Δομικά υλικά στην κηποτεχνία

 

Διακοσμητικά τούβλα

Δικοσμητικά τούβλα

Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και αποτελούν σχετικά οικονομική επιλογή. Το υλικό του τους είναι σκληρό και συμπαγές (δεν έχουν τρύπες όπως τα οικοδομικά τούβλα). Υπάρχουν σε διάφορα χρώματα με επικρατέστερα το κεραμιδί και το γκρι.

Χρήση στην κηποτεχνία: χρησιμοποιούνται για την πλακόστρωση διαδρόμων, μονοπατιών, καθιστικών και χώρων στάθμευσης. Επίσης είναι κατάλληλα για την κατασκευή μπορντούρων στα τελειώματα παρτεριών και διαδρόμων, ακόμα και για τη δημιουργία φράχτη.

 

Πλακάκια κήπου

πλακάκια κήπου

Είναι ανθεκτικά χωρίς ιδιαίτερη φθορά στο πέρασμα του χρόνου. Προσφέρουν μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων ώστε να μπορούν να ταιριάζουν σε κάθε χώρο.

Χρήση στην κηποτεχνία: κατάλληλα για διάφορες πλακοστρώσει όπως σε καθιστικά κήπου και εξωτερικές σκάλες. Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται γύρω από την πισίνα ή τον υδρόκηπο, όπου πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά για να έχουν αντιολισθητική επιφάνεια.

 

Μπετόν (Σκυρόδεμα)

πλάκες μπετόν

 

Επίσης ανθεκτικό και οικονομικό υλικό. Στα πλεονεκτήματά του είναι η ευελιξία που προσφέρει στη δημιουργία διαφόρων σχημάτων και στα μειονεκτήματά του η χαμηλή αισθητική του αξία.

Χρήση στην κηποτεχνία: Συνήθως αποτελεί βάση πάνω στην οποία τοποθετούνται άλλα υλικά πλακόστρωσης. Πολλές φορές «χαράσσεται» το ίδιο ώστε να θυμίζει πέτρα ή σχιστόπλακες. Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμες απομιμήσεις διακοσμητικών τούβλων, πέτρας ακόμα και ξύλου, που είναι κατασκευασμένες από μπετόν.

Από μπετόν είναι κατασκευασμένες και οι πλάκες πεζοδρομίου. Είναι αρκετά οικονομικές και η επιφάνειά τους μπορεί να έχει διάφορα σχήματα και χρώματα τα οποία πολλές φορές αλλοιώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

 

Κυβόλιθοι

διάδρομος με κυβόλιθους

Είναι ομοιόμορφα, μικρά κομμάτια από μπετό που συναρμολογούνται το ένα δίπλα στο άλλο και δημιουργούν ομοιόμορφη επιφάνεια. Υπάρχουν διάφορα σχέδια και χρώματα που δημιουργούν ενδιαφέροντα μοτίβα στην πλακοστρωμένη επιφάνεια.

Χρήση στην κηποτεχνία: Χρησιμοποιούνται σε πλακοστρώσεις καθιστικών, μονοπατιών, διαδρόμων, χώρων στάθμευσης. Υπάρχουν και διάτρητοι κυβόλιθοι που στα κενά που δημιουργούν μπορεί να αναπτυχθεί χλοοτάπητας. Είναι ιδανική λύση για χώρους στάθμευσης ή διαδρόμους στον κήπο από όπου περνάει αυτοκίνητο (προς ή από το πάρκινκ).

 

Βοτσαλόπλακες

βοτσαλόπλακα

Πρόκειται για πλάκες πεζοδρομίου στην επιφάνεια των οποίων έχουν κολληθεί βότσαλα, πολλές φορές σε περίτεχνα σχήματα. Έχουν ιδιαίτερη αισθητική αξία και ενσωματώνονται ιδανική στη φυσική εμφάνιση του κήπου.

Χρήση στην κηποτεχνία: Ιδανικές για πλακόστρωση διαδρόμων και καθιστικών. Υπάρχουν βοτσαλόπλακες σε σχήμα στρογγυλό ή εξαγώνου που χρησιμοποιούνται σαν πατήματα σε χλοοτάπητα.

 

Χαλίκι

χαλίκι

Αρκετά οικονομικό υλικό που δε λείπει από κανένα κήπο καθώς έχει πολλές εφαρμογές. Υπάρχουν χαλίκια με διάφορους χρωματισμούς, σχήματα (στρογγυλεμένες ή πιο μυτερές άκρες) και μεγέθη. Το χαλίκι χαρίζει τη φυσική του ομορφιά στον κήπο, αλλά χρειάζεται συχνά συμπλήρωση, καθώς είναι εύκολο να σκορπιστεί με τον αέρα, τη βροχή ακόμα και το πάτημα.

Χρήση στην κηποτεχνία: μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθαρά σαν δομικό υλικό για το σχηματισμό μονοπατιών και διαδρόμων, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν υλικό εδαφοκάλυψης σε παρτέρια ή τον βραχόκηπο.

 

Διαβάστε επίσης: