Διακόσμηση με κολοκύθες

Η κλασική μεγάλη και ολοστρόγγυλη κολοκύθα με το έντονο πορτοκαλί χρώμα που ωριμάζει στην καρδιά του φθινοπώρου, έχει μπει για τα καλά στη φθινοπωρινή διακόσμηση! Είναι το ιδιαίτερο σχήμα, το ζωηρό χρώμα αλλά και ο συμβολισμός που την έχει καθιερώσει.

Σαν είδος η κολοκύθα κατάγεται από την Αμερική και στην Ευρώπη φαίνεται να καλλιεργήθηκε μετά τον 15ο -16ο αιώνα. Φυσικά στην Αμερική η κολοκύθα έχει τον δικό της μύθο που τη συνδέει με τη γιορτή του Halloween.

Στη χώρα μας η κολοκύθα είναι συνδεδεμένη με το παραμύθι της «Σταχτοπούτας». Η αλήθεια είναι ότι με λίγη φαντασία, μπορεί να δημιουργήσει παραμυθένια σκηνικά. Γενικά οι κολοκύθα αποτελεί σύμβολο ανάπτυξης και ευημερίας πιθανών εξαιτίας του τρόπου ανάπτυξή της αλλά και των πολλών σπόρων που κρύβει στο εσωτερικό της.

 

Διακόσμηση με κολοκύθα

 

Οι κολοκύθες στη διακόσμηση

Η κλασική κολοκύθα διαθέτει καλλωπιστικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδανική επιλογή για κεντρικό στοιχείο διακόσμησης. Πρώτα απ’ όλα το ιδιαίτερο σχήμα της με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις και το επιβλητικό μέγεθος. Στη συνέχεια το φθινοπωρινό και ταυτόχρονα ζωντανό χρώμα. Τέλος η γυαλιστερή σαρκώδης υφή της επιδερμίδας της. Ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό που δεν αφορά την εμφάνιση αλλά εξυπηρετεί την επιλογή της κολοκύθας στη διακόσμηση είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής. Σε θερμοκρασία δωματίου η κολοκύθα μπορεί να διατηρηθεί αναύλωτη για έναν περίπου μήνα. Αντίστοιχα αν αποθηκευτεί σε θερμοκρασία 10-12οC μπορεί να διατηρηθεί για 2-3 μήνες.

Σαν διακοσμητικό στοιχείο η κολοκύθα στη φυσική της μορφή μεταφέρει ζεστασιά, ηρεμία και φιλική διάθεση. Ταιριάζει ιδανικά σε στολισμούς και διακοσμήσεις με rustic ύφος. Επιπλέον λευκές κολοκύθες σε διάφορα μεγέθη μπορούν να δημιουργήσουν πρωτότυπες διακοσμήσεις για γάμο και βάπτιση, δημιουργώντας ρομαντική ατμόσφαιρα.

Εκτός από την κλασική στρογγυλή κολοκύθα και την χαρακτηριστική κολοκύθα με τις έντονες ραβδώσεις υπάρχουν κολοκύθες με διάφορα χρώματα και σχήματα ακόμα και ποικιλίες που καλλιεργούνται αποκλειστικά για τη χρήση τους στη διακόσμηση. Ιδιαίτερο διακοσμητικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η κολοκύθα Turbante και η κολοκύθα Marina di Chioggia με το γκριζοπράσινο χρώμα και τις ανάγλυφες φουσκάλες. Ακόμη οι κολοκύθες μπορούν να βαφτούν και να μετατραπούν σε χρυσές, ασημί, γαλάζιε, ροζ ή ότι άλλο.

Οι μεγάλες κολοκύθες αποτελούν όμορφες βάσεις για συνθέσεις ενώ οι μικρότερες συμπληρώνουν μια διακοσμητική πρόταση.

 

Διακόσμηση με κολοκύθα

 

Διαβάστε επίσης: