Το Φασκόμηλο ή Αλιφασκιά (Salvia officinalis, Labiatae) είναι πολυετές αρωματικό φυτό της μεσογείου, γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Για τους ρωμαίους αποτελούσε ιερό φυτό, ενώ στο Μεσαίωνα ονομάστηκε «φυτό της γονιμότητας».

Τα φύλλα φαίνεται να έχουν αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Το αφέψημα πιστεύεται ότι δρα κατά της ουλίτιδας, των άφτρων του στόματος, των εξάψεων της εμμηνόπαυσης και των πόνων της περιόδου. Στην κουζίνα χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, συστατικό σαλτσών και για τον αρωματισμό του λαδιού.

Τα φύλλα του φασκόμηλου περιέχουν την ουσία θουγιόνη, που μπορεί να προκαλέσει τοξικότητες αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα ή για μεγάλο διάστημα.

 

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά και φροντίδες στο φασκόμηλο

  • Το φασκόμηλο φτάνει σε ύψος τα 30-60 cm. Τα φύλλα είναι αρωματικά, μεγάλα, με τραχιά υφή, χνούδι και γκριζοπράσινο χρώμα. Υπάρχουν και ποικιλίες με ποικιλόχρωμα φύλλα.
  • Τα άνθη εμφανίζονται το καλοκαίρι και είναι μικρά, ιδιαίτερα αρωματικά με μοβ, ροζ ή λευκό χρώμα.
  • Αναπτύσσεται καλά στα περισσότερα εδάφη, ακόμα και τα ασβεστώδη, αρκεί να αποστραγγίζουν καλά.
  • Φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία του κήπου, σε γλάστρες στο μπαλκόνι και τη βεράντα και στο βραχόκηπο. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -15οC.
  • Χρειάζεται πότισμα όταν το χώμα στεγνώνει (1-2 φορές την εβδομάδα) γιατί σε παρατεταμένη ξηρασία χάνει το φύλλωμά του.
  • Η σπορά του φασκόμηλου γίνεται στο τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα το καλοκαίρι.

Δεν πρέπει να καταναλώνεται κατά την κύηση και το θηλασμό γιατί μειώνει την παραγωγή γάλατος.
Το αφέψημα φασκόμηλου ανεβάζει την πίεση και δεν πρέπει να καταναλώνεται από υπερτασικούς.

 

Διαβάστε επίσης: