Τα γούρια είχαν πάντα μια σημαντική θέση στις ανθρώπινες κοινωνίες και εποχές. Πάντα με την βασική τους ιδιότητα να διώχνουν μακριά το κακό και να φέρνουν τύχη και προστασία στον κάτοχό τους.

 

Στέφανου Σαράφη 8, Αιγάλεω
Τ: 2105982026
ariahome.gr

 

Τα γούρια στο πέρασμα των αιώνων

Τα γούρια από τα προϊστορικά και αρχαία χρόνια είχαν εξέχουσα θέση στις κοινωνίες για να φέρνουν τύχη και να “προστατεύον” αυτόν που τα φορούσε ή τα είχε μαζί του από αρρώστιες.

Από τη Νεολιθική εποχή όπου κοχύλια και κομμάτια από ξύλο ή κοκκαλο ήταν δεμένα σε περίτεχνα βραχιόλια. Παρόμοια ευρήματα έχουν βρεθεί και κατά την εποχή του Χαλκού.

Επιπλέον, στη αρχαία Αίγυπτο τα γούρια χρησιμοποιούνταν ως φυλαχτά για να ξορκίζουν το κακό και να φέρνουν τύχη σε αυτόν που τα είχε. Πολλά από αυτά είχαν σύμβολα με σημειολογική σημασία ή ήταν σκαλισμένα σε μορφές ζώων.

Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία οι πρώτοι χριστιανοί φορούσαν το γούρι του ιχθύ (ichthys charm ή sign of the fish ή the Jesus fish) όπου χρησιμοποιήθηκε ως μυστικό σύμβολο. Το γούρι του ιχθύ εξαπλώθηκε ευρέως τον 2ο, 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ.

Στο Μεσαίωνα και την Αναγέννηση τα γούρια χρησιμοποιούνταν ως φυλαχτά, ενώ στην Βικτωριανή εποχή η βασίλισσα Βικτωρία έδωσε μεγάλη σημασία στην χρήση των χρυσών γουριών (φυλαχτών) σαν προσωπικό σύμβολο, όπως το μενταγιόν που περιείχε μια εικόνα αγαπημένου προσώπου ή μια τούφα από μαλλιά από τον άνθρωπο που αγαπά. Τα γούρια αυτά ήταν κρεμασμένα από βραχιόλια, περιδέραια και αλυσίδες.

Σε πάρα πολλούς πολιτισμούς, στην Αφρική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική έχουν βρεθεί γούρια που έχουν χρησιμοποιηθεί για να διώχνουν το κακό και να φέρνουν καλοτυχία σε αυτόν που τα έχει.

Στις μέρες μας το γούρι έχει μεγάλη σημασία ως δώρο καθώς στην αρχή του νέου έτους ή σε σημαντικές γιορτές χαρίζουμε γούρια στους ανθρώπους που αγαπάμε με την προσδοκία να τους φέρουν τύχη και υγεία.

γούρια

Τα γούρια είχαν και έχουν μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία. Ήταν από παλιά ένα δώρο αγάπης για προστασία και καλοτυχία.

Δημοφιλή γούρια για δώρο και ποια είναι η σημασία τους.

Σύμφωνα με το ariahome.gr τη σημερινή εποχή μία από τις αγαπημένες επιλογές για δώρο, είναι τα γούρια. Ένα γούρι πάντα αντικατοπτρίζει μια ευχή μας και η προσφορά του ως δώρο είναι μια σταθερά διαχρονική ευγενική κίνηση με έντονο συμβολισμό. Ποια είναι τα περισσότερο δημοφιλή και συνήθη σύμβολα -γούρια και ποια είναι η σημασία τους.

Ρόδι: Το ρόδι, από την αρχαία Ελλάδα και το μύθο της Περσεφόνης, μέχρι τη μακρινή Περσία, παραπέμπει σε καλή τύχη , πλούτο , ευεξία, γονιμότητα, ευημερία. Επίσης το ρόδι συμβολίζει τον ιερό γάμο και θεωρείται σύμβολο της θεάς Ήρας, προστάτιδας του γάμου. Το ρόδι στα νεότερα χρόνια καθώς και το σπάσιμο του ροδιού, είναι ένα από τα έθιμα του γάμου προκειμένου να φέρει στο ζευγάρι καλοτυχία και ευγονία .

Στεφάνι: Το στεφάνι στα γούρια με το κυκλικό του σχήμα συμβολίζει την πληρότητα και την ολότητα . Ο κύκλος είναι ο χρόνος που εγκλείει το χώρο. Κύκλος είναι η ίδια η ζωή, η ένωση των ανθρώπων σε κοινή ζωή , με τις βέρες και τα στέφανα στη τελετή του γάμου που συμβολίζει την κοινή πορεία και το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου ζωής.

Ελιά: Η ελιά, σύμβολο ευημερίας και πλούτο, με τους τους ελαιώνες και τους κάμπους με ελιές να θεωρούνται τόποι ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης.

Σύμβολο θρησκείας και ελπίδας, όπως το κατάλευκο περιστέρι που φέρνει ένα κλαδί ελιάς από την εποχή του Νώε μέχρι σήμερα συμβολίζει Ειρήνη και ελπίδα για όλο τον πλανήτη . Επιπλέον, είναι σύμβολο αθλητισμού όπως ο ´´Κότινος´´, ένα στεφάνι από αγριελιά που φύτρωνε έξω από το ναό του Δία στην Ολυμπία και ήταν το βραβείο των νικητών στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Κλειδί: Το κλειδί έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα που παραπέμπει στη δύναμη του να κλειδώνουμε και να ξεπληρώνουμε αντίστοιχα την τύχη. Την πρωτοχρονιά επίσης συμβολίζει το ξεκλείδωμα της πόρτας του νέου έτους, ενώ σε ένα νέο ξεκίνημα εξαφανίζει τα εμπόδια που πιθανόν να προκύψουν στη πορεία.

Καράβι: Τέλος το καράβι, σύμβολο πορείας ενός ταξιδιού, μιας νέας αρχής, μιας νέας ζωής. Άρρηκτα δεμένο με την ελληνική νησιωτική παράδοση που την παραμονή του νέου έτους είθισται να να στολίζουν καραβάκι για να είναι καλοτάξιδο το νέο έτος .

Κάθε φορά που προσφέρετε ένα γούρι στον εαυτό σας η σε κάποιον άλλο, βάλτε μια πρόθεση σε αυτό. Κάντε μια ευχή που θα συνοδεύσει την πράξη σας και απλά προσφέρετε το με αγάπη.

 

Στέφανου Σαράφη 8, Αιγάλεω
Τ: 2105982026
ariahome.gr