11+1 φυτά που ανθίζουν το φθινόπωρο

Μετά από τη ζέστη και την ένταση του καλοκαιριού, η δροσιά του φθινοπώρου έρχεται να ανανεώσει τον κήπο, τα μπαλκόνια και τις βεράντες. Ο καιρός είναι ακόμα καλός και οι εξωτερικοί χώροι του σπιτιού προσφέρονται για χαλάρωση αλλά και διασκέδαση. Από ένα τέτοιο σκηνικό δεν θα μπορούσε να λείπει τα χρώμα που χαρίζουν τα λουλούδια! Φυτά που ανθίζουν το φθινόπωρο, λοιπόν και κάποια από αυτά έχουν ξεκινήσει την ανθοφορία τους από το καλοκαίρι και θα τη διατηρήσουν μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Άλλα ανθίζουν αυτή την εποχή, στην καρδιά του φθινοπώρου.

 

1. Χρυσάνθεμο

Ο βασιλιάς του φθινοπώρου! Τα χρυσάνθεμα ή Αγιοδημητριάτικα, όπως είναι γνωστά, αυτή την εποχή είναι πραγματικά στα καλύτερά τους! Τα χρώματα των λουλουδιών τους είναι πολλά και απόλυτα φθινοπωρινά.

Κίτρινο, πορτοκαλί, κεραμιδί, κόκκινο, ροζ, μοβ, πράσινο, λευκό, κρεμ, είναι μερικές από τις αποχρώσεις που διαθέτει η αγορά στα χρυσάνθεμα.  Για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν την πλούσια και συμπαγή ανθοφορία τους επιλέξτε μία ηλιόλουστη θέση. Ποτίστε συχνά αλλά όχι με μεγάλη ποσότητα νερού. Αφαιρέστε τα ξερά άνθη από το φυτό για να δημιουργηθούν νέα.

2. Κυκλάμινο

Από το φθινόπωρο και για όλο το χειμώνα το κυκλάμινο μας χαρίζει τα ιδιαίτερα άνθη του. Τα λουλούδια του κυκλάμινου δεν είναι αρωματικά είναι όμως ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Αποτελούνται από πέντε πέταλα που ενώνονται στη βάση τους και το λουλούδι μοιάζει με ανοιχτό κύπελλο. Κόκκινο, ροζ, μοβ και λευκό είναι τα χρώματα του κυκλάμινου. Προστατέψτε το από την υπερβολική υγρασία και τον πολύ ήλιο και θα σας συντροφεύει μέχρι την άνοιξη.

 

3. Καλέντουλα

Η καλέντουλα εμφανίζει τα πορτοκαλί και κίτρινα λουλούδια της από τον Νοέμβριο και συνεχίζει να ανθοφορεί μέχρι το τέλος της άνοιξης. Τα άνθη της καλέντουλας έχουν διάμετρο περίπου 8-10 cm και πολλές σειρές πετάλων, ενώ οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι αυτές με τα διπλά άνθη. Εκτός από τις γλάστρες και τα παρτέρια η καλέντουλα μπορεί να φυτευτεί και σε βραχόκηπους. 

 

καλέντουλα

Καλέντουλα, ένα από τα φυτά που ανθίζουν το φθινόπωρο

 

4. Άλυσσο ή μελισσόχορτο

Χαμηλό φυτό με ύψος 10-25 cm και πολύ πυκνή ανθοφορία. Είναι ιδανικό εδαφοκάλυψη αλλά και για φύτευση στη βάση μικρών δέντρων μέσα σε γλάστρες. Τα μοβ, ροζ ή λευκά λουλουδάκια του άλυσσου αναπτύσσονται πολλά μαζί και δημιουργούν μικρές ανθισμένες σφαίρες ενώ έχουν και ένα άρωμα μελιού.

 

5. Φθινοπωρινό ρείκι

Ρείκι ή Ερείκη ένα είδος της ελληνικής φύσης, είναι φυτό που ανθίζει το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Με την ντελικάτη και φρυγανώδη εμφάνισή του φέρνει την ατμόσφαιρα της μεσογείου στον κήπο και το μπαλκόνι. Τα λευκά, ροζ, μοβ και κόκκινα άνθη έχουν τη μορφή μικρής καμπανούλας και αναπτύσσονται στους όρθιους βλαστούς του φυτού. Για να αποκτήσει τη έντονη ανθοφορία του βρείτε στο φυτό μία ηλιόλουστη θέση και ποτίστε σε αραιά χρονικά διαστήματα. 

 

6. Άστερ ή Καλλίστεφος

Ο καλλίστεφος ανθίζει το φθινόπωρο και τα λουλούδια μοιάζουν με αυτά της μαργαρίτας και του χρυσάνθεμου. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ψηλές (μέχρι 90cm) ή νάνες (από 15 cm), με μονά ή διπλά άνθη. Πολλά είναι και τα χρώματα των λουλουδιών ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι το άστερ μπορεί να έχει κόκκινα, ροζ, μοβ ή μπλε λουλούδια. Γενικά είναι φυτό που αγαπάει τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά και τη δροσιά.

 

7. Βίγκα ή Δαφνούλα

Η βίγκα ή δαφνούλα ανθίζει από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Επομένως μας χαρίζει τα κομψά της λουλούδια αλλά και το γυαλιστερό της φύλλωμα όλο το φθινόπωρο. Τα άνθη της δαφνούλας είναι απλά και έχουν πέντε πέταλα με χρώμα ροζ, κόκκινο, φούξια και λευκό. Σαν φυτό έχει συμπαγή και ντελικάτη εμφάνιση και μπορεί να φυτευτεί τόσο στον κήπο όσο και σε μικρές ή μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι. 

 

8. Κόσμος

Ετήσιο φυτό με λεπτεπίλεπτη εμφάνιση που ανθίζει από τις αρχές καλοκαιριού μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Υπάρχουν χαμηλές ποικιλίες με ύψος 30-60 cm και ψηλές με ύψος που μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 m. Οι τελευταίες χρειάζονται στήριξη καθώς τα ανθικά στελέχη είναι λεπτά. Τα άνθη του κόσμου είναι σύνθετα σαν της μαργαρίτας αλλά έχουν διαφορετική εμφάνιση. Τα χρώματα των λουλουδιών είναι κόκκινο, ροζ, λευκό και κίτρινο.

 

9. Σελόζια

Η σελόζια είναι ένα μοναδικό καλλωπιστικό φυτό με δύο τύπους ποικιλιών, τα φυτά που ανήκουν στον τύπο «Λειρί του κόκορα» ή «βελούδο» και τα φυτά που ανήκουν στον τύπο «Ουρά της αλεπούς» ή «Σελόζια φτερωτή». Τα φυτά και των δύο τύπων ανθίζουν σχεδόν όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο. Εκτός από την ιδιαίτερη μορφή τους οι σελόζιες μας χαρίζουν το φθινόπωρο και τα λαμπερά τους χρώματα. Κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί είναι τα πιο κλασικά χρώματα για τη σελόζια, ενώ το μωβ, το ροζ και το καφέ-κόκκινο είναι εξίσου δημοφιλή.  

 

10. Κάσσια

Ένας θάμνος με δύο περιόδους ανθοφορίας! Η κάσσια είναι αειθαλής θάμνος με ντελικάτο φύλλωμα και ζωηρή άνθηση. Τα λουλούδια του είναι μικρά με έντονο κίτρινο χρώμα . Ανθίζει από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο και από από τον Οκτώβριο μέχρι τα πρώτα κρύα του Δεκεμβρίου. Για να ενισχυθεί η άνθιση επιλέξτε μία ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι, τη βεράντα ή τον κήπο.

 

11. Βιγνόνια αειθαλής

Η αειθαλής βιγνόνια γνωστή και ως «Ακρωτηριανή» ή «Τουρκοπούλα» ανθίζει γύρω στον Σεπτέμβριο και μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Σαν φυτό είναι αειθαλές και ημιαναρριχώμενο αφού χρειάζεται υποστήριξη για να αναρριχηθεί. Τα λουλούδια έχουν ένα χαρακτηριστικό σωληνοειδές σχήμα με τους στήμονες να προεξέχουν και το χρώμα τους είναι λαμπερό κόκκινο-πορτοκαλί. Η αειθαλής βιγνόνια είναι σχετικά ευαίσθητη στο κρύο και προτιμά τις ηλιαζόμενες θέσεις.  

 

12. Καλλωπιστικό λάχανο

Για το τέλος αφήσαμε ένα αγαπημένο φυτό που οφείλει την καλλωπιστική του αξία στο χρώμα και τη διάταξη των φύλλων και όχι στα άνθη του. Το καλλωπιστικό λάχανο, η αγαπημένη μπράσικα όπως είναι γνωστό από τη λατινική του ονομασία (Brassica oleracea), χρωματίζει τα φθινοπωρινά παρτέρια με τα λευκά, κόκκινα, ροζ, μοβ, κίτρινα εσωτερικά του φύλλα, που περιβάλλονται από τα εξωτερικά πράσινα.  Η ανάπτυξη των φύλλων είναι τέτοια που τε φυτό μοιάζει με ανθισμένο μπουκέτο. Το καλλωπιστικό λάχανο φυτεύεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα.