινα άνθη και με διακοσμητικούς κατά κόκκινους καρπούς που όταν φυτευτεί δίνει χρώμα στον κήπο.

 

 

Βοτανική ταξινόμηση: Είναι το μοναδικό γένος nandina domestica και ανήκει στην οικογένεια Berberidaceae. Από αυτό έχουν προκύψει περίπου εξήντα ποικιλίες, όλες πολύ καλλωπιστικές με διαφορετικά ύψη, χρώμα φυλλώματος και ανθέων.

Καταγωγή: Η ναντίνα κατάγεται από την Ανατολική Ασία, Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία.

Κοινά ονόματα: Ναντίνα, ναντίνια ή φυτό μπαμπού (λόγω της ομοιότητας των φύλλων της με το μπαμπού)

Τοξικότητα: Οι καρποί της είναι τοξικοί στα πουλιά και στα ζώα.

Ναντίνα σημαντικές ποικιλίες 

  • Ναντίνια Blush με κίτρινο κόκκινο φύλλωμα την άνοιξη, που το φθινόπωρο και το χειμώνα γίνεται έντονο κόκκινο.
  • Fire Power νάνα ποικιλία με ύψος 30-40 cm, με έντονο κόκκινο φύλλωμα φθινόπωρο και χειμώνα.
  • Lemon Lime Κιτρινοπράσινο ανοιξιάτικο φύλλωμα που γίνεται έντονο κόκκινο το καλοκαίρι.
  • Moon Bay Ορθόκλαδη ποικιλία με ύψος περίπου 1,2m ενώ τα φύλλα του αλλάζουν χρώμα ανά εποχή, από γλαυκό – πράσινα το χειμώνα, γίνονται κόκκινα, πορτοκαλί και μπορντό.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της ναντίνας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι ορθόκλαδος αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος θερμών και τροπικών περιοχών. Σε πολύ ψυχρές περιοχές γίνεται φυλλοβόλο. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι κανονικός με ύψος που φτάνει από 30cm στις νάνες ποικιλίες, μέχρι 180cm.

Φύλλα: Ένα από τα χαρακτηριστικά του φυλλώματος της ναντίνας είναι ότι αλλάζει χρώμα κατά εποχή. Την Άνοιξη το φύλλωμά της είναι πράσινο – ροζ και προς το Καλοκαίρι – Φθινόπωρο γίνεται κόκκινο. Τα φύλλα της είναι στενόμακρα ωοειδή ή λογχοειδή μήκους περίπου 5-8cm.

Άνθη-Καρποί: Τα άνθη της ναντίνας είναι λευκά-ροζ και σε ορισμένες ποικιλίες λευκά – κίτρινα. Φύονται στο τέλος των μίσχων πολλά μαζί σε ταξιανθίες και από το καλοκαίρι και μετά, σχηματίζονται οι πολύ διακοσμητικοί κόκκινοι καρποί.

Ρίζες: Η ναντίνα σχηματίζει σχετικά μεγάλο και βαθύ ριζικό σύστημα που απαιτεί μεγάλες σε μέγεθος πήλινες γλάστρες.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης της ναντίνας

Ρυθμός ανάπτυξης: Ο ρυθμός ανάπτυξης της ναντίνας είναι σχετικά αργός και θέλει δύο έως τέσσερα χρόνια για να αναπτυχθεί οριστικά.

Φως: Η ναντίνα είναι φυτό που προτιμά ηλιόλουστες θέσεις, όμως μπορεί να αναπτυχθεί αρκετά καλά και σε ημισκιά. Είναι φυτό που αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Θερμοκρασία: Αντέχει σε θερμοκρασίες από -10 έως 38+ βαθμούς Κελσίου.

Έδαφος – Χώμα: Προτιμά τα γόνιμα και καλά αποστραγγιζόμενα μη αλκαλικά εδάφη με PH 5,5 – 6,8

Υγρασία – Πότισμα: Χρειάζεται κανονικό πότισμα Άνοιξη και πιο συχνά το Καλοκαίρι. Φροντίζουμε να διατηρείται σχετική υγρασία, ποτίζοντας όμως αφού έχει ξεραθεί το χώμα στη γλάστρα. Δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και μέρα παρά μέρα το καλοκαίρι, αναλόγως και της υγρασίας του εδάφους, θα ήταν το πιο ιδανικό πότισμα.

 

Ναντίνα φροντίδες που χρειάζεται 

Λίπασμα: Καλό είναι το φυτό να λιπαίνεται κάθε μήνα κατά την άνοιξη με ειδικό λίπασμα για καλλωπιστικούς θάμνους και μία φορά καλοκαίρι και φθινόπωρο. Όταν φυτεύουμε τη ναντίνα σε έδαφος ή σε γλάστρες καθώς και στις αρχές του καλοκαιριού, προσθέτουμε κομποστ για τον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία.

Ασθένειες και έντομα: Το φυτό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε εχθρούς και ασθένειες. Σπάνια μπορεί να προσβληθεί από αφίδες ή μύκητες.

Κλάδεμα και περιποίηση της ναντίνας: Η Ναντίνα δεν χρειάζεται συχνά κλαδέματα. Αφαιρούμε μόνον ξερούς βλαστούς, όποτε αυτοί προκύψουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ή λαίμαργους που πιθανώς θα χαλάσουν το σχήμα και το ύψος του φυτού.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στη ναντίνα

Η Ναντίνα πολλαπλασιάζεται κυρίως με ημιξυλώδη μοσχεύματα το καλοκαίρι καθώς και με διαίρεση των ριζών, όταν το φυτό μεταφυτεύεται από γλάστρα. Ο πολλαπλασιασμός με σπόρους δεν συνιστάται στη χώρα μας, γιατί το φυτό αργεί πολλά χρόνια να αναπτυχθεί.

 

Η ναντίνα στον κήπο και τη βεράντα

Η διακοσμητική αξία του φυτού όπως προείπαμε είναι μεγάλη και πηγάζει τόσο από το εντυπωσιακό φύλλωμα και τα άνθη όσο και από τους κατακόκκινους στρογγυλούς καρπούς του.

Φυτεύεται σε μεγάλες γλάστρες για να διακοσμήσει μεγάλες βεράντες και μπαλκόνια, αλλά κυρίως φυτεύεται στο έδαφος μόνο του, ή σε ομάδες. Επίσης μπορεί να φυτευτεί σε σειρές σε χαμηλούς φυτοφράκτες.

Δίνει

Είναι φυτό που αντέχει μερικώς στην αλατότητα και για αυτό αξιοποιείται σε παραθαλάσσιους κήπους.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: