Το έδαφος είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη σωστή και αποδοτική καλλιέργεια της πατάτας. Το σημείο που θα επιλεγεί για την καλλιέργεια θα πρέπει να είναι επίπεδο. Στα εδάφη με κλίση, το νερό δεν κατανέμεται ομοιόμορφα, συγκεντρώνεται στο χαμηλότερο σημείο και παρασύρει το χώμα. Σημαντική προϋπόθεση είναι να έχει καλό αερισμό, σωστή αποστράγγιση και να είναι εύθρυπτο.

Η πατάτα είναι φυτό που καλλιεργείται σε πολλούς τύπους εδαφών, αρκεί να περιέχουν ικανές ποσότητες οργανικής ουσίας (κοπριάς ή κόμποστ). Ο ιδανικός τύπος για την καλλιέργεια είναι τα αμμοπηλώδη και πηλοαμμώδη εδάφη γιατί είναι ελαφριά, στραγγίζουν ικανοποιητικά και μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν. Επιπλέον, τα εδάφη αυτά θερμαίνονται γρήγορα και εξασφαλίζουν σωστό αερισμό για τον σχηματισμό και την ανάπτυξη των κονδύλων. Τα βαριά πηλώδη εδάφη, πρέπει να αποφεύγονται γιατί δεν στραγγίζουν εύ-κολα και είναι συνεκτικά, με αποτέλεσμα να παραμορφώνονται οι κόνδυλοι.

Το pH πρέπει να είναι 5 – 7,5. Η πατάτα έχει βαθύ ριζικό σύστημα και για το λόγο αυτό το έδαφος πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 60-100 cm. Για καλή ποιότητα και απόδοση, θα πρέπει το έδαφος να είναι πολύ καλά καλλιεργημένο, σε βάθος μισού και πλέον μέτρου και να μην περιέχει πέτρες και σβώλους που εμποδίζουν την ανάπτυξη των κονδύλων. Πρακτικά στο λαχανόκηπο, αυτό επιτυγχάνεται με βαθύ σκάψιμο και μετά με φρεζάρισμα.  Η προσθήκη οργανικής ουσίας στο έδαφος είναι απαραίτητη διαδικασία στη βιολογική καλλιέργεια της πατάτας. Για κάθε 10 m2 χρειάζονται περίπου 20 κιλά κόμποστ ή κοπριάς.

Εργασίες πριν από τη φύτευση

  • Καθαρισμός του λαχανόκηπου από αγριόχορτα ή υπολείμματα προηγούμενων καλλιεργειών
  • Καθαρισμός του χώρου από πέτρες, χαλίκια και σβόλους που σχηματίζει το έδαφος
  • Σκάψιμο στα 35-60 cm ανάλογα με τον τύπο του εδάφους. Τα αμμώδη εδάφη θέλουν σκάψιμο σε λιγότερο βάθος σε σχέση με τα άλλα εδάφη
  • Φρεζάρισμα σε βάθος 20-25 cm για να γίνει το έδαφος αφράτο, να καταστραφούν τα ζιζάνια και να ενσωματωθεί η οργανική ουσία (κοπριά ή κόμποστ) στο έδαφος
  • Τσουγκράνισμα για να ισοπεδωθεί το έδαφος
  • Σκάψιμο σε γραμμές με την τσάπα ανά 50-70 cm ώστε να διαμορφωθούν αυλάκια για τη φύτευση

Για την καλλιέργεια στο χωράφι, εφαρμόζεται πρώτα βαθιά άροση σε βάθος έως 60 cm και μετά από είκοσι περίπου μέρες, το χώμα φρεζάρεται ώστε να γίνει ελαφρύ και να ενσωματωθεί σε αυτό η οργανική ουσία. Μετά ακολουθεί το ίσιωμα, το αυλάκωμα, η φύτευση και το παράχωμα.

Ενδιαφέροντα άρθρα για την πατάτα:

Γνωριμία με την καλλιέργεια της πατάτας

Μορφολογικά χαρακτηριστικά του φυτού της πατάτας

Πότε φυτεύουμε πατάτα

Ποιές είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες πατάτας