Κυκλάμινο, το λουλούδι του χειμώνα και η διακόσμηση στον κήπο και το σπίτι.

 

Το αγαπημένος μας κυκλάμινο που ανθίζει το φθινόπωρο και παραμένει ανθισμένο μέχρι το τέλος του χειμώνα μας χαρίζει χρώμα τη στιγμή που το χρειαζόμαστε! Το κυκλάμινο ανήκει στην οικογένεια Primulaceae και κατάγεται από τις Μεσογειακές χώρες και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στη χώρα μας αυτοφύεται σχεδόν σε όλη την ύπαιθρο.

Το κυκλάμινο ανήκει επίσης στα κονδυλώδη φυτά και τις πολυετείς πόες. Διαθέτει έναν πεπλατυσμένο κόνδυλο οπό το κάτω μέρος του οποίου αναπτύσσονται οι ρίζες . Από το πάνω μέρος του αναπτύσσονται τα φύλλα και τα άνθη.

 

Το κυκλαμινο είναι ένα διαχρονικό και όμορφο φυτό.

Το κυκλάμινο είναι από τα πιο δημοφιλή γλαστρικά φυτά ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα και των Χριστουγέννων. Φυσικά τα άνθη του κυκλάμινου με το ιδιαίτερο σχήμα αλλά και το χρώμα τους είναι αυτά που με την πρώτη ματιά προσέχει κανείς. Επίσης αξιοπρόσεκτοι είναι και μακριοί και ευθυτενείς ποδίσκοι των λουλουδιών.

Το κυκλάμινο όμως έχει και ιδιαίτερα φύλλα. Έχουν το σχήμα της καρδιά, πριονωτή περιφέρεια και δερματώδη υφή. Στην πάνω επιφάνειά τους έχουν σκούρο πράσινο χρώμα με πιο ανοιχτές (σχεδόν άσπρες) κηλίδες ή γραμμώσεις και στην κάτω επιφάνεια έχουν κοκκινωπή απόχρωση.
Γενικά η καλλωπιστική αξία του κυκλάμινου οφείλεται στην όμορφη και συμπαγή εμφάνιση του φυτού αλλά και στις χρωματικές αντιθέσεις των λουλουδιών με τα φύλλα.

 

Το μωβ κυκλάμινο στη διακόσμηση

 

Τα χρώματα των λουλουδιών του κυκλάμινου

Το κυκλάμινο έχει πολλές ποικιλίες που δημιουργούν άνθη με διάφορα χρώματα. Υπάρχουν ακόμα ποικιλίες με δίχρωμα αλλά και με κροσσωτά – κυματιστά άνθη. Το μοβ, το κόκκινο, το φούξια, το ροζ και το λευκό είναι τα πιο δημοφιλή χρώματα για το κυκλάμινο.

 

Τι συμβολίζει το κυκλάμινο

Το κυκλάμινο συμβολίζει τη γονιμότητα, την ηρεμία αλλά και την ειλικρίνεια. Εξαιτίας της παρατεταμένης ανθοφορίας του, το κυκλάμινο έχει συνδεθεί και με την έννοια της βαθιάς και παντοτινής αγάπης και της αφοσίωσης.

 

Η χρήση του στη διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

Το κυκλάμινο είναι αγαπημένο λουλούδι που μπορεί να διακοσμήσει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι εφαρμογές του είναι πραγματικά πολλές αφού το συναντάμε από τους γαμήλιους στολισμούς μέχρι τη διακόσμηση παρτεριών σε κήπους και πλατείες. Φυσικά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχει την τιμητική του στους εορταστικούς στολισμούς.

 

Το κόκκινο κυκλάμινο στη διακόσμηση

 

Φροντίδες που χρειάζεται για να είναι πάντα καλό

Αρχικά τα κυκλάμινα δεν αγαπούν την άμεση έκθεση στον ήλιο. Έτσι η κατάλληλη θέση για να τοποθετηθούν είναι ένα φωτεινό σημείο χωρίς άμεση έκθεση στο φως του ήλιου.

  • Σε ότι αφορά το πότισμα, τα κυκλάμινα χρειάζονται αρκετό νερό, όμως ταυτόχρονα είναι ευπαθή στην υψηλή υγρασία. Ποτίζουμε τα κυκλάμινα συχνά (όταν το χώμα τους είναι στεγνό) αλλά με μικρές δόσεις νερού και με προσοχή να μην βρέχονται τα φύλλα. Άλλωστε τα κυκλάμινα μας «δείχνουν» πότε διψούν γέρνοντας ελαφρά τους ποδίσκους των λουλουδιών!
  • Τα κυκλάμινα που αγοράζουμε σε μικρά γλαστράκια καλό είναι να μεταφυτεύονται άμεσα σε μεγαλύτερα φυτοδοχεία. Το κατάλληλο χώμα για τα κυκλάμινα είναι ένα ελαφρύ χώμα με καλή αποστράγγιση. Ένα χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου.
  • Όσο το κυκλάμινο αναπτύσσεται και ανθίζει καλό είναι να αφαιρούνται τα άνθη που έχουν πια ξεραθεί. Αυτό θα βοηθήσει το φυτό να δημιουργήσει περισσότερα άνθη. Η αφαίρεση των ξερών πρέπει να γίνεται με ένα καθαρό μαχαιράκι ή ψαλιδάκι για να μην τραυματίζεται το φυτό.
  • Η λίπανση κάθε 15-20 μέρες με ένα υγρό λίπασμα θα ενισχύσει σίγουρα την ανάπτυξη και την ανθοφορία.

 

Διαβάστε επίσης: