Η καρίσα είναι αειθαλής αγκαθωτός θάμνος, με πολύ όμορφα και ελαφρώς αρωματικά λευκά λουλούδια που εξελίσσονται σε καρπούς κόκκινου χρώματος. Η Carissa macrocarpa ανήκει στην οικογένεια Apocynaceae. Στην οικογένεια Apocynaceae ανήκουν κι άλλα γνωστά καλλωπιστικά φυτά όπως η πικροδάφνη, η δαφνούλα και η βίγκα.

Έχει ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία καθώς στο έδαφος μπορεί να αναπτυχθεί αρκετά και να φτάσει και σε ύψος το 1,5 – 2 μέτρα. Η καταγωγή του φυτού είναι από τη Νότια Αφρική. Είναι άριστα προσαρμοσμένο στις δικές μας συνθήκες και μπορεί να φυτευτεί με επιτυχία στον κήπο. Συχνά τα τελευταία χρόνια που η καρίσα αρχίζει να γίνεται δημοφιλές φυτό μπαίνει σε γλάστρες στη βεράντα και δημιουργεί πολύ όμορφες γωνίες στο χώρο.

Ονομάζεται και δαμασκηνιά του Νεπάλ (Natal plum) διότι οι πολλοί ώριμοι κόκκινοι καρποί της καρίσα τρώγονται.

 

Καρίσα λουλούδι

 

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Ύψος – Στις συνθήκες της χώρας μας σε πλήρη ανάπτυξη το ύψος της καρίσα μπορεί να φτάσει μέχρι και 1,5 m. Όμως τα περισσότερα φυτά που συναντάμε στους κήπους δεν ξεπερνούν το 1 m. Στα φυτώρια πωλείται σε γλάστρα σε διάφορα μεγέθη, το συνηθέστερο όμως είναι η καρίσα σε ύψος μέχρι 20-30 cm.

Φύλλα – Είναι μέτρια δερματώδη, σκληρά (σπάνε εύκολα). Πολλές φορές τα φύλλα φέρουν κοκκινωπές αποχρώσεις που πιθανόν να οφείλεται στην ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας, ανάλογα με τη θέση του φυτού ή στο πότισμα που δέχεται.

Άνθη – Τα άνθη της καρίσα είναι λευκά, μικρού σχετικά μεγέθους, ελαφρώς αρωματικά. Το φυτό βγάζει λουλούδια τον περισσότερο καιρό του έτους.

Καρποί – Είναι κόκκινοι και εντυπωσιακοί. Οι καρποί της καρίσα είναι βρώσιμοι. Παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή καθώς άλλα τμήματα του φυτού είναι δηλητηριώδη.

 

Συνθήκες ανάπτυξης

Φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία στον κήπο. Η καρίσα είναι ανθεκτική σε ακραίες συνθήκες και τοποθετείται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε σημεία που τα φυσάει έντονα ο αέρας και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ανθεκτική και αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα με την προϋπόθεση του σωστού ποτίσματος. Είναι ανθεκτική και στις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως παρατεταμένες θερμοκρασίες κάτω από -2oC μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο φυτό.

Απαιτήσεις σε νερό

Οι απαιτήσεις σε πότισμα για την καρίσα χαρακτηρίζονται ως μέτριες. Αν και είναι αρκετά σκληρό φυτό με δερματώδη φύλλα οι ανάγκες της καρίσα για νερό είναι σημαντικές. Όταν έχουμε την καρίσα είναι σε γλάστρα τότε το φυτό χρειάζεται καθημερινό πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο έδαφος οι απαιτήσεις σε νερό είναι λιγότερες, αφού η καρίσα έχει αναπτύξει πλούσιο ριζικό σύστημα. Συχνή είναι η ξήρανση για την καρίσα μέσα σε γλάστρα λόγω έλλειψης νερού.

 

καρίσα καρπός

 

Τι χώμα χρειάζεται και πότε προσθέτουμε λίπασμα

Η καρίσα αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία. Κόμποστ ή κοπριά πάντα βοηθάει την ανάπτυξη του φυτού κάθε χρόνο ενώ η λίπανση με λίπασμα τόσο γενικής χρήσης ή και ανθοφορίας βελτιώνει την εικόνα της καρίσα στον κήπο. Συνήθως η λίπανση στην καρίσα γίνεται μαζί με τα υπόλοιπα θαμνώδη φυτά στον κήπο 2-3 φορές τον χρόνο (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο), με προτίμηση στην οργανική λίπανση.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην καρίσα

Η καρίσα πολλαπλασιάζεται σχετικά εύκολα από το σπόρο της. Όμως ο προτεινόμενος τρόπος για το πολλαπλασιασμό στην καρίσα είναι αυτός με μοσχεύματα και συνήθως μαλακού ξύλου. Επιπλέον, σε μεγάλα φυτά μπορεί να γίνει και πολλαπλασιασμός με εναέριες καταβολάδες, όπου αφήνονται για 20-30 ημέρες μέχρι να ριζώσει το φυτό, ύστερα κόβονται και φυτεύονται τα νέα φυτά στις καινούργιες τους θέσεις.

 

Εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν το φυτό

Σαν φυτό δεν είναι ακόμα πολύ συχνό σε κήπους (αν και συναντάται όλο και πιο συχνά), η καρίσα μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, κοκκοειδή και θρίπες που δεν δημιουργούν όμως σημαντικά προβλήματα στο φυτό.

 

Η καρίσα στον κήπο και την βεράντα

  • Είναι φυτό κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές.
  • Είναι αρκετά σκληρό φυτό, που αντέχει σε ηλιόλουστες θέσεις
  • Χρειάζεται προσοχή για τη θέση φύτευσης που θα επιλεγεί διότι έχει πολλά αγκάθια.
  • Λόγω της πυκνής ανάπτυξης και των εντυπωσιακών λουλουδιών και καρπών μπορεί να φυτευτεί σε κεντρικές θέσεις στον κήπο.
  • Ιδανικό φυτό για πήλινη γλάστρα στη βεράντα και τον κήπο.
  • Η καρίσα μπαίνει σε βραχόκηπους, λόγω και της εύκολης διαμόρφωσης της.
  • Μπορεί να διαμορφώσει μικρούς και μεσαίους φράχτες σε ύψος.
  • Σε μπορντούρες αν και έχει καλή διαμόρφωση δεν προτιμάται λόγω των αγκαθιών
  • Φυτό κατάλληλο και για μπονσάι

 

Διαβάστε επίσης: