Όταν έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να διακοσμήσουμε ένα δωμάτιο, ένα βασικό θέμα που σίγουρα θα μας απασχολήσει είναι η επιλογή των χρωμάτων που θα δώσουμε στο χώρο μας. Φυσικά αυτός δεν είναι και ο μοναδικός μας στόχος.

Αναμφισβήτητα όμως αποτελεί μια από τις βασικές μας εργασίες. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί παράλληλα με την επιλογή των χρωμάτων, είναι αναντίρρητα και ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός που θα πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε οι χρωματικές μας προσθήκες να ταιριάξουν αρμονικά μεταξύ τους, με τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου και με το γύρω περιβάλλον έτσι ώστε να «διαμορφώνουν» το χώρο έτσι όπως εμείς τον επιθυμούμε για να μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα. Φυσικά, πολλές φορές οι ιδέες που παίρνουμε παρατηρώντας άλλους παρόμοιους χώρους, με αυτόν που θέλουμε να φτιάξουμε, μας βοηθούν σημαντικά στην ουσιαστικότερη προσέγγιση των χρωματικών συνδυασμών, παρόλα αυτά κάθε χώρος έχει τη δική του ιδιαίτερη «θέση» και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ξεχωριστή προσοχή και ενδιαφέρον.

Εκτός όμως από τον τρόπο που συνδυάζονται τα χρώματα μεταξύ τους ή πως ταιριάζουν τελικά με το ύφος του δωματίου, κάθε χρώμα έχει τη δικό του ξεχωριστή επιρροή στην ψυχολογία των ανθρώπων. Έτσι υπάρχουν χρώματα που μπορεί να μας προκαλέσουν την αίσθηση ότι ένας χώρος είναι «ήρεμος» ή επίσημος ή δυναμικός. Επίσης μπορούν να μας δημιουργήσουν διάφορες οπτικές ψευδαισθήσεις όπως να δείχνουν ένα μικρό δωμάτιο σαν μεγάλο ή το αντίθετο. Καταλήγοντας λοιπόν στο συμπέρασμα πως κάθε χρώμα μπορεί και στέλνει τα δικά του «μηνύματα» σε μας, και γνωρίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά τους, μπορούμε να επιλέξουμε με ορθότερους συλλογισμούς τους ιδανικότερους χρωματικούς συνδυασμούς για το χώρο που επιθυμούμε να διαμορφώσουμε.

Κίτρινο
Το κίτρινο είναι ένα χρώμα που μπορεί να ταιριάξει σχεδόν σε όλους τους χώρους. Θεωρείται το φωτεινότερο από τα χρώματα και συναντάται συχνά στις κατοικίες στους ανοιχτότερους τόνους του. Το κίτρινο χρώμα έχει ευρύ εφαρμογή και μπορεί να αντικαταστήσει το λευκό χρώμα στους τοίχους, ιδίως σε δωμάτια που είναι σχετικά «σκοτεινά» και δεν υπάρχει πρόσβαση των ηλιακών ακτινών. Επίσης μπορεί να προταθεί και για μικρά δωμάτια καθώς δημιουργεί την αίσθηση πως το δωμάτιο είναι μεγαλύτερο και άνετο και δεν «πνίγει» τον επισκέπτη. Επιπλέον αυτό το χρώμα θεωρείται κατάλληλο και για νεανικά δωμάτια διότι το κίτρινο δωμάτιο είναι πιο ζωντανό και παρακινητικό.

Κόκκινο
Το κόκκινο χρώμα δίκαια θεωρείται έντονα δυναμικό και επιβλητικό. Συνήθως δεν συνίσταται να καλύπτει όλους τους τοίχους ενός δωματίου διότι κουράζει και ενοχλεί αυτόν που βρίσκεται εκεί. Καλό είναι να μπαίνει συμπληρωματικά και να καλύπτει μια μικρή επιφάνεια σε δωμάτια που είναι «ψυχρά». Το κόκκινο θεωρείται πολύ θερμό χρώμα και προτείνεται για «ψυχρά» βορινά δωμάτια. Γενικά, διεγείρει τις αισθήσεις και προκαλεί ενεργητικότητα και ερωτισμό. Ανάλογα με την απόχρωση του μπορεί να δημιουργεί περιβάλλον που να προκαλεί ένταση ή αντίθετα, χαλάρωση και ηρεμία. Συνήθως οι πιο απαλοί τόνοι του κόκκινου χρώματος δημιουργούν ένα χώρο γαλήνιο που έχει την τάση να ξεκουράζει τον επισκέπτη.

Μπλε
Δωμάτια που έχουν μπλε χρωματισμούς δείχνουν πιο μεγάλοι και ευρύχωροι, αλλά συγχρόνως και πιο ψυχροί. Το μπλε θεωρείται «ψυχρό» χρώμα και ιδιαίτερα οι σκούρες αποχρώσεις του. Εκτός όμως από αυτό, οι ανοιχτοί του τόνοι δημιουργούν ένα περιβάλλον περισσότερο προσιτό και ξεκούραστο, για αυτό και θεωρούνται κατάλληλοι για υπνοδωμάτια ενηλίκων και παιδικά. Παρόλα αυτά όμως πολλοί θεωρούν πως τα δωμάτια που είναι «γεμάτα» με μπλε χρώματα προκαλούν καταθλιπτικά συναισθήματα. Για αυτό θέλει προσοχή όταν προσθέτουμε μπλε χρώμα έτσι ώστε αυτό να μην φαίνεται υπερβολικό στο χώρο και να μην προκαλεί κούραση σε όποιον βρίσκεται στο δωμάτιο. Πολύ συχνό σε μοντέρνες κατοικίες είναι το μπλε, σκούρο ή ανοιχτό, χρώμα σε καθιστικά και σαλόνια, το οποίο και δένει πολύ καλά με τα υπόλοιπα στοιχεία του δωματίου (καναπέδες και διακοσμητικά). Συνήθως το μπλε προτιμάται από άτομα που έχουν ανάγκη για ξεκούραση, ηρεμία και στιγμές χαλάρωσης με τους δικούς τους ανθρώπους.

Πράσινο
Γενικά, το πράσινο χρώμα εκφράζει την ισορροπία και την αρμονία στο χώρο και προκαλεί αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας. Σκούρες αποχρώσεις του πράσινου στους τοίχους, παρουσιάζουν το δωμάτιο μικρότερο και συνίσταται σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αντίθετα το ανοιχτό πράσινο χρώμα είναι αρκετά συχνό σε χώρους που θέλουμε να φαίνονται μεγαλύτεροι, ευρύχωροι και περισσότερο φιλόξενοι. Ανοιχτές αποχρώσεις του πράσινου χρώματος μπορούν να ταιριάξουν σε πολλούς χώρους μιας κατοικίας ξεκινώντας από την κουζίνα μέχρι και τα υπνοδωμάτια. Το σκούρο πράσινο χρώμα μπορεί να ταιριάξει σε καθιστικά που μπορούν να το «δεχθούν», δηλαδή που τα υπόλοιπα στοιχεία του δωματίου βρίσκονται σε μια σχετική αρμονία με το πράσινο χρώμα, όπως οι καναπέδες ή τα διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα.

Πορτοκαλί
Το πορτοκαλί είναι ένα ιδιαίτερα ζωντανό χρώμα που όταν συναντάται σε δωμάτια προκαλεί ζωτικότητα και ενεργητικότητα. Προκύπτει από την ανάμειξη το κόκκινου και κίτρινου χρώματος που είναι θερμά και ζωηρά χρώματα. Το πορτοκαλί δίνει φωτεινότητα και «ζεστασιά» σε ένα χώρο και κάνει τον επισκέπτη να αισθάνεται άνεση και γαλήνη. Όμως όταν ένα δωμάτιο γεμίσει με πορτοκαλί χρώμα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κουραστικό. Όταν ένα δωμάτιο έχει αποχρώσεις του πορτοκαλί φαίνεται μικρότερο από ότι είναι στην πραγματικότητα για αυτό θέλει προσοχή στην εφαρμογή του. Σε μοντέρνες κατοικίες είναι πολύ συχνό χρώμα και συνήθως συναντάται στο τέλος των διαδρόμων ή για επιλεκτικό χρωματισμό τοίχων σε ένα καθιστικό δωμάτιο. Δεν είναι πολύ συχνό σε υπνοδωμάτια το πορτοκαλί χρώμα προτείνεται σε εσωτερικά όσο και σε εξωτερικά καθιστικά.