ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ

[author title=”” image=”http://www.gardenguide.gr/wp-content/uploads/2016/10/nikos-thymakis-2.jpg”]Από τον Νίκο Θυμάκη, Γεωπόνο-Σύμβουλο Πρασίνου

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΥΜΑΚΗ [/author]

Μία νέα στροφή στη σύγχρονη Αρχιτεκτονική, που την εκλαΐκευσε  ο σπουδαίος Αυστριακός Αρχιτέκτονας Hundert Wasser , αποτελεί η χρήση φυτών σε βεράντες, δώματα και αίθρια. Με αυτήν την προσέγγιση, το σπίτι αποκτά ακόμη κάποια «δωμάτια», γεμάτα πράσινο τα οποία εκτός  από τη λειτουργική τους αξία, εξυπηρετούν τον άνθρωπο κάθε ηλικίας και ιδιαιτερότητας (παιδιά, γέροντες, αναπήρους, εργαζόμενους κλπ) σε έναν χώρο που αποτελεί καθημερινό καταφύγιο του ελεύθερου χρόνου με έντονη αναφορά σε στοιχεία εξοχικής κατοικίας και μάλιστα…μέσα στο σπίτι ή το χώρο εργασίας! Ειδικά σε προκήπια, μικρές αυλές και αίθρια, η χρήση «τροπικών φυτών» όπως φίκοι, σεφφλέρες, βιγκόνιες κλπ, εκτός από την «εξωτική» αίσθηση (της Χαβάης…ας πούμε), μας ωθεί στο να ασχοληθούμε ενεργά με τα φυτά και να επικοινωνήσουμε μαζί τους σε …πρώτο πρόσωπο!

Φυτά εσωτερικού χώρου

Και στον κήπο όμως, τα πράγματα είναι παρόμοια: τα αρώματα της λεμονιάς και του γιασεμιού, το χρώμα των τριαντάφυλλων, τα φύλλα των αρωματικών, μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα, να αναπνεύσουμε και γιατί όχι…να ερωτευθούμε!

ποικιλίες πορτοκαλίας

Το hit της Άλκηστης Πρωτοψάλτη , η «Χαβάη», δείχνει ακριβώς την ανάγκη για αυτή τη φυγή, από μία πόλη γκρίζα και μίζερη, από μία φορτισμένη με νεύρα κι ένταση καθημερινότητα που θα μπορούσε κάλλιστα να εξομαλυνθεί στον καθαρτήριο χώρο της μικρής αυλής μας, αυξάνοντας ταυτόχρονα το ποσοστό πρασίνου στην πόλη και στο μέλλον των παιδιών μας!

Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ-ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ