Ανθούριο, ιδανικό φυτό εσωτερικό χώρου

 

Το ανθούριο (Anthurium sp., Araceae) ανήκει στην οικογένεια Araceae, στην οποία ανήκουν αρκετά είδη καλλωπιστικών φυτών, όπως το φιλόδενδρο, η ντιφενμπάχια, η κάλλα και άλλα. Η καταγωγή του είναι από την Λατινική Αμερική και πιο συγκεκριμένα από την Κολομβία.

 

 

Υπάρχουν διάφορα είδη και ποικιλίες που καλλιεργούνται και κυκλοφορούν στο εμπόριο. Φυτό που θέλει ιδιαίτερες φροντίδες και δεν αναπτύσσεται στις συνθήκες της χώρας μας. Για αυτό καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά ως φυτό εσωτερικού χώρου. Το γυαλιστερό πράσινο χρώμα στα φύλλα του και το εντυπωσιακό άνθος του, το κατατάσσει στα πιο αγαπητά και πολυσύχναστα φυτά εσωτερικού χώρου (indoor plants).

 

Ανθούριο

Μορφολογικά χαρακτηριστικά για το ανθούριο.

Είναι ποώδες φυτό. Το ύψος του κυμαίνεται από 25 έως 60 εκατοστά, αναλόγως του είδους ή της ποικιλίας. Γενικά έχει βραδύ ρυθμό ανάπτυξης. Τα φύλλα του είναι καρδιόσχημα.

Τα άνθη του αναπτύσσονται επάκρια σε ανθικό στέλεχος. Η ανθική ταξιανθία του ανθούριου είναι σπάδικας και περιβάλλεται από ένα φύλλο, το οποίο ονομάζεται σπάθη.

Το χρώμα της σπάθης είναι συνήθως έντονο κόκκινο αν και υπάρχουν φυτά με ροζ ή λευκό χρώμα. Ανθοφορεί όλο το χρόνο, αλλά με πιο έντονο ρυθμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Κατάλληλη θέση και συνθήκες για το ανθούριο.

Το φυτό αναπτύσσεται ομαλά σε ζεστό περιβάλλον και υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Η θερμοκρασία του δωματίου πρέπει να κυμαίνεται  στους 20-25 oC, αν και αναπτύσσεται και σε θερμοκρασίες μέχρι 30 oC και υψηλή υγρασία. Θεμιτό είναι να μην υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, μέσα στο δωμάτιο.

Το φυτό πρέπει να τοποθετείτε σε φωτεινά μέρη, αλλά να μην δέχεται απευθείας το ηλιακό φως. Το ανθούριο ποτίζεται συνήθως μια φορά την εβδομάδα κατά το χειμώνα και δύο φορές το καλοκαίρι και επισης λιπαίνεται μια φορά ανά 2 εβδομάδες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με υδατοδιαλυτό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου.

Επιπλέον, πρέπει να μπαίνει σε σημεία που δεν υπάρχουν ψυχρά ρεύματα αέρα. Γενικά το ανθούριο δεν χρειάζεται κλάδεμα, μόνο αφαίρεση των ξερών φύλλων και ανθικών στελεχών. Τα φύλλα του πρέπει να καθαρίζονται συχνά με νωπό πανί για να απομακρύνεται η σκόνη.

 

Ανθούριο

Μεταφύτευση & Πολλαπλασιασμός στο ανθούριο

Το ανθούριο μεταφυτεύεται σε μεγαλύτερη γλάστρα συνήθως μια φορά ανά δύο χρόνια.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται κυρίως με χώρισμα του ριζικού συστήματος κατά τους χειμερινούς μήνες, και παραμονή του σε χώρο με υψηλή υγρασία. Επιπλέον, ο πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει με σπόρους.

 

Τοποθέτηση στο χώρο

Το ανθούριο δεν συνδυάζεται με άλλα φυτά και τοποθετείτε μόνο του στη γλάστρα. Εξαιτίας του έντονου πράσινου χρώματος στα φύλλα και του κόκκινου χρώματος των ανθέων του δημιουργεί μια αντίθεση και από μόνο του αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του δωματίου.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Κράτα το