Το διαχωριστικό στον κήπο με τούβλο έχει διπλό ρόλο. Από τη μία μπορεί να αποτελέσει διακοσμητικό στοιχείο, δημιουργώντας για παράδειγμα διάφορα σχήματα στα τελειώματα του χλοοτάπητα, ή οριοθετώντας τον κεντρικό διάδρομο του κήπου.

Από την άλλη έχει λειτουργική σημασία, καθώς χωρίζει τις διάφορες φυτεύσεις (για παράδειγμα ένα παρτέρι από το χλοοτάπητα, η τη βάση ενός δέντρου) και εμποδίζει το ένα είδος βλάστησης να μπλεχτεί με το άλλο ή τα υλικά εδαφοκάλυψης (χαλίκι, φλοιός πεύκου) να μετακινηθούν από τη θέση τους.

Έτσι ο κήπος φαίνεται πιο τακτοποιημένος και είναι πιο εύκολη η διαχείρισή του. Το πιο εύκολο και συνηθισμένο υλικό για δημιουργία διαχωριστικού στον κήπο είναι τα διακοσμητικά τούβλα εξωτερικού χώρου.

 

Σχεδιασμός και αποτύπωση για το διαχωριστικό τούβλο στον κήπο

Αρχικά πρέπει να οροθετηθεί η περιοχή που θα σχηματιστεί το διαχωριστικό μέσα στον κήπο και να αποτυπωθεί στο έδαφος η περίμετρός του. Ανάλογα με το μέγεθος του διαχωριστικού η αποτύπωση μπορεί να γίνει είτε με ένα σχοινί που απλώνεται στο έδαφος στο σχήμα του διαχωριστικού, είτε με ένα σπρέι μπογιάς ή ακόμα και αλεύρι, που απλώνεται στο έδαφος στο σχήμα του.

 

διαχωριστικό κήπου με τούβλο

Το διαχωριστικό στον κήπο με τούβλο δημιουργεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σε ένα παρτέρι ή γύρω από ένα δένδρο. Δημιουργούνται διαμορφωμένοι και ξεχωριστοί χώροι που ύστερα μπορεί να καλύτερα με τις ανάλογες φυτεύσεις.

 

Καθαρισμός και προετοιμασία επιφάνειας

Το χώμα στο σημείο που θα δημιουργηθεί η μπορντούρα καθαρίζεται από κάθε είδους βλάστηση και αντικείμενα που μπορεί να έχει. Στη συνέχεια η περίμετρος του διαχωριστικού σκάβεται σε βάθος ανάλογα με το αν η μπορντούρα θα είναι ελαφρά υπερυψωμένη από την επιφάνεια ή όχι.

Αν το διαχωριστικό τούβλο είναι τελικά στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους, το χώμα πρέπει να σκαφτεί σε βάθος 2,5-3,5 cm μεγαλύτερο από το πάχος των τούβλων. Διαφορετικά σκάβεται όσο το μισό τάχος των τούβλων ή και λιγότερο.

 

διαχωριστικό στον κήπο με τούβλο

Διαχωριστικό στον κήπο με τούβλο, μέσα στον χλοοτάπητα. Οι εφαρμογές του είναι πάρα πολλές και δίνει μια νέα οπτική σε έναν ήδη διαμορφωμένο κήπο που θέλει ανανέωση.

 

Κατασκευή και τοποθέτηση του διαχωριστικού τούβλου

Το έδαφος στο σημείο που έχει σκαφτεί συμπιέζεται (με κάποια σανίδα ή ακόμα και με καλό πάτημα, αν το διαχωριστικό έχει το κατάλληλο πλάτος. Στο συμπιεσμένο χώμα τοποθετούνται 2-3 cm άμμο, η οποία βρέχεται και συμπιέζεται κι αυτή με τη σειρά της.

Στη συνέχεια τοποθετούνται τα διακοσμητικά τούβλα, το ένα δίπλα στο άλλο και πιέζονται ή χτυπιόνται ελαφρά ώστε να στερεωθούν όλα στο ίδιο βάθος και να δημιουργήσουν επίπεδη επιφάνεια. Στο τέλος μπορεί να διασπαρθεί άμμος πάνω και γύρω από τα τούβλα, η οποία θα καλύψει τα κενά που πιθανών έχουν δημιουργηθεί ανάμεσά τους ή μεταξύ της μπορντούρας και του εδάφους.

 

Τα διακοσμητικά τούβλα εξωτερικού χώρου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, είναι σχετικά οικονομικά και υπάρχουν σε διάφορα χρώματα, σχέδια και διαστάσεις.

 

Το σχήμα των διαχωριστικών και τρόπος κατασκευής

Αν το διαχωριστικό σχήμα έχει ορθές γωνίες, τότε ένα πασσαλάκι τοποθετείται στο σημείο της γωνίας και με νήμα ορίζονται οι κάθετες πλευρές της.

Αν το διαχωριστικό έχει κυκλικό σχήμα, στο κέντρο του κύκλου στερεώνεται ένας πάσσαλος και πάνω του δένεται ένα σχοινί με μήκος ίσο με την ακτίνα του κύκλου. Στην άκρη του σχοινιού στερεώνεται μία πρόκα ή ένα πασσαλάκι και καθώς περιστρέφεται το σκοινί γύρω από τον πάσσαλο, η πρόκα ή το πασσαλάκι διαγράφει τον κύκλο.

Αν η το διαχωριστικό στον κήπο σχηματίζει απότομες καμπύλες, πρέπει να επιλεγούν μικρά σε μήκος τούβλα, ώστε να μπορέσει η κατασκευή να ακολουθήσει το σχεδιασμό.

Η τοποθέτηση των διαχωριστικών τούβλων σε βάση από μπετό σίγουρα αποτελεί μία πιο σταθερή κατασκευή. Από την άλλη όμως αποτελεί και ένα μόνιμο στοιχείο στον κήπο, που δύσκολα θα απομακρυνθεί αν είναι επιθυμητή μία διαφορετική διαμόρφωση του χώρου.

 

Διαβάστε επίσης: