Η σλουμπέργκερα ή υπομονή είναι καλλωπιστικό αειθαλές παχύφυτο που ανήκει στο γένος  Schlumbergera της οικογένειας Cactaceae. Στο γένος αυτό ανήκουν παχύφυτα, των περιοχών της κεντρικής Λατινής Αμερικής όπου στο φυσικό περιβάλλον που ζούν, αναπτύσσονται πάνω σε άλλα δένδρα (επίφυτα, επιφυτικοί κάκτοι).

Ονομάζεται και κάκτος των Χριστουγέννων διότι ανθίζει εκείνη την εποχή αν και στα φυτώρια πλέον θα τη βρει κανείς όλο το χρόνο. Για το λόγο αυτό σε πολλές περιοχές του πλανήτη το στολίζουν και σαν χριστουγεννιάτικο δένδρο.  Ένα καλά ανεπτυγμένο φυτό  μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι 20-25 cm, το ίδιο και σε πλάτος.

Κάκτος των Χριστουγέννων

Οι βλαστοί του φυτού είναι χωρίσμενοι σε τμήματα με άκρες που είναι «αγκαθωτές», ενώ επάκρια στο τελευταίο βλαστικό τμήμα αναπτύσσεται το λουλούδι, το οποίο έχει κόκκινο ή ροζ χρώμα (Υπάρχουν υβρίδια πλέον στην αγορά με χρώματα στα άνθη από κόκκινο έως ροζ). Τα λουλούδια εμφανίζονται πάνω στο φυτό το φθινοπώρο μέχρι το χειμώνα. Η υπομονή συνήθως φυτεύεται σε εσωτερικούς χώρους, καθώς οι θερμοκρασίες δωματίου είναι αρκετά ικανοποιητικές για τη σωστή ανάπτυξη του φυτού, παρόλα αυτά όμως συναντάται συχνότατα σε κήπους ή βεράντες, φυτεμένη σε γλάστρες και σε προστατευμένες θέσεις ή σε προστατευμένα παρτέρια. Όταν μπαίνει σε εσωτερικούς χώρους πρέπει να επιλέγονται τα φωτεινά σημεία, αλλά όχι αυτά με άμεσο ηλιακό φως. Στον κήπο επίσης πρέπει να μπαίνουν σε ημι-ηλιαζόμενες θέσεις .

Η υπομονή χρειάζεται αρκετό πότισμα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Το χώμα θα πρέπει πάντα να είναι υγρό, αλλά να μην είναι λασπωμένο. Εξαίρεση αποτελεί η περίοδος μετά το πέρας της ανθοφορίας όπου για περίπου 10-15 μέρες το φυτό χρειάζεται ελάχιστο νερό. Η λίπανση του φυτού κάθε μήνα με ένα πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα βοηθάει σημαντικά στην ανάπτυξη του και στην καλή ανθοφορία του. Η υπομονή πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα βλαστού την άνοιξη ή αρχές του καλοκαιριού.

Κάκτος των Χριστουγέννων

Στα φυτώρια θα βρει κανείς πάρα πολλές ποικιλίες σε διάφορα χρώματα ανθέων, με τις περισσότερες να είναι υβρίδια των ειδών Schlumbergera truncata και Schlumbergera russelliana.

Είναι ιδανικό φυτό για κρεμαστά καλάθια και γλάστρες. Όταν εμφανιστούν τα άνθη πάνω στο φυτό καλό είναι να μην μετακινείται τη γλάστρα σε άλλη θέση, διότι μπορεί να πέσουν.

Κάκτος των Χριστουγέννων

Τι είναι οι επιφυτικοί κάκτοι και γιατί χρειάζονται νερό.

Υπάρχουν αρκετά φυτά της οικογένειας των κακτοειδών που ανήκουν στην κατηγορία των επίφυτων, δηλαδή των φυτών  αυτών που αναπτύσσονται πάνω στους κορμούς άλλων μεγάλων δένδρων. Τα φυτά αυτά απαντούν στα τροπικά δάση βροχής της νότιας και κεντρικής Αμερικής. Σε αντίθεση με τα περισσότερα κακτοειδή , που ζουν και αναπτύσσονται σε συνθήκες ερήμου και δεν έχουν απαιτήσεις σε νερό, οι επιφυτικοί κάκτοι αναπτύσσονται στα τροπικά δάση, στα οποία οι βροχοπτώσεις είναι άφθονες και μπορούν να λάβουν έως και 400 εκατοστά βροχής ετησίως. Τα επίφυτα δεν λειτουργούν ως παράσιτα των φυτών πάνω στα οποία αναπτύσσονται. Δημιουργούν ρίζες πάνω στα μεγάλα κλαδιά των δένδρων και τρέφονται από την αποσυντεθειμένη  οργανική ύλη (σάπια φύλλα, χώμα κλπ) και όχι από το ίδιο το δένδρο. Στα φυτώρια υπάρχουν αρκετά είδη επιφυτικών κάκτων  που ανήκουν στα γένη Schlumbergera, Hatiora, Epiphyllum Rhipsalis, Cryptocereus, Heliocereus, Hylocereus και Weberocereus. Αυτά τα φυτά απαντούν με διάφορα ονόματα όπως οι κάκτοι των Χριστουγέννων, οι κάκτοι του Πάσχα, οι κάκτοι των Ευχαριστιών, χαρακτηρίζοντας κυρίως την περίοδο που το κάθε είδος ανθοφορεί.

Το φωτογραφικό υλικό είναι από τα:
ΦΥΤΩΡΙΑ ΚΑΤΣΟΣ
Αυλώνας Αττικής και Ανθαγορά Αμυγδαλέζα Αττικής.
Τ.: 6944.710.773.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑΜΝΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ. – ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΝΟ ΧΟΝΔΡΙΚΗ.