Αναλυτικά όλα τα στάδια εγκατάστασης προκατασκευασμένης λίμνης στον κήπο. Τι χρειάζεστε και τι πρέπει να προσέξετε κατά την εγκατάσταση της λίμνης.

 

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για το σχεδιασμό του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τ.: 2108544135 – 6976978417

 

Το νερό είναι το στοιχείο που ολοκληρώνει τη μορφή και την αίσθηση του κήπου. Ένας υδρόκηπος μπορεί να συμπεριληφθεί τόσο σε έναν μικρό όσο και σε έναν μεγαλύτερο κήπο, με την προϋπόθεση της σωστής επιλογής της θέσης και του σωστού σχεδιασμού.

Οι προκατασκευασμένες λίμνες από άκαμπτα ή ημιάκαμπτα υλικά είναι κατασκευές έτοιμες για εγκατάσταση, με συγκεκριμένο σχήμα και μέγεθος. Στο εμπόριο υπάρχουν μονοκόμματες προκατασκευασμένες λίμνες με πάνω επιφάνεια (τελική επιφάνεια νερού) μέχρι 10m3 και βάθος μέχρι 80cm. Υπάρχουν και μεγαλύτερες προκατασκευασμένες λίμνες οι οποίες απαιτούν συναρμολόγηση των επιμέρους τμημάτων τους δίνοντας μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας σε ότι αφορά τον σχεδιασμό.

 

Βήμα- βήμα εγκατάσταση προκατασκευασμένης λίμνης στον κήπο

Η προκατασκευασμένη λίμνη μπορεί να εγκατασταθεί από ένα άτομο μόνο αν πρόκειται για μικρή λιμνούλα. Σε διαφορετική περίπτωση είναι αναγκαία η συμμετοχή δύο ή περισσότερων ατόμων γιατί θα χρειαστεί αρκετές φορές η μετακίνηση και η επανατοποθέτηση της λίμνης.

 

Σχεδιασμός του περιγράμματος της λίμνης στο έδαφος

 

 

Το πρώτο βήμα για την εγκατάσταση της λίμνης από άκαμπτα υλικά είναι η τοποθέτησή της στην περιοχή που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία του υδρόκηπου. Αν το έδαφος δεν είναι ισοπεδωμένο στην περιοχή αυτή, τότε μικρές σανίδες, πέτρες ή τούβλα θα διευκολύνουν την ευθυγράμμιση της λίμνης. Η διαδικασία αυτή είναι είναι απαραίτητα για το σωστό σχηματισμό του περιγράμματος της λίμνης στο έδαφος. Στη συνέχεια, είτε με την τοποθέτηση πασάλων είτε με τη χάραξη του εδάφους με ένα μακρύ ξύλο ή καλάμι, σχηματίζεται στο έδαφος το περίγραμμα της λίμνης που θα αποτελέσει και τον οδηγό για την πρώτη εκσκαφή.

 

Εκσκαφή του λάκκου για την εγκατάσταση της λίμνης.

Μετά το σχεδιασμό της περιμέτρου η περιοχή του υδρόκηπου σκάβεται και δημιουργείται ένας λάκκος στο σχήμα της περιμέτρου της λίμνης, ο οποίος πρέπει να είναι περίπου 5 με 7,5 cm βαθύτερος και περίπου 5 cm πλατύτερος από την προκατασκευασμένη λίμνη. Αν η προκατασκευασμένη λίμνη έχει ράφια για ρηχότερο νερό, η εκσκαφή θα πρέπει να προσαρμόζεται στο μέγεθος και το σχήμα των ραφιών και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη μέτρηση των διαστάσεών τους.

 

 

Κατά την εκσκαφή ο σκελετός της λίμνης μπορεί να τοποθετείται με προσοχή στο λάκκο ώστε να γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις και να απομακρύνεται ξανά, ενώ γίνεται και έλεγχος ώστε οι όχθες της λίμνης να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Ο έλεγχος αυτός γίνεται με τη βοήθεια μίας σανίδας κι ενός αλφαδιού, όπως και στην κατασκευή λίμνης από εύκαμπτα υλικά, ή με το αλφαδολάστιχο για μεγαλύτερες κατασκευές.

 

Καθαρισμός από αιχμηρά υλικά.

 

 

Μετά την εκσκαφή πρέπει να απομακρύνονται όλα τα αιχμηρά αντικείμενα (πέτρες, ξύλα, ρίζες) τόσο από τη βάση του λάκκου όσο και από τα πλαϊνά τοιχώματα. Στη συνέχεια ο λάκκος καλύπτεται από μία λεπτή στρώση πάχους 5 με 7 cm βρεγμένης άμμου ή λεπτόκοκκου χώματος ή συνδυασμό των δύο. Το στρώμα αυτό ισιώνεται με μία τσουγκράνα ή μικρή σανίδα, προκειμένου να ισοπεδωθεί η βάση του λάκκου. Στη συνέχεια το έδαφος συμπιέζεται και η προκατασκευασμένη λίμνη τοποθετείται.

 

Πως να τοποθετήσετε την προκατασκευασμένη λίμνη.

Ελέγχεται για μία ακόμη φορά η ευθυγράμμιση και αν χρειαστεί ο σκελετός της λίμνης απομακρύνεται από το λάκκο, γίνονται οι διορθώσεις του επιπέδου και επανατοποθετείται. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται όσες φορές χρειαστεί.

 

 

Αφού τοποθετηθεί η λίμνη γεμίζει με 10 cm νερό και ξεκινάει το γέμισμα των σημείων του λάκκου που έχουν μείνει κενά. Το έδαφος που γεμίζεται συμπιέζεται με τη λαβή από το φτυάρι ή μία μακριά σανίδα και ξαναγεμίζει η λίμνη με άλλα 10 cm νερού. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται όσες φορές χρειαστεί μέχρι η λίμνη να γεμίσει με νερό.

 

 

Θεμελίωση και τελειώματα προκατασκευασμένης λίμνης.

Στην περίμετρο της λίμνης, αν τα άκρα της είναι επίπεδα, θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί μία θεμελίωση από σπασμένες πέτρες και βρεγμένη άμμο κάτω από τα χείλη της προκατασκευασμένης λίμνης. Αν τα χείλη της λίμνης είναι κοίλα ή αν αναμένεται η περιοχή της λίμνης να δέχεται μεγάλη κίνηση, πρέπει να δημιουργηθεί συμπαγής θεμελίωση με βάθος 7,5 με 10 cm, η οποία θα εκτείνεται και λίγο πιο έξω από την περίμετρο της λίμνης.

 

 

Συνήθως η θεμελίωση αυτή κατασκευάζεται από τσιμέντο μέσα στο οποίο μπήγεται το τελείωμα των κυρωμένων άκρων της προκατασκευασμένης λίμνης. Στη συνέχεια και αφού έχει σταθεροποιηθεί η θεμελίωση, τοποθετούνται τα υλικά που έχουν επιλεγεί για τα τελειώματα της λίμνης και έτσι το βάρος τους μεταφέρεται στη θεμελίωση και όχι στα τοιχώματα της λίμνης.

 

Φύτευση γύρω από την προκατασκευασμένη λίμνη και τοποθέτηση υδρόβιων φυτών

Το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της κατασκευής είναι η φύτευση και η διακόσμηση γύρω από τη λίμνη. (Διαβάστε επίσης: 10 δημοφιλή υδρόβια & υδροχαρή φυτά

 

Επιγραμματικά τα βήματα για την εγκατάσταση μία προκατασκευασμένης λίμνης στον κήπο είναι τα εξής:

  • Επιλέγετε την επιθυμητή προκατασκευασμένη λίμνη
  • Την τοποθετείτε στο έδαφος και ορίζετε το περίγραμμά της
  • Γίνεται η εκσκαφή στο σχήμα και το βάθος της λίμνης
  • Ομαλοποιείται και συμπιέζεται το έδαφος
  • Τοποθετείτε τη λιμνούλα και επιχωματώνετε
  • Διακοσμείτε και φυτεύετε περιμετρικά, ενώ παράλληλα βάζετε υδροχαρή φυτά εσωτερικά.

 

Εγκατάσταση προκατασκευασμένης λίμνης

Τελική φύτευση περιμετρικά της προκατασκευασμένης λίμνης.

 

Βρείτε ΟΛΕΣ τις διαθέσιμες προκατασκευασμένες λίμνες στο e-gardenshop.gr

 

Διαβάστε επίσης: