ΑΕΡΟΦΥΤΑ: Πράσινη διακόσμηση με μια ιδιαίτερη κατηγορία φυτών

 

Αερόφυτα (airplants) ονομάζονται τα φυτά του γένους Tillandsia της οικογένειας Bromeliaceae. Το βασικό χαρακτηριστικό του που τα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα φυτά και τα καθιστά τόσο δημοφιλή είναι ότι δεν χρειάζονται το χώμα για να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν. Στο γένος Tillandsia ανήκουν περίπου 650 είδη πολυετών και ανθοφόρων φυτών. Είναι ιθαγενή φυτά του Μεξικό, των νοτιοανατολικών Η.Π.Α., της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Καραϊβικής και της Αργεντινής.

Τα περισσότερα είδη Tillandsia είναι επίφυτα (αναπτύσσονται πάνω σε δέντρα και θάμνους) και ορισμένα είναι αερόφυτα και έχουν ένα υποτυπώδες ριζικό σύστημα. Τα περισσότερα είδη προσλαμβάνουν τα ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και το νερό που χρειάζονται από τα τριχίδια που βρίσκονται στα φύλλα τους.

Στη χώρα μας τα αερόφυτα άρχισαν να γίνονται γνωστά τα τελευταία χρόνια μαζί με την τάση των terrarium. Φυσικά αποτελούν ιδανικά φυτά για terrarium καθώς και για εσωτερικό χώρο ή μπαλκόνι. Αυτό που πραγματικά έχει κάνει αγαπητά τα αερόφυτα είναι το γεγονός ότι μπορούν να προσαρμοστούν σε πολλές διακοσμητικές κατασκευές.
Τα αερόφυτα θεωρείται ότι είναι εύκολα στην ανάπτυξή τους φυτά και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, ωστόσο χρειάζονται και αυτά την κατάλληλη φροντίδα για να παραμένουν υγιή.

 

Αερόφυτο Tillandsia

Αερόφυτο Tillandsia

 

Ποιές είναι οι κατάλληλες συνθήκες για τα αερόφυτα;

Φως: Τα αερόφυτα φυσικά και χρειάζονται το ηλιακό φως όχι όμως το άμεσο, το οποίο μπορεί να τους προκαλέσει εγκαύματα. Όταν αναπτύσσονται σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να τοποθετούνται πάντα στη σκιά.

Νερό: Όταν αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους, τα αερόφυτα θέλουν συνήθως πότισμα μία φορά την εβδομάδα. Σε χώρους ή θέσεις με κλιματισμό και ξηρή ατμόσφαιρα είναι πιθανό να χρειάζονται λίγο συχνότερα ποτίσματα ή ψεκασμός με νερό ανάμεσα στα ποτίσματα. Για το πότισμα τα αερόφυτα βυθίζονται για λίγο σε ένα μπολ με νερό και στη συνέχεια αφήνονται ανάποδα για 10-20’ να στεγνώσουν. Στη συνέχεια πρέπει να απομακρυνθεί το νερό που τυχόν έχει μείνει στη βάση των φύλλων.

Αέρας: Τα αερόφυτα χρειάζονται καλές συνθήκες αερισμού. Είναι πολύ συνηθισμένο να πωλούνταν αλλά και να αναπτύσσονται σε σχεδόν κλειστά διακοσμητικά δοχεία. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε όταν τοποθετούνται στα δοχεία μετά το πότισμα να είναι τελείως στεγνά.

Θερμοκρασία: Τα αερόφυτα αναπτύσσονται καλά σε θερμοκρασίες 10-35οC. Επομένως για τις συνθήκες της χώρας μας, το καλοκαίρι απαιτείται προσοχή τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες που πρέπει να προστατεύονται σε δροσερό εσωτερικό χώρο.

 

Τα αερόφυτα αναπτύσσονται και ανθίζουν μία φορά και μετά σιγά-σιγά ολοκληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο αφού όμως πρώτα έχουν αφήσει «αντικαταστάτες». Κάθε φυτό δημιουργεί 2-8 νέα φυτά. Για να κοπούν τα νεαρά φυτά από το μητρικό και να αναπτυχθούν αυτόνομα, θα πρέπει να έχουν φτάσει σε μέγεθος το 1/3 με 1/2 του μητρικού φυτού. Συνήθως ο διαχωρισμός γίνεται εύκολα κρατώντας το μητρικό και το νεαρό φυτό από τη βάση τους και στρίβοντας ελαφρά. Αν τα δύο φυτά δεν διαχωριστούν μπορούν να κοπούν όσο πιο κοντά στο μητρικό φυτό γίνεται.

 

Πηγή: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ 2018