Αναρριχώμενα φυτά για μπαλκόνι

Σας παρουσιάζουμε τα πιο δημοφιλή και εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά για μπαλκόνι και βεράντα, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις για τη διατήρηση του.

Στη βεράντα και το μπαλκόνι μας πολλές φορές υπάρχουν σημεία που θέλουμε να καλύψουμε με μεγαλύτερα φυτά που να μπορούν να πλέξουν στον τοίχο, στα κάγκελα ή ακόμα και σε κάποια μεταλλική ή ξύλινη πέργολα. Υπάρχουν αρκετά αναρριχώμενα φυτά για μπαλκόνι, που θα βρείτε σε φυτώρια και κέντρα κήπου.

Γιασεμί χιώτικο

Γιασεμί χιώτικο

Γιασεμί χιώτικο

Το Χιώτικο Γιασεμί (Jasminum grandiflorum) είναι ημιαειθαλές, αναρριχώμενο φυτό με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης. Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 5 ή και περισσότερα μέτρα και έχει λεπτούς βλαστούς όπου χρειάζονται συχνά υποστήριξη, κυρίως σε ανεμόπληκτες περιοχές. Τα φύλλα του είναι λεία, αντίθετα και σύνθετα (αποτελούνται από 5-7 φυλλάρια).

Το χιώτικο γιασεμί ανθοφορεί επάκρια σε ταξιανθίες, σε ετήσιους βλαστούς και τα άνθη του είναι λευκά (λίγο κοκκινωπά εξωτερικά) και με χαρακτηριστικό και έντονο άρωμα. Η περίοδος ανθοφορίας του φυτού είναι μεγάλη και μπορεί να κρατήσει όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ενώ στη Β. Ελλάδα  συνήθως από τις αρχές Ιουνίου έως τον Σεπτέμβρη.

Γιασεμί χιώτικο

Πολλαπλασιάζεται, συνήθως με μοσχεύματα ώριμου ξύλου, που ριζοβολούν όμως δύσκολα, γι’ αυτό μπαίνουν στην υδρονέφωση. Τα μοσχεύματα κόβονται κατά τον Σεπτέμβριο και μεταφυτεύονται κατά την Άνοιξη ή το επόμενο Φθινόπωρο. Επιπλέον, το φυτό πολλαπλασιάζεται και με καταβολάδες το Σεπτέμβριο.

Καλό είναι, κατά το τέλος του φθινοπώρου, μετά την ανθοφορία του, το φυτό να δέχεται ένα ελαφρό κλάδευμα μόρφωσης, για πιο πλούσια και ομοιόμορφη ανάπτυξη και άνθηση. Επιπλέον κατά τους θερινούς μήνες χρειάζεται συχνά ποτίσματα. Το χιώτικο είναι αρκετά ανεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του θέρους, όμως είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες κατά το χειμώνα, κυρίως σε βόρειες περιοχές.

Διπλαδένια

Διπλαδένια

Αναρριχώμενο αειθαλές φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα και φτάνει σε ύψος έως 3 m. Δημιουργεί μέτρια πυκνό και γυαλιστερό φύλλωμα ενώ και τα άνθη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Είναι μεγάλα, μοιάζουν με χωνί και έχον χρώμα κόκκινο, ροζ, φούξια, μοβ, μπορντό, κίτρινο ή λευκό. Η διπλαδένια ανθίζει από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Απαιτεί βαθιά εδάφη με καλή αποστράγγιση, ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση και κανονικά ποτίσματα. Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά παγώνει στους 0οC.

Πλουμπάγκο ή Μπλε γιασεμί

Πλουμπάγκο ή μπλε γιασεμί

Πλουμπάγκο ή μπλε γιασεμί

Το πλουμπάγκο είναι αειθαλές αναρριχώμενο φυτό, με πλούσια ανθοφορία από το Μάιο έως και τέλος του φθινοπώρου. Τα άνθη του έχουν μπλε-γαλάζιο χρώμα και αναπτύσσεται γρήογρα δημιουργώντας πυκνή κάλυψη. Χαρακτηριστικό αναρριχώμενο φυτό για μπαλκόνι, κατάλληλο για κάλυψη τοίχων και τα κάγκελα του μπαλκονιού. Αντέχει στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Πανδώρεα

Πανδώρεα

Η πανδώρεα είναι αναρριχώμενος αειθαλής θάμνος που μπορεί να φυτευτεί και ως ημιαναρριχώμενο ή αναρριχώμενο φυτό για μπαλκόνια, βεράντι αλλά όχι μόνο εκεί. Έχει πολύ όμορφα λουλούδια, με χαρακτηριστικό χρώμα. Ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης, το καλοκαίρι, μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου. Είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αλλά αρκετά ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από τους μηδέν βαθμούς. Έχει μέτρια ανάπτυξη.

Ρυγχόσπερμο

Φυτά για φράχτες: ρυγχόσπερμο

Το ρυγχόσπερμο είναι αειθαλές αναρριχώμενο φυτό για μπαλκόνι και βεράντα, που κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Ασίας. Το ύψος του μπορεί να φτάσει και τα 9 μέτρα. Έχει αρκετά πυκνή βλάστηση. Τα φύλλα του είναι παχιά, δερματώδη, με έντονα πράσινο χρώμα. Τα άνθη του έχουν 2-2,5 εκατοστά διάμετρο, λευκού χρώματος, ιδιαίτερα αρωματικά και κατά την περίοδο της άνθησης πλημμυρίζουν σχεδόν ολόκληρο το φυτό. Η ανθοφορία ξεκινάει από τον Μάιο και διαρκεί έως τον Ιούνιο. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. Είναι ανθεκτικό φυτό, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Προτιμά ηλιαζόμενα ή ημι-ηλιαζόμενα μέρη και αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά για δημιουργία φραχτών ή κάλυψη τοίχου και πέργκολας.

Γλυτσίνια

Γλυτσίνια, wisteria sinensis

Γλυτσίνια, wisteria sinensis

Είναι φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό με μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη. Έχει εντυπωσιακές ταξιανθίες που συχνά καλύπτουν ολόκληρο το φυτό. Τα άνθη του έχουν μπλε-μοβ χρώμα και διατηρούνται πάνω στο φυτό από Απρίλιο μέχρι και τέλος Μαΐου. Η γλυτσίνια είναι ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό που αντέχει και στις υψηλές και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Κατάλληλο για μεγάλες βεράντες και γενικότερα τοποθετείται σε χώρους που έχουν μια σχετική άνεση.

Κλιματίδα (Clematis)

Κλιματίδα (Clematis)

Κλιματίδα (Clematis)

 

Η κλιματίδα είναι φυλλοβόλο αναρριχώμεςνο φυτό με άνθη πολύ όμορφα και ιδιαίτερα. Υπάρχουν ποικιλίες με πολλά διαφορετικά χρώματα. Η άνθιση διαρκεί αρκετό χρόνο και ξεκινάει από την άνοιξη έως και τις αρχές του φθινοπώρου. Είναι ανθεκτικά φυτά στις χαμηλές θερμοκρασίες ενώ πρέπει να προστατεύεται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα. Επιπλέον, τα εδάφη πρέπει να είναι πάντα υγρά. Κατάλληλα φυτά για φυτοδοχεία και μπορούν να καλύψουν τοίχους καθώς και τα κάγκελα του μπαλκονιού.

Κλιματίδα (Clematis)

Κλιματίδα (Clematis)

Βουκανβίλλεα

Βουκανβίλλεα

Αναρριχώμενο φυλλοβόλο φυτό για μπαλκόνι, με ωραίο φύλλωμα και μικρά κίτρινα άνθη, που πλαισιώνονται από τα εντυπωσιακά χρωματιστά βράκτια φύλλα. Η βουκαμβίλλια ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης έως και το φθινόπωρο. Χρειάζεται προστασία από το ψύχος και τους ανέμους. Αντέχει στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή καταβολάδες την άνοιξη. Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στα έντονου πράσινου χρώματος φύλλα του, τα μικρά κίτρινα άνθη και κυρίως τα υπέροχα χρωματιστά βράκτια φύλλα του. Επιπλέον, η μεγάλη περίοδος ανθοφορίας και η γρήγορη και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις ανάπτυξη του φυτού. Είναι κατάλληλο φυτό και για εισόδους κατοικιών.

Αναρριχώμενη τριανταφυλλιά

Τριανταφυλλιά

Η τριανταφυλλιά είναι πολυετές φυλλοβόλο ή αειθαλές, θαμνώδες ή αναρριχώμενο φυτό. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες και πολλές χιλιάδες υβρίδια. Υπάρχουν νάνες ποικιλίες που φτάνουν σε ύψος 25-30 εκατοστά, οι θαμνώδεις ποικιλίες που φτάνουν σε ύψος τα 60-70 εκατοστά, τις δενδρώδεις τριανταφυλλιές που μπορεί να φτάσουν το 1,50-1,80 μέτρα και οι αναρριχώμενες ποικιλίες που μπορεί να φτάσουν τα 6 ή και περισσότερα μέτρα. Τα φύλλα του είναι σύνθετα με 3-7 φυλλάρια, οωειδή κι οδοντωτά. Φέρει άκανθες. Τα άνθη του μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα, ανάλογα την ποικιλία, να βγαίνουν πολλά μαζί ή ένα επάκριο άνθος και να είναι αρωματικά ή όχι.

Τα άνθη υπάρχουν σε όλα τα χρώματα. Πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα και σπάνια με σπόρο. Δεν έχει πολλές απαιτήσεις κατά τη φύτευση του. Επιθυμεί αμμοαργιλώδη ή αργιλώδη εδάφη και μέτρια ηλιαζόμενες θέσεις. Οι νάνες ποικιλίες φυτεύονται συνήθως για σχηματισμό χαμηλής μπορντούρας ή μικρών παρτεριών. Οι θαμνώδεις ποικιλίες φυτεύονται ομαδικά ή ατομικά σε διάφορα σημεία του κήπου ή μέσα σε φυτοδοχεία. Οι αναρριχώμενες ποικιλίες δημιουργούν φυσικούς φράχτες ή χρησιμοποιούνται για κάλυψη τοίχων.

Πασιφλόρα ή ρολογιά

Πασσιφλόρα, ρολογιά

Αειθαλές αναρριχώμενο για μπαλκόνι ή βεράντα  που μόνο στις πολύ ψυχρές περιοχές χάνει το φύλλωμά του το χειμώνα. Αναπτύσσεται γρήγορα και δημιουργεί πυκνό φύλλωμα. Τα άνθη έχουν διάμετρο 7-10 cm και μοναδική εμφάνιση, σαν πλάκα ρολογιού. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και καταβολάδες.

Πασσιφλόρα, ρολογιά

Πασσιφλόρα, ρολογιά

Κέρρια

κέρρια

Η κέρρια είναι φυλλοβόλος θάμνος ή ημιαναρριχώμενο φυτό. Κατάγεται από τις περιοχές της Ιαπωνία. Το ύψος του φυτού φτάνει τα 2 μέτρα. Έχει πλούσια βλάστηση και ανάπτυξη αργή έως μέτρια. Τα φύλλα του είναι απλά, μεσαίου μεγέθους και περιμετρικά οδοντωτά. Τα άνθη του είναι απλά ή διπλά, μεσαίου μεγέθους και κίτρινου χρώματος.

Ανθίζει για περίπου 1-1,5 μήνα, από Απρίλιο έως και το Μάιο. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και παραφυάδες. Είναι φυτό εύκολο στην καλλιέργεια του και προτιμά ημισκιερές θέσεις και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Στους κήπους συναντάται σε φυτοδοχεία ή στο έδαφος, μεμονωμένο ή σε ομάδες, για κάλυψη μικρών φραχτών και δημιουργία πλαισίων.

κέρρια