Home / ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΥΓΕΙΑ / Κρόκος Κοζάνης ή σαφράν
Κρόκος Κοζάνης

Κρόκος Κοζάνης ή σαφράν

Ο κρόκος Κοζάνης, ελληνική ζαφορά ή σαφράν (saffron) είναι βολβώδες φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα. Ο κρόκος Κοζάνης έχει πολλές ευεργετικές φαρμακευτικές ιδιότητες. Το όνομα κρόκος προέρχεται από τη λέξη “κρόκη” που σημαίνει νήμα. Από τον ελληνικό κρόκος παράγεται από καλύτερα σαφράν στον κόσμο.

Μινωικές τοιχογραφίες με ανθρώπους που συλλέγουν άνθη κρόκου. Επίσης, η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε ως καλλυντικό.

Πολλαπλασιάζεται με τους βολβούς του. Φυτεύονται σε βάθος περίπου 15 cm.

Παραγωγή: για παραγωγή 1 κιλού σαφράν χρειάζονται 150.000 λουλούδια κρόκου (5 κιλά νωπού προϊόντος)

Φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης: Δύο βασικές ουσίες είναι αυτές που υπερισχύουν και σε αυτές οφείλονται οι ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης, η κροκίνη και η πικροκροκίνη. Ακόμη όμως είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12 και βιταμίνη C,α-β καροτένιο, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο.

 

σαφράν

 

Οφέλη του κρόκου Κοζάνης

  • Καλή λειτουργία του εγκεφάλου και ενίσχυση της μνήμης
  • Αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας
  • Αντισπασμωδικό και καταπραϋντικό του στομάχου
  • Μείωση της χοληστερίνης και αρτηριακή πίεση
  • Αντιγηραντικές και αντικαταθληπτικές ιδιότητες
  • Αντικαρκινικές ιδιότητες
  • Αφροδισιακές ιδιότητες

Αφήστε το μήνυμα σας