Η κρανιά είναι φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να διαμορφωθεί σε μικρό δέντρο. Στις περιοχές που αυτοφύεται μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 5-10 m, αλλά στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 2,5 m. Οι βλαστοί είναι πυκνοί με όρθια ανάπτυξη, ενώ το ξύλο είναι ιδιαίτερα σκληρό και ανθεκτικό. Τα φύλλα είναι χνουδωτά, με έντονες νευρώσεις και ανοιχτό πράσινο χρώμα. Η κρανιά ανθίζει πριν την εμφάνιση των φύλλων. Τα άνθη είναι από λευκά έως κίτρινα και αναπτύσσονται πολλά μαζί σε εντυπωσιακές ομάδες. Οι καρποί είναι σφαιρικοί με γυαλιστερό κόκκινο χρώμα, κουκούτσι και ξινή γεύση. Μπορούν να καταναλωθούν νωποί ή να χρησιμοποιηθούν στην ποτοποιεία και τη ζαχαροπλαστική.

Απαιτήσεις: Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα εδάφη και φυτεύεται σε ηλιόλουστα και ημισκιερά σημεία.  Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε καλλιεργητικές φροντίδες και λίπανση. Χρειάζεται λίγο πότισμα, ενώ είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Καλλωπιστική αξία: Φυσικά έχει εντυπωσιακή εικόνα στο τέλος του χειμώνα που ανθίζει σε γυμνά κλαδιά. Οι καρποί το καλοκαίρι είναι επίσης πολύ διακοσμητικοί. Η κρανιά δημιουργεί στον κήπο ενδιαφέρον σκηνικό και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εξαιτίας των πυκνών κλαδιών της που αναπτύσσονται ευθυτενώς από το έδαφος.