ΙΟΥΛΙΟΣ: Εργασίες στον κήπο και τον αγρό.

Ο Ιούλιος είναι μήνας που οι εργασίες δεν είναι για να προετοιμάσουμε τον κήπο ή τον λαχανόκηπο μας αλλά κυρίως για να τον διατηρήσουμε σε καλό επίπεδο και να βελτιώνουμε και να περάσουμε στο στάδιο συλλογής των καρπών στον λαχανόκηπο.

Ο λαχανόκηπος έχει ξεκινήσει και μας δίνει τους καρπούς των λαχανικών και των κηπευτικών. Τα καλλωπιστικά λουλούδια μας προσφέρουν τα χρώματα και τα αρώματα τους, τα δέντρα προετοιμάζουν τους καρπούς και αλλά έχουν ξεκινήσει να τα ωριμάζουν.

Ξεκινάει ο τρύγος σε πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες αμπελιού.

Καρποφόρα δένδρα και αμπέλι

Στα καρποφόρα δένδρα συνεχίζουμε το πρόγραμμα λιπάνσεων στο έδαφος ή διαφυλλικά και προσέχουμε το χρόνο εφαρμογών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Δεν αμελούμε το πότισμα. Η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος στα δέντρα βοηθάει πολύ στην ορθολογική χρήση του νερού, χρησιμοποιώντας τη σωστή ποσότητα σε σταθερά χρονικά διαστήματα.

  • Αντιμετωπίζουμε εχθρούς και ασθένειες δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη και στην βιολογική αντιμετώπιση.
  • Προστατεύουμε τους καρπούς που είναι ευαίσθητοι σε προσβολές εντόμων με ύφασμα καρπών.
  • Προσθέτουμε παγίδες για έντομα.
  • Παρατηρούμε συχνά τον κορμό των δένδρων για προσβολές από ξυλοφάγα έντομα.

 

Χλοοτάπητας

Προσέχουμε το πότισμα στο γκαζόν. Επιπλέον, τα κουρέματα στο χλοοτάπητα δεν πρέπει να γίνονται πολύ συχνά αλλά και όχι μετά από διάστημα τέτοιο που μπορεί η ποικιλία γκαζόν να έχει βγάλει ανθοφόρους βλαστούς.

 

Καλλωπιστικά με λουλούδι και πράσινα φυτά

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών όλα τα καλλωπιστικά φυτά μπορεί να ζορίζονται. Η ανθοφορία σε ορισμένα είδη φυτών ίσως να διαρκέσει λιγότερο λόγω της ζέστης.

  • Προσέχουμε το πότισμα να είναι σε σταθερή συχνότητα και επαρκές νερό.
  • Προσέχουμε τη λίπανση και το χρόνο που την εφαρμόζουμε στα φυτά
  • Κόμποστ μπορούμε να προσθέσουμε ώστε να διατηρούμε το έδαφος σε ένα καλό επίπεδο.
  • Σκεπάζουμε με άχυρο εάν αυτό είναι απαραίτητο, για να διατηρήσουμε την υγρασία στη βάση των φυτών.

Συμβουλή: Μπορεί να μπει το κομμένο γρασίδι γύρω από φυτά αφού έχει ήδη ξεραθεί και να λειτουργήσει ως άχυρο, ώστε να διατηρήσουμε το επίπεδο υγρασίας στο έδαφος.

Κομποστοποίηση

Είτε με γαιοσκώληκα είτε χωρίς, η διαδικασία της κομποστοποίησης συνεχίζεται κανονικά. Προσέχουμε την υγρασία του κομποστοποιητή.
Εάν έχουμε τοποθετήσει τον κομποστοποιητή σε σημείο με έντονο ήλιο θα πρέπει να τον προστατεύουμε ή να τον μεταφέρουμε σε πιο σκιερό μέρος.

 

Λαχανικά και κηπευτικά

Το πότισμα σε σταθερά χρονικά διαστήματα και η σταθερή ποσότητα νερού είναι το σημαντικότερο αυτή την περίοδο.

Διατηρούμε τη σκίαση που έχουμε ηδη προετοιμάσει από τον προηγούμενο μήνα καθώς και το στήριγμα των φυτών.

Εφαρμόζουμε κλάδεμα όπου χρειάζεται καθώς και τεχνικές όπως το κορυφολόγημα κυρίως στα σολανώδη τομάτα, πιπεριά μελιτζάνα.

Προσέχουμε για έντομα και ασθένειες. Τα φυτά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών γίνονται πιο ευπαθή σε προσβολή από ασθένειες ή έντομα που μπορεί να καταστρέψουν ολόκληρο το φυτό και κατά συνέπεια και την παραγωγή.