Καλαγχόη, παχύφυτο με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία!

Η καλαγχόη είναι παχύφυτο που φυτεύεται συχνά σε γλάστρες ή διακοσμητικά κασπώ, καθώς και στον κήπο. Τοποθετείτε σε προστατευμένα σημεία αφού τόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όσο και το έντονο ηλιακό φως του καλοκαιριού μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη του φυτού και την καλλωπιστική του αξία ή ακόμα και να το καταστρέψουν. Η καταγωγή του φυτου είναι από τη Μαγαδασκάρη. Το Kalanchoe blossfeldiana είναι το πιο δημοφιλές και εμπορικό είδος, ενώ από αυτό προέρχονται οι περισσότερες ποικιλίες καλαγχόης. Η πιο διαδεδομένη ποικιλία καλαγχόης είναι η καλαντίβα (Kalanchoe blossfeldiana “Calandiva”). Η καλαντίβα είναι φυτό με μεγάλα εντυπωσιακά φύλλα και εντυπωσιακή και έντονη ανθοφορία που διαρκεί για αρκετό χρονικό διάστημα που επαναλαβάνεται συχνά μέσα στο έτος. Στο εμπόριο διατίθενται καλαγχόες υψηλής ποιότητας σε διάφορα χρώματα λευκές, κίτρινες, κόκκινες, πορτοκαλί, ροζ καθώς και σε πολλές άλλες αποχρώσεις, για να επιλέξετε ώστε να δημιουργήσετε τη σύνθεση και τη διακόσμηση που επιθυμείτε στο δικό σας χώρο.

 

Φροντίδα στην καλλιέργεια της καλαγχόης στη γλάστρα ή τον κήπο.

Η καλαγχόη θεωρείται εύκολο καλλωπιστικό φυτό, όσον αφορά την περιποίηση της τόσο στον κήπο, στη γλάστρα ή σαν φυτό εσωτερικό χώρου. Είναι φυτό που μπορεί εύκολα να εγκλιματιστεί και να μεγαλώσει στη γλάστρα που θα φυτευτεί. Συνήθως φυτεύεται μεμονωμένα σε γλάστρες ή σε μικρές ομάδες σε ζαρντινιέρες.

καλαγχόη

Κατάλληλες θερμοκρασίες για την καλαγχόη

Αν και είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό η καλαγχόη απαιτεί μέσες προς υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Ιδανικές θερμοκρασίες θεωρούνται αυτές από 10-30 οC. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός καταστρέφουν το φυτό άμεσα, για αυτό και το χειμώνα πρέπει τα φυτά να μεταφέρονται σε πιο ζεστά και προστατευμένα σημεία ή να καλύπτονται με πλαστικό σε περιόδους παγετού, ή χιονόπτωσης.

 

Τοποθέτηση στο χώρο

Η καλαγχόη τοποθετείται σε ηλιόλουστα και ημισκιερά σημεία, στον κήπο και τη βεράντα. Όταν όμως το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι υψηλές (μεγαλύτερες από 35οC), τα φυτά θα πρέπει να μεταφέρονται σε σημεία χωρίς άμεσο ηλιακό φως καθώς προκαλούνται εγκαύματα που εμφανίζονται ως ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων, γεγονός που καθιστά τα φυτά πιο ευαίσθητο ενώ χάνουν την καλλωπιστική τους αξία. Το ίδιο συμβαίνει και στα άνθη καθώς μειώνεται ο διάρκειας ζωής του πάνω στο φυτό.

καλαγχόη

Σωστό πότισμα της καλαγχόης

Η καλαγχόη, αν και είναι παχύφυτο, θέλει κανονικά και τακτικά ποτίσματα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, για να διατηρεί την εντυπωσιακή του όψη. Φυσικά το υπερβολικό πότισμα ή η κακή αποστράγγιση στη γλάστρα ή στο έδαφος συνήθως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Για αυτό δεν υπερβάλουμε στη ποσότητα του νερού που ρίχνουμε στο φυτό και δεν αμελούμε την τακτική επανάληψη των ποτισμάτων. Τους καολοκαιρινούς μήνες η καλαγχόη πρέπει να ποτίζεται 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ το χειμώνα μέχρι 1 φορά την εβδομάδα, ανάλογα και τον καιρό που επικρατεί. Δεν είναι καλό να αφήνουμε το φυτό χωρίς νερό μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι χάνει την καλλωπιστική του αξία, τα άνθη του μαραίνονται γρηγορότερα και τα φύλλα του μαραζώνουν.

 

Λίπανση της καλαγχόης

Η καλαγχόη χρειάζεται τακτική λίπανση με υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα. Λίπανση 2 φορές το μήνα είναι αρκετή ώστε το φυτό να μην χάσει το έντονο πράσινο καλλωπιστικό του χρώμα και την πλούσια ανθοφορία του. Κατά τη φύτευση ή μεταφύτευση της καλαγχόης στη γλάστρα ή στο έδαφος χρησιμοποιήστε χώμα καλής ποιότητας, πλούσιο σε οργανική ουσία και κόμποστ.

καλαγχόη

Προσβολές από εχθρούς και ασθένειες

Όσον αφορά την ευπάθεια της καλαγχόης σε εντομολογικούς εχθρούς και ασθένειες, το φυτό  είναι ευαίσθητο στην προσβολή από αφίδες και τετράνυχο. Πολύ συχνά πάνω στο φυτό εμφανίζονται ιστοί αράχνης, ένδειξη ότι το φυτό έχει προσβληθεί από τετράνυχο ή τα κλαδιά του κολλάνε στο χέρι μας, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν αφίδες. Προστατέψτε το φυτό με κάποιο βιολογικό σκεύασμα, και σωστή λίπανση. Εάν η προσβολή είναι μικρή μπορείτε να καθαρίσετε τα φύλλα και με ένα υγρό βαμβάκι. Η καλαγχόη επίσης προσβάλλεται συχνά και από κοκκοειδή έντομα.

 

Πολλαπλασιάστε εύκολα την καλαγχόη σας!

Η καλαγχόη, όπως και όλα τα παχύφυτα, πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα. Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με τη λήψη μοσχευμάτων φύλλου ή βλαστού. Έτσι κόβοντας φύλλα, ή μικρά κλαδάκια και φυτεύοντας τα σε νέα γλαστράκια, αυτά θα έχουν ριζώσει σε 2-3 εβδομάδες και τα νέα φυτά σας θα είναι έτοιμα.

καλαγχόη

Μικρές συμβουλές για υπέροχες καλαγχόες!

  • Η καλαγχόη (Kalanchoe blossfeldiana) είναι ένα παχύφυτο με έντονο πράσινο φύλλωμα που φυτεύεται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε γλάστρες, διακοσμητικά κασπώ ή στο έδαφος.
  • Το ύψος της καλαγχόης μπορεί να φτάσει και τα 50 cm, συνήθως όμως το ύψος των περισσότερων φυτών βρίσκεται στα 20-30 cm. Με τα χρόνια οι παλιοί βλαστοί ξυλοποιούνται.
  • Προφυλάξτε την καλαγχόη σας από το κρύο, σκεπάζοντας την ή μεταφέροντας την σε προστατευμένο σημείο. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες προφυλάξτε τη από το άμεσο ηλιακό φως και ποτίζετε τακτικά.
  • Ποτίστε τακτικά άλλα όχι με υπερβολικό το καλοκαίρι. Το χειμώνα ποτίστε 1 φορά την εβδομάδα και ελέγχετε το χώμα να μην είναι ξερό ή σβωλιασμένο.
  • Για να διατηρήσετε τη καλαχόη σε καλή κατάσταση προσθέστε υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα δύο φορές το μήνα.
  • Αφαιρέστε το ξερά φυλλαράκια ή τα απανθισμένα λουλούδια, ώστε να δυναμώσει το φυτό και να βγάλει σύντομα νέα στελέχη.
  • Η καλαντίβα είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία καλαγχόης (Kalanchoe blossfeldiana “Calandiva”). Η καλαντίβα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό φυτό αξιόλογης καλλωπιστικής αξίας εξαιτίας των μεγάλων εντυπωσιακών φύλλων και της πλούσιας και μεγάλης διάρκειας ανθοφορία.
  • Η καλαγχόη αποτελεί ιδανική πρόταση για διακόσμηση δεξιώσεων γάμων ή βάπτισης σε διακοσμητικά κασπώ.

Στο φυτώριο “ΦΥΣΗ” στο Χαλάνδρι αναζητήστε και βρείτε τα ποιοτικότερα φυτά καλαγχόης σε εξαιρετικές τιμές. Είμαστε στη διάθεση σας να βρούμε και να επιλέξουμε μαζί τα καλύτερα λουλούδια για τον κήπο και τη βεράντα σας!

www.fisi.gr