Οι επιλογές που αφορούν τα λουλούδια για γάμο είναι πραγματικά πάρα πολλές. Τόσες που αν τις σκεφτεί κανείς όλες σίγουρα θα μπερδευτεί! Το σχήμα, το χρώμα, το άρωμα, η διάρκεια και πολλές φορές ο συμβολισμός, αποτελούν κριτήρια για την τελική επιλογή. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα πιο δημοφιλή λουλούδια γάμου!

Βασικά ονομάζονται τα λουλούδια που θα αποτελέσουν το κύριο στοιχείο της ανθοδέσμης, μιας σύνθεσης ή ολόκληρου του στολισμού! Πολλές φορές οι νυφικές ανθοδέσμες αποτελούνται από ένα μόνο λουλούδι. Άλλες πάλι φορές πολλά λουλούδια, που θεωρούνται “βασικά”, συνδυάζονται σε εξίσου κομψές και αρμονικές συνθέσεις.

 

Αλστρομέρια

Παλαιότερα η αλστρομέρια θεωρούνταν “συμπληρωματικό λουλούδι” μάλλον εξαιτίας του μικρού μεγάλους που έχουν τα άνθη. Είναι αλήθεια ότι και λίγα στελέχη αλστρομέριας αρκούν για να δώσουν την πινελιά τους στην σύνθεση.

Παρ’ όλα αυτά εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος για αυτό το όμορφο λουλούδι, η αλστρομέρια χρησιμοποιείται πια και σαν βασικό λουλούδι γάμου. Κάθε στέλεχος αλστρομέριας έχει 4-6 άνθη τα πέταλα των οποίων έχουν διάφορες μορφές.

Μπορεί να έχουν ραβδώσεις, πιτσίλες, μεταχρωματισμούς και εξογκώματα. Τα βασικά χρώματα της αλστρομέριας είναι άσπρο, κίτρινο, κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί, βερικοκί, λιλά, μοβ.

Λουλούδια αλστρομέριας σε νυφική ανθοδέσμη

 

Ανεμώνη

Αυτό τo λουλούδι έχει την ομορφιά αλλά και τον ρομαντισμό του αγριολούλουδου. Τα πέταλα έχουν απαλή, ανάλαφρη αίσθηση. Το σκούρο (σχεδόν μαύρο) κέντρο κάνει ωραία αντίθεση με τις ανοιχτόχρωμες και τις κόκκινες ποικιλίες.

Η ανεμώνη παρόλο που ανήκει στα βασικά λουλούδια του γάμου, αποτελεί “λουλούδι έμφασης”. Αυτό σημαίνει ότι έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα όταν συνδυάζεται με άλλα λουλούδια και φυλλώματα γιατί ενισχύει τη σύνθεση με την ωραία υφή και την ιδιαίτερη εμφάνισή της. Τα χρώματα της ανεμώνης είναι το λευκό, το ροζ, το κόκκινο και το μοβ.

Υπέροχες ανεμώνες σε διάφορα χρώματα

Υπέροχες ανεμώνες σε διάφορα χρώματα

 

Ανθούριο

Το λουλούδι που όλοι γνωρίζουμε σαν φυτό εσωτερικού χώρου, αν χρησιμοποιηθεί στο στολισμό του γάμου θα κλέψει τα βλέμματα και τις εντυπώσεις! Είναι το ιδιαίτερο σχήμα και η σαρκώδη υφή του λουλουδιού που κάνουν το ανθούριο τόσο μοναδικό.

Το κόκκινο και το λευκό ανθούριο αποτελούν τις πιο κλασικές επιλογές. Ωστόσο το ανθούριο υπάρχει σε πολλά χρώματα και αποχρώσεις όπως πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, καφέ – κόκκινο, σομόν, μοβ, μπλε ακόμα και μαύρο.

Επιπλέον υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες. Οι σύγχρονες τάσεις θέλουν το ανθούριο στις παλ αποχρώσεις του ροζ να συνδυάζεται με pampas grass και ορχιδέες.

Ροζ λουλούδια ανθούριου σε ανθική σύνθεση για γάμο.

Ροζ λουλούδια ανθούριου σε ανθική σύνθεση για γάμο.

 

Γαρύφαλλο (ή Γαρίφαλο)

Το γαρύφαλλο είναι ένα ιδιαίτερο λουλούδι τόσο στην εμφάνιση όσο και στον συμβολισμό. Στην Ελλάδα το γνωρίζουμε και το χρησιμοποιούμε κυρίως σαν γλαστρικό φυτό παρά σαν λουλούδι γάμου.

Τις τελευταίες όμως δεκαετίες όλο και συχνότερο συναντάμε το γαρύφαλλο στις ανθικές συνθέσεις και τους γαμήλιους στολισμούς. Τα κυματιστά φύλλα του λουλουδιού και η συμπαγή του εμφάνιση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του. Κόκκινο, μπορντό, ροζ, ροδακινί, μοβ, βιολετί, κίτρινο, πράσινο και φυσικά λευκό είναι μερικά από τα βασικά χρώματα του γαρύφαλλου.

Οι ποικιλίες με τα δίχρωμα άνθη έχουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κλασσικό και διαχρονικό το γαρύφαλλο σε διάφορα χρώματα.

Κλασσικό και διαχρονικό το γαρύφαλλο σε διάφορα χρώματα.

 

Γκλοριόζα (Gloriosa lily)

Δυναμική και “ατίθαση” η γκλοριόζα δίνει τη δική της προσωπικότητα στον στολισμό. Οι ποικιλίες με το κόκκινο φλογερό χρώμα είναι ιδανικές για γάμους που γίνονται την περίοδο των Χριστουγέννων. Εξ’ ίσου κατάλληλη επιλογή είναι και για καλοκαιρινούς γάμους με τροπική διακόσμηση. Τα πέταλα της γκλοριόζας είναι συνήθως δίχρωμα. Ωστόσο υπάρχουν και ποικιλίες με ένα μόνο χρώμα, κυρίως λευκές και κίτρινες. Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, ροζ αλλά και μοβ είναι τα χρώματα της γκλοριόζας.

Γκλοριόζα ή γκλοριόσα

 

Γλαδίολος ή Γλαδιόλα

Τα άνθη του γλαδίολου συμβολίζουν την γενναιοδωρία και την ειλικρίνεια. Το λουλούδι αυτό χρησιμοποιήθηκε πολύ τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Μια μόδα που τα τελευταία χρόνια αναβιώνει. Ο γλαδίολος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνος του σε συνθέσεις και στολισμούς. Ωστόσο σε συνδυασμό με άλλα λουλούδια είναι αυτός που θα δώσει ύψος στη σύνθεση. Κάθε ανθικό στέλεχος γλαδίολου έχει 8-10 άνθη που ανοίγουν από κάτω προς τα πάνω. Τα χρώματα του γλαδίολου είναι λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί, κοραλί, κόκκινο, μπορντό, ροζ, λιλά, μοβ. Υπάρχουν επίσης και δίχρωμα άνθη.

Σύνθεση με γλαδίολο

 

Ζέρμπερα

Το λουλούδι με τα μεγάλα χρωματιστά πέταλα και το ξεχωριστό κέντρο που παραμένει για δεκαετίες στην κορυφή των νυφικών προτιμήσεων! Η ζέρμπερα μπορεί να αποτελεί το μοναδικό λουλούδι μιας ανθοδέσμης ή ακόμα και του στολισμού. Μπορεί όμως να συνδυαστεί και πάρα πολλά λουλούδια και φυλλώματα και να δώσει εκπληκτικές δημιουργίες!

Το μεγάλο ενδιαφέρον για τη ζέρμπερα έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολλών ποικιλιών και υβριδίων. Λευκό, κρεμ, ροζ φούξια, κόκκινο, πράσινο, μπορντό, πορτοκαλί, ροδακινί, κίτρινο, μοβ, βιολετί, μπλε και γαλάζιο καθώς και πολλές αποχρώσεις τους, είναι τα χρώματα της ζέρμπερας. Το κέντρο του λουλουδιού μπορεί να είναι μαύρο, κίτρινο ή πράσινο. Επιπλέον υπάρχουν ποικιλίες με μονά και με διπλά άνθη.

Λουλούδι ζέρμπερας για γάμο και βάπτιση

Με βάση τις λευκές ζέρμπερες μέσα σε χαριτωμένο καλαθάκι δημιουργήθηκε σύνθεση για το παρανυφάκι.

 

 

Ηλίανθος

Ένα λουλούδι που μυρίζει καλοκαίρι! Εντυπωσιακό, σχεδόν εμβληματικό αποτελεί μία κλασική επιλογή για τον στολισμό του γάμου. Ηλίανθοι χρησιμοποιούνται υπέροχα και σε γάμους με φθινοπωρινή διακόσμηση. Ο ηλίανθος χαρακτηρίζεται σαν “λουλούδι εστίασης” αφού σε όποια σύνθεση κι αν συμμετέχει τραβάει την προσοχή και προσελκύει το βλέμμα. Σε ότι αφορά το χρώμα του είναι προφανές ότι είναι το λαμπερό κίτρινο. Ωστόσο το κέντρο του άνθους μπορεί να είναι καφέ, κίτρινο ή πράσινο. Επιπλέον υπάρχουν ηλίανθοι με κόκκινα, πορτοκαλί και ροζ πέταλα!

Γαμήλια ανθοδέσμη με ηλίανθους

 

 

Κάλλα

Κλασική και διαχρονική η κάλλα δεν ανήκει τυχαία στις πιο ακριβές επιλογές για τον στολισμό του γάμου. Είναι τα μακριά και ευθυτενή ανθικά στελέχη αλλά και το σχήμα του λουλουδιού που το κάνουν τόσο ξεχωριστό.

Η κάλλα μπορεί από μόνη της να διακοσμήσει ένα γάμο με minimal ύφος. Ακόμα μπορεί να συμμετέχει σε συνθέσεις με άλλα λουλούδια και φυλλώματα και να τους χαρίζει μια αίσθηση πολυτέλειας. Συνήθως στις συνθέσεις με πολλά και χρωματιστά λουλούδια προτιμούνται οι μίνι ποικιλίες κάλλας.

Το πιο κλασικό χρώμα κάλλας που χρησιμοποιείται στου γάμους είναι το λευκό. Για πιο μοντέρνες επιλογές κάλλες υπάρχουν σε πολλά χρώματα και αποχρώσεις όπως κίτρινο, πορτοκαλί, ροδακινί, πράσινο, μοβ ακόμα και μαύρο. Υπάρχουν ποικιλίες με δύο ή τρία χρώματα και αποχρώσεις.

Κάλλα για το γάμο

 

Κονβουλάρια – Lily of valley

Το λευκό ρομαντικό λουλουδάκι με σχήμα κρεμαστής καμπάνας. Πρόκειται για ένα λουλούδι που αυτοφύεται στα δάση της Βόρειας Ευρώπης αλλά έχει τη δική του ξεχωριστή αίγλη. Ήταν η επιλογή της γαμήλιας ανθοδέσμης της Kate Middleton αλλά και της Grace Kelly. Το λουλούδι αυτό, εκτός από τα λεπτεπίλεπτα άνθη του έχει και ένα γλυκό και διακριτικό άρωμα. Επίσης καλλωπιστική αξία έχουν και τα γυαλιστερά του φύλλα.

Κονβουλάρια

 

Λίλιουμ

Τα μεγάλα λουλούδια με την τόσο ιδιαίτερη εμφάνιση ανήκουν στα παραδοσιακό λουλούδια στολισμών! Τα άνθη όταν είναι ανοιχτά μοιάζουν να σχηματίζουν ένα χωνί από το κέντρο του οποίου ξεπροβάλλουν οι στήμονες. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες και υβρίδια λίλιουμ με εξίσου πολλά χρώματα και αποχρώσεις. Τα άνθη του λίλιουμ χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Asiatic, Oriental, Tiger και Longiflorum.

Διακόσμηση γαμήλιου αυτοκινήτου με βάση το λίλιουμ

Διακόσμηση γαμήλιου αυτοκινήτου με βάση το λίλιουμ. Το λίλιουμ είναι ένα κυρίαρχο φυτό για το γάμο και τη δεξίωση.

 

Λυσίανθος

Το φινετσάτο λουλούδι με τη λεπτεπίλεπτη εμφάνιση. Αρχικά ο λυσίανθος χρησιμοποιούνταν σαν συμπληρωματικό λουλούδι στις νυφικές ανθοδέσμες. Όμως η ρομαντική και κομψή εμφάνισή του γρήγορα το μετέτρεψαν σε λουλούδι που μπορεί να σταθεί και μόνο του στο στολισμό. Η αίσθηση που δίνει ο λυσίανθος δεν είναι άλλη από αυτή του ρομαντισμού. Είναι διαθέσιμος όλο τον χρόνο και τα χρώματά του είναι το λευκό, το ροζ, το μοβ και οι αποχρώσεις τους.

Λυσίανθος

 

Ντάλια

Από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που είναι στα καλύτερά του από το τέλος του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Η ντάλια είναι γοητευτική και πραγματικά πολύμορφη! Έχει τόσες πολλές ποικιλίες που για να περιγραφούν χρειάζεται να χωριστούν σε κατηγορίες. Οι πιο γνωστές κατηγορίες ντάλιας είναι οι τύπου ανεμώνης, αστεροειδείς, pompom, με άνθη “παιώνιας”, κακτώδεις. Σε ότι αφορά το χρώμα η ντάλια έχει πάρα πολλές αποχρώσεις όλων των χρωμάτων, εκτός από αυτές του μπλε!

Ντάλια

 

Ορτανσία

Η ορτανσία αποτελεί αγαπημένο λουλούδι για τους καταναλωτές αλλά και τους ανθοδέτες, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές. Από νυφικά μπουκέτα και στεφάνια μέχρι το στολισμό της εκκλησίας, του τραπεζιού, της εισόδου ακόμα και του αυτοκινήτου οι ορτανσίες εντυπωσιάζουν.

Οι πλούσιες και πραγματικά γεμάτες ανθοταξίες κλέβουν τα βλέμματα είτε χρησιμοποιούνται μόνες τους είτε συνδυάζονται σε συνθέσεις.

Η ποικιλία των χρωμάτων κάνουν την ορτανσία επίκαιρη όλες τις εποχές του χρόνου. Λευκό, πράσινο, γαλάζιο, ροζ, φούξια αλλά και κόκκινο, μπορντό, καφέ – κόκκινο και μπλε είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές. Ακόμα υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες.

Ορτανσία

 

Ορχιδέες

Οι ορχιδέες αποτελούν από μόνες τους ένα μεγάλο κεφάλαιο στο στολισμό του γάμου και γενικά της ανθοδετικής! Είναι λουλούδια με φανατικό κοινό, πολλά είδη και ακόμα περισσότερες ποικιλίες. Οι ορχιδέες Phalaenopsis είναι αυτές που συνήθως χρησιμοποιούνται σαν κεντρικό λουλούδι στις γαμήλιες συνθέσεις. Είναι διαχρονικές και δίνουν στο γάμο εξαιρετική πολυτέλεια. Ωστόσο ιδιαίτερα αγαπητές και μοντέρνες είναι οι Dendrobium, Cymbidium, Cattleya και Vanda.

Ορχιδέες

 

Παιώνια

Για αρκετά χρόνια η παιώνια μονοπωλούσε το ενδιαφέρον στα ρομαντικά καλοκαιρινά νυφικά μπουκέτα! Η παιώνια είναι συνδεδεμένη με το καλοκαίρι μιας και είναι διαθέσιμη από το τέλος της άνοιξης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Τα μεγάλα άνθη με το υπέροχο στρογγυλό τους σχήμα και τα κυματιστά πέταλα έχουν ένα ιδιαίτερο γλυκό άρωμα. Οι παλ αποχρώσεις της παιώνιας είναι το λευκό, το κρεμ, το κιτρινωπό και το απαλό ροζ.

Ωστόσο παιώνιες υπάρχουν και σε φωτεινό και χαρούμενο φούξια αλλά και σαγηνευτικό κόκκινο. Το κοραλί είναι το χρώμα που δίνει στην παιώνια πιο εξωτικό χαρακτήρα.

Παιώνιες

 

Πρωτέας

Ο πρωτέας αποτελεί μία νέα τάση στο στολισμό του γάμου, που όμως ήρθε για να μείνει! Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πρωτέα που διαφέρουν στη μορφή, το μέγεθος και το χρώμα. Παρόλα αυτά όλες έχουν συμπαγή εμφάνιση και ιδιαίτερες υφές.

Εξαιτίας της ποικιλομορφίας των λουλουδιών ποικιλίες πρωτέα χρησιμοποιούνται από το στολισμό εξωτικών γάμων μέχρι τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση! Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, ροζ, λευκό, πράσινο, μοβ αλλά και μπλε είναι κυρίως τα χρώματα των λουλουδιών του πρωτέα.

Πρωτέα

 

Ρεναγκούλα (ή Νεραγκούλα)

Δροσερή και ανοιξιάτικη η ρεναγκούλα χαρίζει τη φρεσκάδα της στους ανοιξιάτικους γάμους. Οι ρεναγκούλες είναι στα καλύτερά τους από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος της άνοιξης.

Ωστόσο κάποιες ποικιλίες είναι διαθέσιμες από τα μέσα του φθινοπώρου. Τα ντελικάτα της άνθη με τις πολλές σειρές πετάλων χρησιμοποιούνται για νυφικές ανθοδέσμες και για τον υπόλοιπο στολισμό του γάμου.

Συνδυάζονται ιδανικά με άλλα ανοιξιάτικα βολβώδη φυτά όπως οι ανεμώνες και οι τουλίπες. Λευκό, ροζ, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί και ροδακινί είναι τα χρώματα των λουλουδιών της ρεναγκούλας.

Ρεναγκούλα ή νεραγκούλα

 

Τουλίπες

Οι τουλίπες παραδοσιακά σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης. Πράγματι από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τον Μάιο είναι στα καλύτερά τους! Παρόλα αυτά πολλές ποικιλίες κομμένης τουλίπας βρίσκονται στην αγορά όλο το χρόνο.

Οι κλασικές τουλίπες όταν το λουλούδι δεν έχει ανοίξει ακόμα σχηματίζουν πολύ κομψά νυφικά μπουκέτα. Πιο μοντέρνες ποικιλίες όπως διπλές, κροσωτές, lilly, Parot κ.α. χαρίζουν φρεσκάδα και ανεμελιά στο στολισμό.

Οι τουλίπες έχουν μία μεγάλη γκάμα χρωμάτων: λευκό, κόκκινο, ροζ, μοβ, βιολετί, πορτοκαλί, ροδακινί, κίτρινο και πολλές αποχρώσεις τους. Επιπλέον υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες.

Τουλίπα

 

Τριαντάφυλλο

Ο βασιλιάς των λουλουδιών και όχι άδικα! Τα τριαντάφυλλα παραδοσιακά συμβολίζουν την αγάπη και τον ρομαντισμό. Ανάλογα με το χρώμα τους συμβολίζουν το πάθος (κόκκινο, πορτοκαλί), την αθωότητα και την αγνότητα (λευκό) ακόμα και την φιλία (κίτρινο). Τα τριαντάφυλλα του γάμου χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Υβρίδια τσαγιού, που είναι και τα πιο κλασικά
  • Τριαντάφυλλα κήπου (Garden roses), που είναι τα πιο μεγάλα και με τα πιο ιδιαίτερα πέταλα τριαντάφυλλα.
  • Sweetheart, που είναι μικρά τριαντάφυλλα
  • Τριαντάφυλλα spray, όπου από ένα στέλεχος αναπτύσσονται 3-5 μικρά τριαντάφυλλα

Και στις τέσσερις κατηγορίες υπάρχουν τριαντάφυλλα σχεδόν σε όλα τα χρώματα και τις αποχρώσεις!

Κόκκινα τριαντάφυλλα για γάμο

Κόκκινα τριαντάφυλλα για γάμο. Εντυπωσιακή γαμήλια ανθοδέσμη.

 

Χρυσάνθεμο

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ένας γάμος θα μπορούσε να στολιστεί αποκλειστεί με χρυσάνθεμα! Επίσης δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το χρυσάνθεμο μπορεί να βρει τη θέση του σε οποιαδήποτε σύνθεση.

Οι ποικιλίες και τα χρώματα του χρυσάνθεμου είναι πραγματικά αναρίθμητα! Αναρίθμητα είναι και τα λουλούδια που μπορούν να συνδυαστούν με τα χρυσάνθεμα. Τα χρυσάνθεμα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο. Επιλέξτε χρώματα ανάλογα με την εποχή και το στυλ του γάμου και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ικανοποιήσει.

Λουλούδια χρυσάνθεμου για γάμο

Το χρυσάνθεμο γίνεται το κεντρικό λουλούδι για γαμήλια ανθοδέσμη.

 

Διαβάστε επίσης: