Οι διακοσμητές χρησιμοποιούν πολλά τεχνάσματα για να προσφέρουν σε κάθε δωμάτιο μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Για να καταλάβετε πως το κατορθώνουν, θα πρέπει να ξέρετε μερικά πράγματα γύρω από την επίδραση των χρωμάτων. Όλες οι αποχρώσεις προέρχονται από τρία βασικά χρώματα: το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο. Αυτά τα τρία χρώματα, μαζί με το μαύρο και το άσπρο, μπορούν να συνδυαστούν σε διαφορετικές αναλογίες για να εξασφαλίσουν μια ατέλειωτη κλίμακα χρωμάτων. Αν αναμείξετε δύο βασικά χρώματα, θα εξασφαλίσετε ένα από τα τρία δευτερεύοντα χρώματα: το πορτοκαλί (κόκκινο και κίτρινο), το πράσινο (κίτρινο και μπλε) και το βιολετί (μπλε και κόκκινο). Συνεχίστε να αναμειγνύετε, προσθέτοντας αυτή τη φορά ένα βασικό χρώμα σε ένα δευτερεύον χρώμα και θα εξασφαλίσετε έξι τριτογενή χρώματα. Αναμείξτε και αυτά για να δημιουργήσετε ακόμα περισσότερα χρώματα.

Τεχνάσμα εσωτερικής διακόσμησης

Ο χρωματικός τροχός περιλαμβάνει τα βασικά, τα δευτερεύοντα και τα τριτογενή χρώματα. Μπορείτε να προσθέσετε το λευκό για να εξασφαλίσετε πιο ανοιχτές αποχρώσεις αυτών των χρωμάτων, ή το μαύρο για να δημιουργήσετε πιο σκούρες αποχρώσεις. Κάθε τρία γειτονικά χρώματα στον τροχό λέγονται «συγγενή». Λειτουργούν καλά μαζί και δημιουργούν μια αρμονική επίδραση σε ένα δωμάτιο. Τα χρώματα που βρίσκονται στις απέναντι πλευρές του τροχού λέγονται συμπληρωματικά: όταν χρησιμοποιούνται μαζί, το ένα προσφέρει αντίθεση στο άλλο, δημιουργώντας έντονους και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Ένα δωμάτιο μπορεί να διακοσμηθεί με διαφορετικούς συνδυασμούς. Τα συμπληρωματικά χρώματα πορτοκαλί και μπλε (δεξιά) δημιουργούν μια ζεστή, εντυπωσιακή εικόνα, ενώ τα ουδέτερα χρώματα με «πινελιές» του μπλε (κάτω) εξασφαλίζουν ένα ψυχρό, ηρεμιστικό αποτέλεσμα.

Βάψτε ένα ψηλό ταβάνι με χρώμα πιο σκούρο από τους τοίχους και θα σας φανεί πιο χαμηλό. Αντιθετικά, βάψτε ένα χαμηλό ταβάνι με χρώμα πιο ανοιχτό από τους τοίχους και θα φανεί υψηλό – ιδιαίτερα αν αλλάξετε το χρώμα στο επίπεδο των πινάκων.

Τεχνάσμα εσωτερικής διακόσμησης

Τονίστε τα χαρακτηριστικά ενός δωματίου (όπως τα αψιδωτά παράθυρα και τα πασαμέντα) χρησιμοποιώντας αποχρώσεις ενός χρώματος ή συγγενών χρωμάτων για απαλό εφ, ή δημιουργήστε συμπληρωματικά χρώματα για ένα πιο έντονο αποτέλεσμα.

Τα δυνατά, σκοτεινά χρώματα μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση ζεστασιάς, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με διακριτικά σχέδια ταπετσαρίας. Οι καθρέφτες κάνουν τα μικρά δωμάτια να φαίνονται μεγαλύτερα.

Τα ουδέτερα χρώματα, που δεν εμφανίζονται στον χρωματικό τροχό, είναι αποχρώσεις του άσπρου, του μαύρου και του γκρίζου που περιλαμβάνουν πολύ άσπρο, όπως το κρεμ και το μπεζ. Αυτά τα χρώματα αποτελούν τέλειο φόντο για τα πιο δυνατά κι έντονα χρώματα.

Τεχνάσμα εσωτερικής διακόσμησης

Η δύναμη του χρώματος παίζει σημαντικό ρόλο. Οι βαμμένες με ανοιχτό χρώμα επιφάνειες αντανακλούν το φως καλύτερα από τις σκοτεινές επιφάνειες και κάνουν τα δωμάτια να φαίνονται πιο μεγάλα και πιο ανοιχτά. Μπορείτε να κρύψετε μη ελκυστικά αντικείμενα όπως τα καλοριφέρ, βάφοντάς τα με το ίδιο χρώμα του τοίχου πίσω τους (χρησιμοποιήστε μια ματ ή ζαχαρί βαφή).

Τα ζεστά χρώματα περιλαμβάνουν κίτρινο και κόκκινο και κάνουν τους τοίχους και τις οροφές να φαίνονται σαν να πλησιάζουν τον επισκέπτη. Τα δωμάτια δίνουν την εντύπωση πως είναι πιο ζεστά και πιο φιλόξενα. Τα ψυχρά χρώματα, που βασίζονται στο μπλε και στο πράσινο, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα: κάνουν τους τοίχους και τις οροφές να «υποχωρούν» και δημιουργούν αίσθηση χώρου και δροσιάς.