Ευώνυμο

Το ευώνυμο είναι αειθαλές φυτό που συναντάται πολύ συχνά σε κήπους και πάρκα. Είναι  θάμνος αλλά μπορεί να διαμορφωθεί και ως μικρό δένδρο, έχοντας κανονική έως γρήγορη ανάπτυξη. Η καταγωγή του είναι από την Α. Ασία και την Ιαπωνία. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αρχιτεκτονική τοπίου που βρίσκει πολλές εφαρμογές φυτεμένο σε συστάδες με άλλους θάμνους, σε μπορντούρες ή μεμονωμένα σε φυτοδοχεία. Η καλλωπιστική του αξία στηρίζεται στην πυκνή και πλούσια βλάστηση του, στο παχύ και ζωηρού πράσινου χρώματος φύλλο καθώς και στην εύκολη διαμόρφωση του σχήματός του.

Χαρακτηριστικά θάμνου

Το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4-5 μέτρα ή ακόμη περισσότερο, ανάλογα με το κλάδευμα που δέχεται. Οι βλαστοί του έχουν τέτοια κατεύθυνση που το φυτό καταλήγει να έχει ένα σχεδόν σφαιρικό σχήμα και το χρώμα τους είναι σκούρο πράσινο. Τα φύλλα του είναι αντίθετα, παχιά και οδοντωτά, με έντονο πράσινο χρώμα. Τα άνθη του ευώνυμου δεν έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία και είναι μικρά, πράσινου ανοιχτού χρώματος. Η ανθοφορία διαρκεί περίπου 30 ημέρες, από μέσα Ιουνίου έως και τον Ιούλιο.

Καλλιέργεια

Το ευώνυμο παρουσιάζει καλή ανάπτυξη σε όλα σχεδόν τα είδη των εδαφών. Προτιμά υγρά, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη και ηλιαζόμενες ή ημι-ηλιαζόμενες θέσεις. Επιπλέον, είναι κατάλληλο και για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι αρκετά ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του θέρους καθώς και στις χαμηλές θερμοκρασίες κατά το χειμώνα. Ανθίσταται σε θερμοκρασίες μέχρι –15οC. Επίσης, μπορεί να διαμορφωθεί εύκολα σε διάφορα σχήματα και να εφαρμοσθεί κλάδευμα μόρφωσης όταν κριθεί απαραίτητο. Παρόλα αυτά καλό είναι να κλαδεύεται κατά τις αρχές της άνοιξης και τέλος καλοκαιριού.

Πολλαπλασιασμός

Το φυτό αναπαράγεται εγγενώς με σπόρο που σπέρνεται στο έδαφος κατά την άνοιξη. Συνήθως όμως, πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα μαλακού ή ώριμου ξύλου, που κόβονται τέλος καλοκαιριού και τοποθετούνται σε πολλαπλασιαστήριο. Τα φυτάρια μεταφυτεύονται στην τελική τους θέση όταν φτάσουν περίπου το 1 μέτρο ύψος. Επιπλέον το ευώνυμο μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με εναέριες καταβολάδες.

Έντομα – Ασθένειες

Το ευώνυμο προσβάλλεται συχνά από διάφορα έντομα όπως αφίδες και κοκκοειδή που μυζούν τους φυτικούς χυμούς. Χαρακτηριστική και συχνή είναι η μυκητολογική προσβολή από ωΐδιο, στα φύλλα και στους βλαστούς του φυτού (λευκές κηλίδες).

Ωΐδιο (Oidium euonymi-japonici) ευώνυμου

Ποικιλίες

Ανάλογα με τον χρωματισμό των φύλλων, στο ευώνυμο, υπάρχουν πολλές ποικιλίες. Οι πλέον γνωστές είναι:

  • E. japonicus «aureo-marginatus»: Σε αυτή την ποικιλία τα φύλλα είναι πράσινα αλλά περιφερειακά δημιουργούν ένα χρυσοκίτρινο χρωματισμό.
  • E. japonicus «albo-marginatus»: Σε αυτή την ποικιλία τα φύλλα είναι πράσινα ενώ δημιουργείται μια περιοχή αργυρού χρώματος στο κέντρο.
  • Επίσης, υπάρχουν και αρκετές νάνες ποικιλίες.

Φύτευση στον κήπο

Το ευώνυμο είναι ένας από τους πιο κοινούς αειθαλής θάμνους. Εξαιτίας της πολύ εύκολη διαμόρφωσης του σε ποικιλία σχημάτων, μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορα μέρη του κήπου είτε ομαδικά για σχηματισμό πλαισίων ή φυσικών χωρισμάτων, είτε μεμονωμένο σε κεντρικά σημεία, στο έδαφος ή σε μεγάλα φυτοδοχεία. Η διαμόρφωση του ως μικρό δένδρο δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας όμορφων δενδροστοιχιών.