Ο λαχανόκηπος μέσα στον κήπο είναι πλέον ένα αναπόσπαστο στοιχείο του γενικού συνόλου ενός εξωτερικού χώρου. Συνήθως στο λαχανόκηπο αφιερώνεται ένα ξεχωριστό κομμάτι του κήπου και μάλιστα επιλέγεται το κομμάτι εκείνο που δεν είναι ιδιαίτερα ορατό από κύρια σημεία του κήπου. Όμως με έναν σωστό σχεδιασμό, ο λαχανόκηπος μπορεί να ενταχθεί σε οποιοδήποτε σημείο μέσα σε έναν κήπο. Μάλιστα μπορεί να συμβάλει στην αισθητική του αναβάθμιση. Βασική προϋπόθεση είναι ο καλός φωτισμός και αερισμός).

Πως μπορεί να ενσωματωθεί ο λαχανόκηπος μέσα στον κήπο;

Λαχανόκηπος σε παρτέρια και μέσα στον χλοοτάπητα

Τα παρτέρια στα τελειώματα του κήπου είναι ιδανικά για τη δημιουργία λαχανόκηπου. Στο πίσω μέρος του παρτεριού, προς την περίφραξη του κήπου, μπορούν να φυτευτούν λαχανικά που αναρριχώνται, όπως τα φασολάκια. Μπροστά, στην πρώτη σειρά του παρτεριού, μπορούν να φυτευτούν χαμηλά αρωματικά που θα χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα ή ετήσια ανθοφόρα που θα προσελκύσουν μέλισσες και ωφέλημα έντομα και ταυτόχρονα θα διακοσμήσουν τον κήπο.

Αντίστοιχα σε μεγάλους κήπους με χλοοτάπητα, μπορούν να αφαιρεθούν λωρίδες ή τετράγωνες περιοχές χλοοτάπητα και να εγκατασταθούν εκεί τα λαχανικά. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται προσοχή τόσο στο πότισμα όσο και στον περιορισμό του χλοοτάπητα για να μην διεισδύει στην περιοχή των λαχανικών. Το αποτέλεσμα όμως είναι εντυπωσιακό, ιδιαίτερα αν τα λαχανικά συνοδεύονται από αρωματικά και ανθοφόρα φυτά.

 

πλαίσιο σε επίπεδα για αρωματικά και λαχανικά

 

Υπερυψωμένος λαχανόκηπος μέσα στον κήπο

Η φύτευση λαχανικών σε υπερυψωμένες μεγάλες ζαρντινιέρες είναι ιδανική λύση για τους μικρούς χώρους, ακόμα και για αυλές που είναι στρωμένες με σκληρό υλικό και δεν έχουν χώμα. Η ξύλινη κατασκευή που θα φιλοξενήσει το λαχανόκηπο, μπορεί να αποτελέσει διακοσμητικό στοιχείο για τον κήπο. Επιπλέον το ύψος της κατασκευής διευκολύνει τις εργασίες για τη συντήρηση του λαχανόκηπου και τη συγκομιδή.

 

 

Λαχανόκηπος μέσα στον κήπο σε αναβαθμούς

Οι περισσότεροι κήποι της χώρας μας ακολουθώντας το έντονο ανάγλυφο του εδάφους, δεν είναι επίπεδοι. Αρκετοί μάλιστα διατηρούν το μεσογειακό χαρακτηριστικό των αναβαθμών. Αυτοί οι αναβαθμοί, είτε είναι διακοσμητικοί είτε έχουν λειτουργικό ρόλο στη διαμόρφωση του κήπου, αποτελούν ιδανικό σημείο για την εγκατάσταση του οικιακού λαχανόκηπου. Τα λαχανικά μπορούν να φυτευτούν στους αναβαθμούς ανά ομάδες ανάλογα με την ανάπτυξή τους και τις ανάγκες τους σε πότισμα.

 

Βασικές εργασίες του λαχανόκηπου που είναι ενσωματωμένος μέσα στον κήπο

Χώμα: Το καλό χώμα είναι βασική προϋπόθεση για μία επιτυχημένη παραγωγή. Το χώμα, είτε τα λαχανικά είναι στο έδαφος είτε σε φυτοδοχεία, πρέπει να είναι αφράτο και ψιλοχωματισμένο. Κάθε καλλιεργητική περίοδο το χώμα πρέπει να εμπλουτίζεται με κοπριά ή κομπόστ, για να αναπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά και να βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του.

Φύτευση: Τα λαχανικά πρέπει να φυτεύονται στο κατάλληλο βάθος ώστε όλο το ριζικό σύστημα να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Το χώμα γύρω από το λαιμό του φυτού πιέζεται ώστε να έρθουν σε επαφή οι ρίζες με το χώμα.

Πότισμα: Το πότισμα γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε λαχανικού, την εποχή και τις συνθήκες που επικρατούν. Πολλά λαχανικά γίνονται ευάλωτα σε ασθένειες όταν ποτίζονται τα φύλλα τους και οι καρποί τους. Γενικά το πότισμα με σταγόνα είναι πιο αποδοτικό και εξοικονομεί περισσότερο νερό.

Ξεβοτάνισμα: Είναι απαραίτητη εργασία που γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Στον οικιακό λαχανόκηπο το ξεβοτάνισμα πρέπει να γίνεται με το χέρι και σε καμία περίπτωση να μην χρησιμοποιούνται χημικά σκευάσματα.

Σκίαση: Είναι απαραίτητα για λαχανικά όπως η τομάτα και η πιπεριά, προκειμένου να αναπτυχθούν καλά οι καρποί και να μην έχουν εγκαύματα από τον ήλιο. Για τη σκίαση χρησιμοποιούνται ειδικά δίχτυα σκίασης που στερεώνονται, ανάλογα με την έκταση του λαχανόκηπου, σε πασσάλους ή σύρματα.

Στήριξη: Συνήθως για τη στήριξη των λαχανικών χρησιμοποιούνται ξύλινοι πάσσαλοι ή καλάμια και πάνω τους δένονται οι βλαστοί των λαχανικών.

Προστασία από πουλιά και ζώα: Πολλές φορές τα λαχανικά χρειάζεται να προστατευτούν από τα κατοικίδια ζώα αλλά και τα πουλιά. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η περίφραξη, η τοποθέτηση σκιάχτρου ή ακόμα και η κάλυψη των λαχανικών με χοντρό συρμάτινο δίχτυ που δεν θα εμποδίζει το φως του ήλιου. Ένα σκιάχτρο θα διώξει τα πουλιά και θα χαρίσει ένα χιουμοριστικό ύφος στο λαχανόκηπο.

 

Διαβάστε επίσης: