Η τέχνη της διακόσμησης με φυτά εσωτερικού χώρου. Συνδυάστε τα φυτά εσωτερικού χώρου και διακοσμήστε το χώρο σας.

Κάθε φυτό από μόνο του είναι απλώς ένα φυτό. Προσθέτοντας όμως φυτά μέσα σε ένα χώρο αρχίζει και δημιουργείται μία σύνθεση. Τι είναι όμως αυτό που διαφοροποιεί μία τυχαία επιλογή φυτών εσωτερικού χώρου από ένα σχεδιασμό που μπορεί να κεντρίσει το βλέμμα και να βελτιώσει τη διάθεσή του επισκέπτη μέσα στον εσωτερικό χώρο;

Υπάρχουν τέσσερις παράμετροι που αυτός που σχεδιάζει τη διακόσμηση ενός εσωτερικού χώρου και θέλει να επιλέξει φυτά ώστε να τα εντάξει μέσα σε αυτόν θα πρέπει να τις λάβει σοβαρά υπόψη.

 

Φυτά εσωτερικού χώρου

Φυτά εσωτερικού χώρου – Indoor Plants

Κλίμακα, συνδυασμός και αναλογίες φυτών.

Χρησιμοποιούμε το μέγεθος των φυτών και τις αναλογίες τους σε συνδυασμό για να δημιουργήσουμε ένα πράσινο σκηνικό.

Επιλέγουμε φυτά ίδιου μεγέθους για να δημιουργήσουμε ισορροπία και συμμετρία στο χώρο ή χρησιμοποιούμε φυτά διαφορετικών μεγεθών για να τραβήξουμε το μάτι και να δημιουργήσουμε την αίσθηση της ροής, της κίνησης μέσα στον εσωτερικό χώρο.

Η κλίμακα αναφέρεται στο σχετικό μέγεθος και την αναλογία των φυτών. Ένα φυτό μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο αλλά ουσιαστικά η σχέση του με τα υπόλοιπα φυτά ή τα αντικείμενα του χώρου είναι αυτή που καθορίζει ουσιαστικά την κλίμακα του. Η αναλογία είναι το κλειδί για κάθε επιτυχημένο σχέδιο.

Επιλογή φυτών με βάση το σχήμα της κόμης τους.

Η επιλογή φυτών με παρόμοια σχήματα δημιουργεί όμορφα, φυσικά και αρμονικά μοτίβα ενώ η επιλογή φυτών με διαφορετικό σχήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει σημεία μέσα στο χώρο που να προκαλεί την αίσθηση της αντίθεσης και της έντασης.

 

Η σημασία του χρώματος

Η αρμονία του χρώματος μπορεί να έχει εξαιρετικό αποτέλεσμα μέσα σε έναν εσωτερικό χώρο. Χρησιμοποιούμε τη χρωματική παλέτα μέσα από τα λουλούδια των φυτών εσωτερικού χώρου και δημιουργούμε απαλές και αρμονικές αποχρώσεις ή επιλέγουμε ζωηρές και αντίθετες χρωματικές επιλογές δημιουργώντας ζωντάνια και ένταση στο χώρο.

 

Υφή του φυτού

Η υφή ενός φυτού εσωτερικού χώρου μπορεί να έχει εκτός από την οπτική επίδραση και απτική γοητεία καθώς καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το φύλλωμά αλληλεπιδρά με το φως. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε βάθος σε έναν χώρο ταιριάξτε φυτά εσωτερικού χώρου με διαφορετικές υφές μεταξύ τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ουσιαστικά σε κάθε μία από τις παραπάνω τέσσερις παραμέτρους έχουμε δύο ουσιαστικές επιλογές την αρμονία και την αντίθεση. Για παράδειγμα όταν λαμβάνουμε υπόψη μας την αναλογία του μεγέθους μεταξύ των φυτών έχουμε δύο επιλογές, την επιλογή όμοιων σε μέγεθος φυτών (δημιουργούμε αρμονία στο χώρο) ή την επιλογή ανομοιόμορφων φυτών σε συνδυασμό μικρών και μεγάλων (δημιουργώντας αντίθεση στο χώρο). Παρόμοια παίρνουμε υπόψη μας και τις υπόλοιπες παραμέτρους.

Η επιλογή των φυτοδοχείων (γλαστρών) είναι το δεύτερο βήμα για την τελική διαμόρφωση του χώρου.

Επίσης πολύ σημαντικό στην επιλογή των φυτών εσωτερικού χώρου και στην εικόνα που θέλουμε να δώσουμε σε ένα δωμάτιο είναι η επιλογή τον φυτοδοχείων. Και σε αυτή την περίπτωση οι τέσσερις αυτές παράμετροι δηλαδή η κλίμακα, το σχήμα, το χρώμα και η υφή του δοχείου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική μας επιλογή.

Και στην περίπτωση της επιλογής των φυτοδοχείων για κάθε παράμετρο έχουμε δύο ουσιαστικές επιλογές την αρμονία και την αντίθεση.

 

Ειδικές προτάσεις διακόσμησης του εσωτερικού χώρου με φυτά

Τοπία της ερήμου

παχύφυτα και κάκτοι: Η χρήση τους στον κήπο

Η ομαδοποίηση κάκτων και παχύφυτων μέσα σε ένα φυτοδοχείο είναι ένας ιδανικός τρόπος για να αναδείξουμε τα διαφορετικά χαρακτηριστικά αυτών των φυτών. Το εδαφικό υπόστρωμα δεν χρειάζεται να είναι βαθύ καθώς τα παχύφυτα και οι κάκτοι έχουν μικρό ριζικό σύστημα.

Χρησιμοποιήστε βότσαλα και μικρές διακοσμητικές πέτρες για να ολοκληρώσετε τη σύνθεση.

Σύνθεση με αερόφυτα

Αερόφυτα

Τα αερόφυτα είναι φυτά που δεν χρειάζονται χώμα για να επιβιώσουν ενώ στη φύση λειτουργούν ως επίφυτα δηλαδή φυτά προσκολλημένα πάνω σε βραχώδεις επιφάνειες ή σε κορμούς και κλαδιά δέντρων. Εμείς προσπαθούμε να προσομοιώσουν αυτή την φυσική εικόνα χρησιμοποιώντας αερόφυτα πάνω σε διακοσμητικούς κορμούς και κλαδιά δέντρων ή άλλα φυσικά υλικά με γήινες αποχρώσεις.

Διακόσμηση με terrarium

 

 

Το terrarium είναι ένα γυάλινο δοχείο ανοιχτό από πάνω που δημιουργεί ένα θερμό και υγρό μικροκλίμα για τα φυτά που αναπτύσσονται μέσα σε αυτό. Υπάρχουν αρκετές επιλογές μικρόφυτων για να συνδυαστούν μέσα σε ένα terrarium. Κλαδάκια, πέτρες και άλλα φυσικά υλικά μπορούν να ολοκληρώσουν την εικόνα του terrarium.

Διακοσμητικό στεφάνι με παχύφυτα.

 

Δημιουργήστε πρώτα το στεφάνι που θέλετε στο μέγεθος που επιθυμείτε και πλαισιώστε με τρόπο ώστε να δημιουργήσετε ένα όμορφο και φυσικό αποτέλεσμα. Πάνω στο moss με διάφορους τρόπους δέστε τα παχύφυτα που έχετε επιλέξει ώστε το διακοσμητικό στεφάνι να αποκτήσει το χαρακτήρα που επιθυμείτε.

 

 

Διαβάστε επίσης: