Ο έτοιμος χλοοτάπητα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τη σπορά. Η προετοιμασία και η τοποθέτηση γίνονται γρήγορα και το αποτέλεσμα είναι άμεσο και εντυπωσιακό.

Ο χλοοτάπητας αποτελεί σταθερή αξία για τον κήπο. Εκτός από την αισθητική αναβάθμιση του χώρου προσφέρει μία καθαρή και ελεύθερη επιφάνεια κατάλληλη για ανάπαυση, παιχνίδι, τοποθέτηση προσωρινού ή μόνιμου καθιστικού κ.λ.π.

 

Ποια πλεονεκτήματα έχει ο έτοιμος χλοοτάπητας

Η τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη σπορά. Καταρχήν, η εγκατάσταση γίνεται αρκετά γρήγορα και ο χλοοτάπητας είναι διαθέσιμος προς χρήση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Επιπλέον η πιθανότητες για αστοχία της εγκατάστασης είναι μικρότερες σε σχέση με τη σπορά, καθώς πολλές φορές ο σπόρος χάνεται εξαιτίας των μυρμηγκιών και άλλων εντόμων και πουλιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν το γρασίδι αρχίζει να φυτρώνει και φαίνονται τα κενά, γίνεται επανασπορά ώστε να δημιουργηθεί ενιαία επιφάνεια χλοοτάπητα.

Ο έτοιμος χλοοτάπητας δεν χρειάζεται επανασπορά. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι ο έτοιμος χλοοτάπητας μπορεί να εγκατασταθεί με ευκολία σε εδάφη με μικρή ή μεγαλύτερη κλίση, κάτι που είναι δύσκολο και πολλές φορές απαγορευτικό για την εφαρμογή σποράς. Ο έτοιμος χλοοτάπητας μπορεί να εγκατασταθεί ακόμα και όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Για παράδειγμα οι υψηλές θερμοκρασίες που εμποδίζουν το φύτρωμα του σπόρου, δεν είναι απαγορευτικές για την εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα.

Μπορεί η εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα να μην είναι όσο απαιτητική είναι η σπορά σε κλιματικές συνθήκες, ωστόσο ο χρόνος και η επιτυχία της εγκατάστασης εξαρτώνται από αυτές. Έτσι η αρχή της άνοιξης είναι κατάλληλη εποχή για αυτή την εργασία καθώς η θερμοκρασία έχει αρχίσει να ανεβαίνει αλλά διατηρείται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα και η υγρασία την ατμόσφαιρας είναι ικανοποιητική. Ιδανικό θα ήταν την περίοδο της εγκατάστασης να μην έχει αέρα.

 

έτοιμος-χλοοτάπητας

Ρολά έτοιμου χλοοτάπητα έτοιμα για τοποθέτηση

 

Προετοιμασία και τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα

Προετοιμασία εδάφους

Το χώμα στην περιοχή που θα εγκατασταθεί ο χλοοτάπητας καθαρίζεται από τα ζιζάνια ή άλλη βλάστηση που μπορεί να έχει.
Ταυτόχρονα αφαιρούνται από αυτή την επιφάνεια διάφορα ξένα σώματα όπως πέτρες, μεγάλα χαλίκια, κλαδιά, ρίζες, υλικά που πιθανών έχει φέρει ο αέρας.
Ακολουθεί η λίπανση ή ακόμα καλύτερα η ενσωμάτωση στο έδαφος κοπριάς ή κομπόστ, που θα βελτιώσει τις συνθήκες θρέψης του γρασιδιού αλλά και τα χαρακτηριστικά του εδάφους.

Στο τέλος το έδαφος «ισιώνεται» ώστε η επιφάνεια να μην είναι ανώμαλη και να μπορέσει το ριζικό σύστημα του χλοοτάπητα να έρθει σε επαφή με το χώμα.

Εγκατάσταση υπόγειων σωληνώσεων και καλωδίων

Στη συνέχεια γίνεται η εγκατάσταση των υπόγειων σωληνώσεων και καλωδίων που είναι απαραίτητα για το αυτόματο πότισμα. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να ζητηθεί βοήθεια από τους ειδικούς (κηποτέχνες) καθώς το πότισμα είναι καθοριστικό τόσο για την εγκατάστασης όσο και για τη συντήρηση του χλοοτάπητα.

Κατά την τοποθέτηση του έτοιμου χλοοτάπητα

Ο έτοιμος χλοοτάπητας διατίθεται σε λωρίδες ίδιου πλάτους, τυλιγμένες σε ρολό. Οι λωρίδες όταν πιάνονται από την άκρη τους και κρέμονται κατακόρυφα δεν πρέπει να σπάνε ή να σχίζονται. Διαφορετικά δεν πρέπει να γίνεται παραλαβή του χλοοτάπητα γιατί δεν έχει συντηρηθεί σωστά στο φυτώριο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αστοχίας.

Η τοποθέτηση καλό είναι να γίνεται νωρίς το πρωί, πριν ανέβει πολύ η θερμοκρασία.

Κατά την εγκατάσταση, οι λωρίδες πρέπει να τοποθετούνται ώστε η μία να ακουμπάει με την άλλη, χωρίς μεταξύ τους κενά. Κάθε λωρίδα που τοποθετείται, πιέζεται ώστε να έρθει σε καλή επαφή με το χώμα και να μην έχει υψομετρική διαφορά με τις άλλες. Οι άκρες των περιφερειακών λωρίδων κόβονται με κοφτερό μαχαίρι στο σχήμα της επιφάνειας.

κυλίνδρισμα στον έτοιμο χλοοτάπητα

Σημαντική εργασία κατά την τοποθέτηση του έτοιμου χλοοτάπητα

 

Εργασίες μετά την εγκατάσταση του έτοιμου χλοοτάπητα

Αμέσως μετά την εγκατάσταση ακολουθεί πολύ καλό πότισμα. Τα πλούσια ποτίσματα συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες (για περίπου 10-15 μέρες). Ο στόχος είναι να φύγει ο αέρας που υπάρχει ανάμεσα στο ριζικό σύστημα του χλοοτάπητα και το έδαφος ώστε να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα και να εγκατασταθεί ο χλοοτάπητας στο χώμα του κήπου.

Λίγες μέρες μετά την εγκατάσταση γίνεται κυλίνδρισμα με κύλινδρο που περνά σταυρωτά πάνω από την επιφάνεια του χλοοτάπητα, ώστε η επαφή με το έδαφος να ενισχυθεί.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την εγκατάσταση και αφού έχει ριζώσει καλά ο χλοοτάπητας, γίνεται το πρώτο κούρεμα. Ο χλοοτάπητας αυτή την πρώτη φορά δεν κουρεύεται χαμηλά και μετά το κούρεμα πρέπει να έχει ύψος 4-6 cm.

 

Διαβάστε επίσης: