ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ λίγο πριν την άνοιξη, εργασίες σε αγρό και κήπο
O Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα. Στο παρελθόν ερχόταν και έφευγε με πολύ κρύο και ήταν το πρόσωπο ενός σκληρού χειμώνα για τον αγρό και τον κήπο. Η λαϊκή παροιμία τα λέει όλα: «ο Φλεβάρης κι’ αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει, μα αν τύχει και θυμώσει μες στο χιόνι θα μας χώσει». Ο Φεβρουάριος εξακολουθεί να μας προσφέρει υπέροχα φυλλώδη λαχανικά και τα χρήσιμα και βιταμινούχα εσπεριδοειδή: μανταρίνια, λεμόνια, πορτοκάλια καθώς και γκρέιπφρουτ.
Το μήνα αυτό έχουμε αρκετό έως πολύ κρύο, συχνές βροχοπτώσεις – χιονοπτώσεις και μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας στο έδαφος και στην ατμόσφαιρα. Η ημέρα μεγαλώνει σιγά σιγά, και αν στο τέλος του μήνα έχουμε γλυτώσει από πολλές παγωνιές, τότε μπορούμε να σπείρουμε πολλά καλλωπιστικά της άνοιξης.
Οι εργασίες στον αγρό και τον κήπο και αυτό το μήνα είναι αρκετές και σημαντικές:
Φεβρουάριο εργασίες στον κήπο:
- Διακοσμούμε τον κήπο τη βεράντα και τα μπαλκόνια μας με νέα έτοιμα εντυπωσιακά φυτά όπως Πρίμουλες, Ανεμώνες, Φρέζιες, Τουλίπες, Βιόλες, Κυκλάμινα, Ίλεξ κ.λ.π που μαζί με τις πολύ πρώιμες και υπέροχες τουλίπες θα δημιουργήσουν με το χρώμα τους ένα όμορφο περιβάλλον.
- Παίρνουμε τα τελευταία μέτρα προστασίας για τα ευαίσθητα στο κρύο φυτά σε περίπτωση χιονιού, έντονου κρύου και παγετού. Σε περίπτωση παγετού, στις γλάστρες προσθέτουμε κόμποστ ή κοπριά για να διατηρηθούν ζεστές οι ρίζες και προστατεύουμε καλύπτοντας τα φυτά με αντιπαγετικό δίχτυ.
- Καθαρίζουμε συχνά τον κήπο και κομποστοποιούμε στον κομποστοποιητή, τα υπολείμματα καρπών και φύλλων.
- Εφαρμόζουμε βασική λίπανση σε φράχτες με καλλωπιστικά κωνοφόρα.
- Ενσωματώνουμε οργανική ουσία, χωνεμένη κοπριά ή compost ώστε να κρατάμε πιο θερμό το έδαφος κοντά στις ρίζες των φυτών.
- Ποτίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου αφού η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού και το Φεβρουάριο, αυξάνεται σημαντικά.
Φεβρουάριο εργασίες στο χωράφι:
- Συνεχίζουμε να κλαδεύουμε φυλλοβόλα, οπωροφόρα και καλλωπιστικά δέντρα. Φυτεύουμε οπωροφόρα – φυλλοβόλα – γυμνόριζα δέντρα στον κήπο, όχι όμως κατά τη διάρκεια παγετού. Στα φυτά και στα δέντρα που κλαδεύουμε (πυρηνόκαρπα, ελιές κ.λ.π ) ψεκάζουμε με χαλκούχα σκευάσματα για προστασία από ασθένειες.
- Ελιά: Γίνονται κλαδέματα μετά την συγκομιδή, ψιλοτεμαχισμός των κλαδιών και αν δεν μπορούμε να το κάνουμε, κάψιμο κλαδιών, ρίχνουμε βασική λίπανση, και συνεχίζουμε νέες φυτεύσεις. Ασβεστώνουμε επίσης τον κορμό στις ελιές όπως και στα φυλλοβόλα ή ψεκάζουμε με βορδιγάλειο πολτό.
- Εσπεριδοειδή: Προσθέτουμε βασική λίπανση ειδική για εσπεριδοειδή, κάνουμε καταστροφή των ζιζανίων. Γίνεται κλάδεμα στα δέντρα που συγκομίστηκαν και αμέσως ψεκάζουμε με χαλκούχα σκευάσματα. Φυτεύουμε νέα δέντρα.
- Αμπέλι-σταφίδα: Τελειώνουμε τα κλαδέματα. Ενσωματώνουμε οργανική ουσία ή κόμποστ όπου χρειάζεται. Παρακολουθούμε την ίσκα (Fomitiporia mediterranea) μια μυκυτολογική ασθένεια η οποία προσβάλει τον κορμό και τα κλαδιά των φυτών. Προσβεβλημένα από ίσκα φυτά πρέπει να ξεριζωθούν και να καούν, αλλιώς μπορεί εύκολα να εξαπλωθούν στα υπόλοιπα φυτά του αμπελώνα με ανεπανόρθωτη ζημιά. Συνεχίζονται τα σκαψίματα και το φύτεμα αμπελιών με ριζωμένες βέργες.
Φεβρουάριο εργασίες στο Λαχανόκηπο:
- Βαθιά σκαψίματα στο χώμα του λαχανόκηπου.
- Συγκομιδή χειμωνιάτικων λαχανικών.
- Σπορά ανοιξιάτικων λαχανικών στο σπορείο και στα θερμότερα μέρη, επί τόπου στην οριστική τους θέση.
- Σπορά κρεμμυδόσπορου για κοκάρι.
- Κορφολόγημα κουκιών
- Φυτεύουμε: αγκινάρα, σπαράγγι φράουλα, καρότο, ραπανάκια, μαρούλι, σπανάκι, πράσο, ρόκα, μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρι
- Είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε χειμερινή πατάτα στη νότια Ελλάδα καθώς και τα υπέροχα αρωματικά βαλεριάνα, μάραθο, άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, σέλινο κ.λ.π.
Τέλος προτείνουμε να επιλέξετε 12 ανθοφόρα φυτά που θα κάνουν περήφανο τον κήπο σας το Χειμώνα – Άνοιξη :
- Λευκάνθεμα
- Αλιουμ καλλωπιστικά
- Τουλίπες
- Σελόσια
- Βιόλες,
- Ιλεξ,
- Τριανταφυλλιές,
- Λαντάνες,
- Ανεμώνες,
- Τουλίπες,
- Φρέζιες
- Κυκλάμινα
Καλή επιτυχία!
Leave A Comment