Φθινοπωρινά λουλούδια

Το φθινόπωρο είναι μια μεταβατική εποχή του χρόνου που την έχουμε συνδυάσει με την προετοιμασία της φύσης για τον χειμώνα. Παράλληλα είναι μία εποχή γεμάτη με συναισθήματα και εναλλαγές. Ο ρομαντισμός και η νοσταλγική διάθεση είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Από την άλλη η δημιουργικότητα για τη νέα σεζόν που ξενικά αποτελεί από μόνη της μία πηγή έμπνευσης.

Τα λουλούδια του φθινοπώρου είναι το πιο κατάλληλο μέσο να εκφράσουν όλα αυτά τα συναισθήματα και να στολίσουν κάθε στιγμή της ζωής. Από τα καθημερινά δώρα μέχρι τις ονομαστικές γιορτές αλλά και τις φθινοπωρινές εκδηλώσεις τα λουλούδια της εποχής μπορούν να συνδυαστούν σε υπέροχες δημιουργίες.

1. Φθινοπωρινά λουλούδια: Ντάλια


Η ντάλια είναι πραγματικά ένα φανταστικό λουλούδι με πολλές εφαρμογές! Τα εντυπωσιακά άνθη της ντάλιας έχουν διάμετρο 20-30 cm και αναπτύσσονται πάνω σε μακριά ανθικά στελέχη. Τα άνθη της ντάλιας ανάλογα με την εμφάνισή τους χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες όπως τύπου ανεμώνης, αστεροειδείς, με δύο σειρές πετάλων, pompon. Μεγάλη ποικιλία υπάρχει και σε ότι αφορά το χρώμα των ανθέων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη ντάλια υπάρχουν όλα τα χρώματα, εκτός από τις αποχρώσεις του μπλε.

 

2.  Φθινοπωρινά λουλούδια: Σελόζια

Το λουλούδι με τις δυο μορφές. Η σελόζια είναι ένα ιδιαίτερο λουλούδι με δύο βασικές ποικιλίες την κυματιστή “Cristata” και τη φτερωτή “Plumosa”. Τόσο η ιδιαίτερη μορφή όσο και τα χώματα της σελόζιας την κάνουν ξεχωριστή και δημοφιλή την περίοδο του φθινοπώρου. Και στις δύο ποικιλίες σελόζιας τα άνθη έχουν χρώμα Βαθύ κόκκινο, ροζ, έντονο πορτοκαλί και κίτρινο (ακόμα και κίτρινο που χρυσαφίζει). Στην υφή τους τα άνθη της σελόζιας είναι βελούδινα ενώ διατηρούνται στο ανθοδοχείο μέχρι και 10 ημέρες.

3. Φθινοπωρινά λουλούδια: Χρυσάνθεμο


Το χρυσάνθεμο είναι φυσικά από τα πιο δημοφιλή λουλούδια στην ανθοδετική και τους στολισμούς. Η διαθεσιμότητα αλλά και η ζήτησή του είναι υψηλές σε όλη τη διάρκεια του έτους, το φθινόπωρο όμως είναι πραγματικά η εποχή του. Τα τυπικά άνθη του έχουν τη μορφή της μαργαρίτας και αποπνέουν τρυφερότητα και ρομαντισμό. Οι ποικιλίες του είναι όμως αναρίθμητες και ανάλογα με την ποικιλία τα άνθη έχουν τη δική τους μορφή. Έτσι τα άνθη του χρυσάνθεμου μπορεί να είναι σφαιρικά, ημισφαιρικά, τύπου ανεμώνης, αραχνοειδή και άλλα. Τα χρώματα αλλά και οι αποχρώσεις στα άνθη του χρυσάνθεμου είναι αναρίθμητα. Το κίτρινο είναι το χρώμα που έχει το χρυσάνθεμο όταν αυτοφύεται και από το οποίο έχει πάρει και το όνομά του. Μπορντό, κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, μοβ, λευκό και πράσινο είναι μερικά από τα αγαπημένα χρώματα του χρυσάνθεμου. Το χρυσάνθεμο διατηρείται στο ανθοδοχείο 10 – 14 ημέρες.

 

4. Φθινοπωρινά λουλούδια: Αλστρομέρια


Το λουλούδι για το φθινόπωρο και τον χειμώνα με εξωτική ομορφιά! Τα άνθη της αλστρομέριας έχουν πέντε πέταλα και την εμφάνιση ανοιχτού χωνιού που από κέντρο του βγαίνουν έξι μακριοί στήμονες . Από κάθε ανθικό στέλεχος αναπτύσσονται 3-7 άνθη. Η αλστρομέρια παράγει άνθη με διάφορα χρώματα: κόκκινο, ροζ, φούξια, κίτρινο, πορτοκαλί, μοβ, ενώ κάποια πέταλα μπορεί να έχουν στίγματα ή ραβδώσεις. Η αλστρομέρια μπορεί να αποτελεί το βασικό λουλούδι μιας σύνθεσης ή να συνδυαστεί με άλλα άνθη και φυλλώματα σε ρομαντικές ή μοντέρνες συνθέσεις. Τα άνθη της αλστρομέριας διατηρούνται στο ανθοδοχείο περίπου 14 ημέρες.