Σπορά λαχανικών και αρωματικών τον Οκτώβριο

Ο Οκτώβρης ή αλλιώς «Βροχάρης» είναι ο μήνας του φθινοπώρου που έχει συνδεθεί με τα πρωτοβρόχια. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είναι γνωστός και με το όνομα «Σποριάς» ή «Σποριάτης» γιατί είναι ο μήνας που ξεκινάει η σπορά των δημητριακών στους αγρούς.

Στο λαχανόκηπο, ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που η καλλιέργεια των καλοκαιρινών λαχανικών έχει ουσιαστικά τελειώσει και γίνεται η εγκατάσταση των λαχανικών της χειμερινής περιόδου. Επίσης τον Οκτώβρη γίνεται σπορά κατευθείαν στο έδαφος του λαχανόκηπου για κάποια λαχανικά:

 

Κουκί

Στη χώρα μας το κουκί σπέρνεται στα μέσα του φθινοπώρου ώστε να συγκομιστεί ως ξερός σπόρος (κουκί) στις αρχές του καλοκαιριού. Φυσικά οι χλωροί λοβοί συγκομίζονται νωρίτερα. Η σπορά γίνεται σε γραμμές που απέχουν 50-70 cm η μία από την άλλη. Σε κάθε γραμμή οι σπόροι σπέρνονται ανά 15-25 cm και σε βάθος 4-8 cm.

 

Μπιζέλι ή αρακάς

Ο αρακάς σπέρνεται κατά το φθινόπωρο – χειμώνα, ενώ στις βόρειες περιοχές η σπορά γίνεται από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Η αποστάσεις σποράς εξαρτώνται από την ποικιλία των μπιζελιών. Έτσι οι αναρριχόμενες ποικιλίες σπέρνονται ανά 1 μέτρο, οι νάνες στα 40-60 cm και οι ημι-νάνες στα 40-60 cm. Σε εντατικές καλλιέργειες εφαρμόζεται και η σπορά σε δίδυμες γραμμές. Σε κάθε ζευγάρι σειρών οι σειρές έχουν μεταξύ τους απόσταση 40-80 cm. Η απόσταση των ζευγαριών από το διπλανό ζευγάρι είναι 70-110cm.

 

Παντζάρι

Στις περιοχές με σχετικά ήπιους χειμώνες η σπορά του παντζαριού γίνεται μέσα φθινοπώρου. Σε πιο βόρειες περιοχές το παντζάρι σπέρνεται κατευθείαν στο λαχανόκηπο στο τέλος του χειμώνα. Η σπορά γίνεται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους περίπου 40 cm. Σε κάθε σειρά οι σπόροι σπέρνονται ανά 20 cm. Το βάθος σποράς για τους σπόρους του παντζαριού είναι 3 cm.

 

Ραδίκι

Το αγαπημένο και δημοφιλές ραδίκι σπέρνεται κατευθείαν στο έδαφος από το τέλος του χειμώνα μέχρι τις αρχές του. Έτσι η σπορά μπορεί να συνεχιστεί και τον Οκτώβριο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Στις περισσότερες ποικιλίες ραδικιού η σπορά γίνεται στα πεταχτά και σχεδόν επιφανειακά αφού το βάθος φύτευσης είναι 0,5-1 cm.

 

Σπανάκι

Ο Οκτώβρης είναι η τελευταία ευκαιρία για τη σπορά του σπανακιού για χειμερινή συγκομιδή. Η σπορά μπορεί να γίνει στα πεταχτά ή σε γραμμές που να απέχουν μεταξύ τους 30 cm περίπου. Οι σπόροι φυτεύονται σε κάθε γραμμή ανά 4-8 cm. To βάθος φύτευσης για τους σπόρους σπανακιού είναι περίπου 2 cm. (Καλλιεργώ σπανάκι στον λαχανόκηπο)

 

Μαρούλι

Το μαρούλι είναι από τα λαχανικά που η σπορά τους μπορεί να γίνει σε όλη τη διάρκεια του έτους εκτός από τους μήνες του χειμώνα με πολύ κρύο. Η σπορά γίνεται στα πεταχτά και σχεδόν επιφανειακά.

 

Ρόκα

Η σπορά της ρόκας μπορεί να γίνει απ’ ευθείας στο έδαφος του λαχανόκηπου από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο. Η σπορά μπορεί να γίνει στα πεταχτά ή σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 25-30 cm. Επιπλέον η σταδιακή σπορά ανά 15 περίπου μέρες εξασφαλίζει και σταδιακή συγκομιδή.

 

Εκτός από τη σπορά των λαχανικών, ο Οκτώβρης είναι κατάλληλος μήνας και για τη σπορά κάποιων ετήσιων καλλωπιστικών φυτών όπως το σκυλάκι, η αουμπριέτα, η καμπανούλα και το ελίχρυσο. Με τα όμορφα και χρωματιστά τους λουλούδια θα γεμίσουν χρώματα και αρώματα τον κήπο!

 

 

Διαβάστε επίσης: