ΜΑΡΤΙΟΣ: η αρχή της άνοιξης – εργασίες σε αγρό και κήπο

 

O Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, η αρχή της αναγέννησης της φύσης. Ο καιρός παρά τα σκαμπανεβάσματα, πότε κρύο πότε ζέστη πότε βροχές και πότε ήλιο, πηγαίνει προς μια πιο ζεστή περίοδο. Ο Μάρτιος εξακολουθεί να μας προσφέρει υπέροχα φυλλώδη λαχανικά, φράουλες, χρήσιμα και βιταμινούχα εσπεριδοειδή όπως μανταρίνια, λεμόνια, πορτοκάλια αλλά και υπέροχα καλλωπιστικά φυτά που αρχίζουν να ομορφαίνουν τον κήπο τις βεράντες και τα μπαλκόνια.

Οι εργασίες στον αγρό και τον κήπο που αυτό το μήνα είναι αρκετές, σημαντικές και… ευχάριστα κουραστικές

Εργασίες στον κήπο το Μάρτιο:

  • Προετοιμάζουμε το έδαφος, με σκαψίματα – φρεζαρίσματα – εμπλουτισμό του με compost – χωνεμένη κοπριά – οργανικό λίπασμα κ.λπ. ώστε να δεχτεί νέες φυτεύσεις δέντρων και καλλωπιστικών θάμνων.
  • Διακοσμούμε: τον κήπο τη βεράντα και τα μπαλκόνια μας με έτοιμα εντυπωσιακά φυτά όπως Ανεμώνες, Τουλίπες, Βιόλες, ζουμπούλια, Αζαλέες, Διμορφοθήκες κ.λπ. που μαζί με τις τριανταφυλλιές θα δημιουργήσουν με το χρώμα τους ένα πολύ όμορφο περιβάλλον.
  • Καθαρίζουμε: συχνά τον κήπο κόβοντας τα ζιζάνια και τα κομποστοποιούμε στον κομποστοποιητή, μαζί με υπολείμματα καρπών και φύλλων.
  • Κουρεύουμε το χλοοτάπητα: χαμηλά και προσθέτουμε ένα μικρό στρώμα χώματος. Εφαρμόζουμε βασική λίπανση ειδική για το γκαζόν, αποκαθιστούμε τυχόν ζημιές ή ατέλειες στο χλοοτάπητα με συμπληρωματική φύτευση. Δεν ξεχνάμε ότι τα υπολείμματα του γκαζόν επίσης κομποστοποιούνται.
  • Εφαρμόζουμε βασική λίπανση σε φράχτες με καλλωπιστικά κωνοφόρα.
  • Ελέγχουμε και τοποθετούμε το αυτόματο πότισμα: Δεν ξεχνάμε να ποτίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου αφού η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού και το Μάρτιο, αυξάνεται σημαντικά.

 

Εργασίες και κλάδεμα των φυτών την άνοιξη

 

Εργασίες στο χωράφι το Μάρτιο:

  • Τελειώνουμε το κλάδεμα σε φυλλοβόλα: οπωροφόρα και καλλωπιστικά δέντρα, φυλλοβόλα – αειθαλή. Προσοχή όμως όχι κατά τη διάρκεια τυχόν όψιμου παγετού. Στα φυτά και στα δέντρα που κλαδεύουμε (πυρηνόκαρπα, ελιές κ.λπ. ) ψεκάζουμε με χαλκούχα σκευάσματα με την προσθήκη βιολογικών σκευασμάτων (κατά προτίμηση προέλευσης φυκιών) για προστασία από ασθένειες και από το χειμωνιάτικο στρες.
  • Ελιά: Καθαρίζουμε καλά το χωράφι από τα υπολείμματα κλαδεμάτων και κόβουμε τα χόρτα με χορτοκοπτικό μηχάνημα αφήνοντάς τα στο έδαφος. Τώρα μπορούν να ολοκληρωθούν τα κλαδέματα μετά την συγκομιδή, ψιλοτεμαχισμός των κλαδιών, ρίχνουμε βασική λίπανση, (κατά προτίμηση ειδική οργανική λίπανση με την προσθήκη Βορίου και λοιπών ιχνοστοιχείων. Ασβεστώνουμε τον κορμό στις ελιές όπως και στα φυλλοβόλα ή ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό.
  • Προετοιμάζουμε τις παγίδες που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε βασικούς εχθρούς. (Δάκος, μύγα μεσογείου κ.λπ.)
  • Αρχίζουμε νέες φυτεύσεις.
  • Εσπεριδοειδή: Προσθέτουμε βασική λίπανση ειδική για εσπεριδοειδή και συνεχίζουμε την καταστροφή των ζιζανίων. Κλαδεύουμε, όπου χρειάζεται, τα δέντρα που συγκομίστηκαν σε όψιμες ποικιλίες Μέρλιν – Νιου χολ- Ναβαλίνες και αμέσως ψεκάζουμε με χαλκούχα σκευάσματα. Φυτεύουμε νέα δέντρα.
  • Αμπέλι-σταφίδα: Τελειώνουμε τα κλαδέματα καρπόδεσης και εφαρμόζουμε χαλκούχα σκευάσματα. Αρχίζουμε τις λιπάνσεις Για σωστή λίπανση χρειάζεται να γνωρίζουμε πολύ συγκεκριμένα, για τη σύσταση, τις ιδιότητες και τη γονιμότητά του εδάφους. Αυτό το επιτυγχάνουμε με την ανάλυση του εδάφους και με την ανάλυση φύλλων (φυλλοδιαγνωστική) κάθε τρία – τέσσερα χρόνια. Ενσωματώνουμε οργανική ουσία ή κόμποστ όπου χρειάζεται. Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την ίσκα (Fomitiporia mediterranea) Τελειώνουμε τα σκαψίματα και το φύτεμα νέων αμπελιών με ριζωμένες βέργες.

 

Εργασίες στο λαχανόκηπο το Μάρτιο:

  • Βαθιά σκαψίματα στο έδαφος που θα τοποθετήσουμε το λαχανόκηπου.
  • Συγκομιδή χειμωνιάτικων λαχανικών.
  • Σπορά καλοκαιρινών λαχανικών και φρούτων στο σπορείο (αγγούρι, τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, κολοκύθι. καλαμπόκι, φράουλα, καρπούζι, πεπόνι κ.λπ. ) και στα θερμότερα μέρη, (Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Κρήτη, Δωδεκάνησα) επί τόπου στην οριστική τους θέση.
  • Σπορά κρεμμυδιού (κοκκάρι) και σκόρδου.
  • Φυτεύουμε στην οριστική τους θέση: αγκινάρα, σπαράγγι φράουλα, καρότο, ραπανάκια, μαρούλι, σπανάκι, πράσο, ρόκα, μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρι
  • Καλοκαιρινή πατάτα: Είναι η κατάλληλη εποχή στις αρχές του Μαρτίου, για να φυτέψουμε πατάτα στη νότια Ελλάδα, καθώς και τα υπέροχα αρωματικά βαλεριάνα, μάραθο, άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, σέλινο κ.λπ.

 

Τέλος σας προτείνουμε να φυτέψετε 15 ανθοφόρα φυτά που θα κάνουν περήφανο τον κήπο σας Άνοιξη – και Καλοκαίρι:

Καλή επιτυχία!