Τι λουλούδια και λαχανικά σπέρνουμε τον Αύγουστο – ημερολόγιο λαχανόκηπου

 

Ο σοφός λαός λέει “Του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”! Από την άλλη ο Αύγουστος είναι κατεξοχήν ο μήνας των καλοκαιρινών διακοπών που σε αρκετούς προσφέρει τον ελεύθερο χρόνο, που στερούνται τους υπόλοιπους μήνες.

Για όσους ασχολούνται με το λαχανόκηπο, τον Αύγουστο ήδη απολαμβάνουν τους καρπούς των καλοκαιρινών λαχανικών. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες αλλά και αγγούρια, κολοκυθάκια, φασολάκια κ.λ.π. έχουν την τιμητική τους.

Λαχανικά που σπέρνουμε τον Αύγουστο

Τον Αύγουστο λοιπόν, στην καρδιά του καλοκαιριού και λίγο πριν την προετοιμασία του λαχανόκηπου για τα φθινοπωρινά λαχανικά είναι η κατάλληλη στιγμή για να σπείρουμε:

Κρεμμυδάκι χλωρό: Η σπορά γίνεται σε σπορείο ή δίσκους σποράς. Τα νεαρά φυτά μεταφυτεύονται στο έδαφος ή τη γλάστρα όταν αποκτήσουν τέσσερα με πέντε φυλλαράκια (μετά από δύο περίπου μήνες).

Καρότο: Οι όψιμες ποικιλίες καρότου σπέρνονται από τον Αύγουστο μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Η σπορά γίνεται κατευθείαν στο έδαφος σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 5-6 εκατοστά. Όταν τα σπορόφυτα αποκτήσουν 3-4 φύλλα γίνεται αραίωση των φυτών ώστε τα φυτά που θα παραμείνουν σε κάθε γραμμή να έχουν απόσταση περίπου 20 εκατοστά. Αντίστοιχα γίνεται και η σπορά σε φυτοδοχείο.

Σέσκουλο: Το καλοκαίρι η σπορά γίνεται κατευθείαν στο χώμα σε βάθος 3 εκατοστά περίπου. Οι γραμμές της σποράς πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 40 εκατοστά και τα φυτά που θα αναπτυχθούν σε κάθε γραμμή πρέπει να έχουν απόσταση 25 εκατοστά. Η συγκομιδή στο σέσκουλο γίνεται σταδιακά αφού συγκομίζονται κάθε φορά μόνο τα φύλλα που έχουν αναπτυχθεί πλήρως.

Μπρόκολο: Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σπέρνονται τα μπρόκολα που θα συγκομιστούν την άνοιξη. Η σπορά μπορεί να γίνει σε σπορείο ή δίσκους σποράς αλλά μπορεί να γίνει και κατευθείαν στο έδαφος. Το βάθος της σποράς είναι 1-2 εκατοστά. Αν η σπορά γίνει σε σπορείο ή δίσκους σποράς, η μεταφύτευση στο λαχανόκηπο γίνεται όταν τα νεαρά φυτά έχουν αποκτήσει το 7ο φύλλο τους. Στις τελικές θέσεις φύτευσης η απόσταση μεταξύ των γραμμών πρέπει να είναι 60 εκατοστά και μεταξύ των φυτών κάθε γραμμής 50 εκατοστά.

Μαρούλι: Το μαρούλι είναι από τα λίγα λαχανικά που η σπορά του μπορεί να πραγματοποιηθεί σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η σπορά δεν πρέπει να είναι βαθιά (βάθος σποράς περίπου 0,5 εκατοστά). Όταν η σπορά γίνεται σε σπορείο ή δίσκο σποράς η μεταφύτευση στο έδαφος πραγματοποιείται μετά από 30-40 ημέρες. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών φύτευσης πρέπει να είναι 40 εκατοστά και μέσα στις γραμμές 25 εκατοστά. Τον Αύγουστο η σπορά μπορεί να γίνει και απευθείας στο έδαφος, στις περιοχές που δεν υπάρχουν ακραίες θερμοκρασίες.

Ρόκα: Η εποχή σποράς της ρόκας ξεκινάει από τον Μάρτιο και φτάνει μέχρι τον Οκτώβριο. Γίνεται κατευθείαν στο έδαφος σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 25-30 εκατοστά. Η συγκομιδή μπορεί να γίνει σταδιακά (συγκομίζοντας μόνο τα εξωτερικά φύλλα κάθε φορά) ή να συγκομιστεί όλο το φυτό όταν αποκτήσει ύψος 8-10 εκατοστά. Η σταδιακή σπορά της ρόκας (ανά 15-20 μέρες) να εξασφαλίσει συνεχόμενη παραγωγή για όλο το χρόνο!

Μαϊντανός: Ο μαϊντανός σπέρνεται κατευθείαν στο έδαφος από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η σπορά συνήθως γίνεται στα πεταχτά και με βάθος σποράς λίγα χιλιοστά. Η συγκομιδή γίνεται σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Μπορεί να γίνει σταδιακά, συγκομίζοντας τα μεγάλα φύλλα κάθε φορά. Ακόμα μπορεί να κοπεί ολόκληρο το φύλλωμα λίγα εκατοστά πάνω από τη βάση του φυτού. Ο μαϊντανός θα αναπληρώσει το φύλλωμά του και έτσι μπορεί να δεχθεί αρκετές κοπές μέσα στον χρόνο.

γοδέτια ή γκοδέτια

Γοδέτια

 

Λουλούδια που σπέρνουμε τον Αύγουστο

Μαζί με τα λαχανικά και τα αρωματικά της κουζίνας, τον Αύγουστο μπορεί να γίνει και η σπορά για ορισμένα ανθοφόρα φυτά. Έτσι τον μήνα αυτό μπορούν να σπαρθούν τα αγαπημένα μας γαρύφαλλα, οι βιολέτες και οι γοδέτιες.

Εναλλακτικά η σπορά αλλά και η καλλιέργεια αυτών των λαχανικών μπορούν να γίνουν σε σάκους φύτευσης στο μπαλκόνι, την ταράτσα και τον κήπο.

Τέλος τον Αύγουστο που τα σχολεία είναι κλειστά είναι μία ευκαιρία για τα παιδιά, τους γονείς και συχνά τους παππούδες να περάσουν μαζί ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο. Ο κήπος και ιδιαίτερα ο λαχανόκηπος αποτελεί ιδανικό “πεδίο δράσης” δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους.

Όποιο και να είναι το κίνητρο της ενασχόλησης με το λαχανόκηπο, το αποτέλεσμα ανταμείβει πρακτικά και ηθικά τον καλλιεργητή.

Καλή επιτυχία!

 

Από τους γεωπόνους του e-gardenshop.gr/product-category/plants-seeds/seeds/

 

Διαβάστε επίσης άρθρα όπως: