Επιλέξτε φυτά κατάλληλα για χαμηλές μπορντούρες, από το φυτώριο των Γεωπονικών Επιχειρήσεων Χορομίδη

 

Με σκοπό να παρουσιάσουμε φυτικά είδη που είναι κατάλληλα για χαμηλές ή μεσαίες μπορντούρες επισκεφθήκαμε τον υπέροχο, καταπράσινο χώρο των Γεωπονικών Επιχειρήσεων Χορομίδη, στο φυτώριο τους στην οδό Πασχαλιάς 1, Αχαρνές 136 77 (Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-2460660 & 210-2464980 – horomidi@otenet.gr – horomidis.gr.). Εκεί βρήκαμε εξαιρετικής ποιότητας καλλωπιστικά φυτά και οπωροφόρα δένδρα και θάμνους, μεγάλη ποικιλία ποωδών φυτών και μια μεγάλη γκάμα από ό,τι χρειαζόμαστε για να εξοπλίσουμε τον κήπο ή τη βεράντα μας (γλάστρες, φυτοχώματα κλ.π).

 

geoponikes-epixeiriseis-horomidis

 

Επιλογή των κατάλληλων φυτών για τη δημιουργία μπορντούρας στον κήπο

Υπάρχουν πολλά είδη φυτών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας, ώστε να δημιουργήσουμε χαμηλές μπορντούρες, χαμηλούς φράχτες, χαμηλές συστάδες ή συνθέσεις και να ομορφύνουμε το χώρο μας σε διάφορους διαδρόμους ή παρτέρια ή να κάνουμε διάφορους σχηματισμούς μέσα στον κήπο. Χαρακτηριστικό ορισμένων φυτών που επιλέγουμε για μπορντούρες είναι ότι δεν αναπτύσσονται ιδιαίτερα γρήγορα όσο άλλα, χωρίς, όμως, αυτό να είναι το μόνο κριτήριο για την επιλογή των φυτών που θα σχηματίσουν τη μπορντούρα που θέλουμε.

 

Αγγελική νάνα

Αγγελική νάνα

 

Τα κριτήρια για την επιλογή των κατάλληλων φυτών και τη δημιουργία μπορντούρας εξαρτώνται πρώτα από όλα από το σημείο του κήπου που θα φυτευτεί η μπορντούρα. Έτσι, πρέπει να προσέξουμε εάν το σημείο της νέας μπορντούρας που θα φτιάξουμε είναι ιδιαιτέρα ηλιόλουστο ή σκιερό, εάν είναι μπροστά στην είσοδο του κήπου μας ή εάν είναι «κρυμμένο» στο εσωτερικού του, αν υπάρχει γρασίδι ή άλλη εδαφοκάλυψη (ώστε να ταιριάζουν χρωματικά τα φυτά που θα επιλέξουμε) κ.λπ. Επιπλέον, το ύψος της μπορντούρας που θέλουμε να προσαρμόσουμε είναι ένα σημαντικό κριτήριο για τη σωστή επιλογή καλλωπιστικών φυτών, διότι υπάρχουν φυτά που σχηματίζουν εντυπωσιακές, χαμηλές μπορντούρες, άλλα όταν η μπορντούρα ψηλώσει, τότε δημιουργούνται κενά. Ακόμα, σίγουρα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας το χρωματισμό που θέλουμε να δώσουμε, καθώς και την εποχική του διαφοροποίηση.

 

geoponikes-epixeiriseis-horomidis

 

Μπορούμε να επιλέξουμε φυτά χωρίς άνθη, μόνο με πράσινα ή άλλου χρώματος φύλλα, φυτά με πράσινο φύλλωμα και ελάχιστα μικρά άνθη ή φυτά με αρκετά άνθη, ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένα από τα φυτικά είδη που βρήκαμε στο Φυτώριο των Γεωπονικών Επιχειρήσεων Χορομίδη παρουσιάζονται παρακάτω. Βέβαια, με μια επίσκεψη στο χώρο τους, θα σας εντυπωσιάσουν με τη μεγάλη γκάμα των διαφορετικών φυτικών ειδών που θα συναντήσετε, καθώς και την εξαιρετική ποιότητα, σε εξαιρετικές τιμές:

… Καθώς και πολλά άλλα φυτικά είδη που θα συναντήσετε με μια επίσκεψή σας στο Φυτώριο των Γεωπονικών Επιχειρήσεων Χορομίδη και σίγουρα θα τα επιλέξετε.

Όλα τα φυτά που επιλέξαμε για μπορντούρες ήταν εξαιρετικής ποιότητας, κριτήριο σημαντικό για το σχηματισμό εύρωστων, καλοδιατηρημένων μπορντούρων χωρίς ατέλειες ή ξερά σημεία.

 

Δενδρολίβανο

Δενδρολίβανο

 

Όλα τα φυτά που προαναφέραμε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορούν να κλαδευτούν σε σχήματα: στρογγυλά, τετράγωνα, ορθογώνια κλπ. Μπορούν, επίσης, να αναμειχθούν μεταξύ τους κάποια απ’ αυτά, ανάλογα με τις απαιτήσεις τους και την ανάπτυξή τους (αν μεγαλώνουν γρήγορα ή αργά), ώστε να κάνουμε ένα παιχνίδισμα με διαφορετικά χρώματα φύλλων και ανθέων, σπάζοντας το μονότονο πράσινο.

 

Μυρτιά μικρόφυλλη νάνα

Μυρτιά μικρόφυλλη νάνα

Οι γεωπόνοι στο Φυτώριο των Γεωπονικών Επιχειρήσεων Χορομίδη ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικοί, καθώς μας έλυσαν όλες μας τις απορίες και μας βοήθησαν στη σωστή επιλογή των φυτών για τη φύτευση μπορντούρας στον κήπο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες απευθυνθείτε στο φυτώριο των Γεωπονικών Επιχειρήσεων Χορομίδης:

Περιοχή Αχαρνές Αττικής
Τηλ.: 210-2460660 & 210-2464980
fax: 210-2465205
e-mail: horomidi@otenet.gr
horomidis.gr
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 8:00- 17:00.

geoponikes-epixeiriseis-horomidis