Αγαπημένα Φυτά του Χειμώνα. Ιδανικοί συνδυασμοί χειμωνιάτικων φυτών και η χρήση τους την κηποτεχνία. Φυτά που εντυπωσιάζουν τους χειμερινούς μήνες με τα χρώματα των ανθέων, τα χρωματιστά φυλλώματά τους ή τους καρπούς τους.

 

Συνήθως οι συνθήκες του χειμώνα κάνουν τη φύση σχεδόν να ‘ληθαργεί’ και τα έντονα κόκκινα, κίτρινα, μοβ χρώματα δίνουν τη θέση τους στα πιο ουδέτερα καφέ, γκρι, λευκό.

Παρόλα αυτά, ένας περιποιημένος και καλοσχεδιασμένος κήπος αποτελεί μοναδική θέα από το εσωτερικό του σπιτιού, αφού ακόμα και ένα καλοφωτισμένο φυλλοβόλο δέντρο μπορεί να αποτελέσει φυσικό «γλυπτό» του τοπίου.

Αυτή τη χειμερινή περίοδο, εκεί που τα περισσότερα φυτά χάνουν την καλλωπιστική τους αξία, ορισμένα άλλα μέσα από την ανθοφορία ή τους ιδιαίτερους καρπούς τους ομορφαίνουν το χειμωνιάτικο τοπίο.

 

Κίτρινο γιασεμί

γυμνανθές γιασεμί

γυμνανθές γιασεμί

Το φυλλοβόλο κίτρινο γιασεμί Jasminum nudiflorum, εμφανίζει τα άνθη του στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου και η ανθοφορία του διαρκεί μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο: Χιώτικο γιασεμί και γυμνανθές γιασεμί

 

Καλλωπιστική κυδωνιά

Η επίσης φυλλοβόλα και ακανθώδης καλλωπιστική κυδωνιά Cydonia japonica ανθίζει τον Ιανουάριο πριν από την έκπτυξη των φύλλων της, για 1-2 μήνες. Τα άνθη της έχουν μεγάλη καλλωπιστική αξία και την περίοδο της ανθοφορίας πωλούνται στα ανθοπωλεία ανθισμένα κλαδιά καλλωπιστικής κυδωνιάς.

 

Φορσύθια

φορσύθια την άνοιξη

Ιδανικός συνδυασμός στην κηποτεχνία θεωρείται αυτός της καλλωπιστικής κυδωνιάς με τη φορσύθια Forsythia x intermedia. Πρόκειται για έναν φυλλοβόλα θάμνο με κίτρινα άνθη ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας που εμφανίζονται στα κλαδιά τον Μάρτιο με Απρίλιο, όταν ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί τα φύλλα και η ανθοφορία διαρκεί σχεδόν ένα μήνα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών καλλωπιστικών φυτών θεωρείται επιτυχημένος εξαιτίας της διαδοχικής ανθοφορίας των δύο ειδών.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο: Φορσύθια, για κίτρινο χρώμα στον κήπο την άνοιξη

 

Χειμώνανθος

Ένας ακόμη φυλλοβόλος θάμνος, αν και συχνά διαμορφώνεται σε δέντρο, που ανθίζει πριν από την έκπτυξη των φύλλων του είναι ο χειμώνανθος Calycanthus praecox. Τα άνθη του έχουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα, είναι αρωματικά και εμφανίζονται στο φυτό τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο για ενάμισι μήνα περίπου.

 

Καμέλια

Καμέλια

Η καμέλια Camellia japonica είναι ιδιαίτερα απαιτητικός στην καλλιέργειά του αειθαλής θάμνος, ωστόσο η πλούσια και εντυπωσιακή του ανθοφορία τον κάνει να πρωταγωνιστεί στην καρδιά του χειμώνα. Τα άνθη του που είναι αρωματικά και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στις αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, λευκού, εμφανίζονται από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος Απριλίου.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο: Καμέλια, το ρόδο του χειμώνα

 

Κυκλάμινο

Κυκλάμινο - Cyclamen persicum

Χειμωνιάτικη ανθοφορία παρουσιάζουν επίσης και αρκετά βολβώδη φυτά όπως τα κυκλάμινα Cyclamen persicum που ανθίζουν το φθινόπωρο, συνήθως πριν την έκπτυξη των φύλλων, και η ανθοφορία συνεχίζεται μέχρι το τέλος του χειμώνα, τον νάρκισσο Narcissus sp. που ανθίζει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο και τον υάκινθο Hyacinrhus orientalis που ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο: Κυκλάμινο – Cyclamen persicum

 

Κουμαριά

Φυτά για φράχτες: κουμαριά

Εκτός από τα άνθη, αρκετά φυτά οφείλουν την καλλωπιστική τους αξία στους καρπούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κουμαριάς Arbutus unedo που συνδυάζει μία εντυπωσιακή ανθοφορία την οποία διαδέχονται καρποί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για θάμνο ή μικρό, αυτοφυές δέντρο σε αρκετές περιοχές της χώρας μας και ανθίζει από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, μήνα κατά τον οποίο οι καρποί του προηγούμενου έτους ωριμάζουν και κοκκινίζουν. Οι καρποί είναι βρώσιμοι και ιδιαίτερα εντυπωσιακοί.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο: Κουμαριά

 

Κυδωνίαστρο

Τα περισσότερα είδη κυδωνίαστου (Cotoneaster franchetii, C. lateus, C. horizontalis) είναι αειθαλείς ή φυλλοβόλοι θάμνοι που τα άνθη τους μετατρέπονται σε κόκκινους καρπούς με τους οποίους είναι γεμάτα τα κλαδιά κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα.

 

Πυράκανθος

Καρποί πυράκανθου

Ο ακανθώδης πυράκανθος Pyracantha coccinea μπορεί να έχει ανθοφορία μικρής διάρκειας αλλά το φθινόπωρο γεμίζει με τους πορτοκαλί καρπούς του που παραμένουν στο φυτό όλο το χειμώνα.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο: Πυράκανθος, για κατακόκκινους φράχτες και μπορντούρες

 

Βιβούρνο

βιβούρνο

Το αειθαλές κοινό βιβούρνο Viburnum tinus το φθινόπωρο εμφανίζει τους μικρούς μαύρους καρπούς του, τους οποίους και διατηρεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο: Βιβούρνο, θάμνος κατάλληλος για φράχτη

 

Ναντίνα

Ναντίνα

Η χειμερινή καλλωπιστική αξία της ναντίνας Nadina domestica οφείλεται τόσο στους καρπούς, οι οποίοι εμφανίζονται στο φυτό το φθινόπωρο και σχηματίζουν ιδιαίτερα διακοσμητικά κόκκινα τσαμπιά που διατηρούνται μέχρι το Μάρτιο, όσο και στο ντελικάτο φύλλωμα της, το οποίο από πράσινο που είναι το καλοκαίρι μετατρέπεται σταδιακά σε κόκκινο το χειμώνα.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο: Ναντίνα, για χρώμα στον κήπο

 

Ίλεξ, γκι, αρκουδοπούρναρο

Ίλεξ ή αρκουδοπούρναρο (Ilex aguifolium, Aquifoliaceae)

Για το τέλος το ίλεξ Ilex aquifolium ένα από τα χαρακτηριστικά φυτά των Χριστουγέννων που και αυτό οφείλει την καλλωπιστική του αξία στους καρπούς αλλά και στα ιδιαίτερα φύλλα του. Πρόκειται για θάμνο ή μικρό δέντρο που αυτοφύεται σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Τα δερματώδη φύλλα του έχουν χαρακτηριστική ακανθώδη κυματοειδή περιφέρεια και οι κόκκινοι καρποί του κοσμούν τα κλαδιά το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ διατηρούνται άριστα και σε κομμένα κλαδιά.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο: Ίλεξ ή αρκουδοπούρναρο (Ilex aguifolium, Aquifoliaceae)

 

Διαβάστε επίσης: