Το ιπποφαές είναι φυλλοβόλος θάμνος με αγκάθια που φτάνει σε ύψος τα 2-4 m. Τα φύλλα είναι μακρόστενα με γκρίζο χρώμα στην κάτω και πράσινο στην πάνω επιφάνεια. Τα άνθη εμφανίζονται την άνοιξη πριν από τα φύλλα ενώ υπάρχουν φυτά με αρσενικά και φυτά με θηλυκά άνθη. Για μία καλή παραγωγή χρειάζεται ένας αρσενικός θάμνος για κάθε 8-11 θηλυκούς. Οι καρποί όταν ωριμάζουν έχουν πορτοκαλί χρώμα και σκληρό πυρήνα (κουκούτσι). Το ιπποφαές περιέχει βιταμίνες και πολύτιμα ιχνοστοιχεία και χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία και στην παραγωγή καλλυντικών. Για να καταναλωθεί χρειάζεται επεξεργασία, ενώ και η συγκομιδή δεν είναι εύκολη.

Απαιτήσεις: Αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα εδάφη, με την προϋπόθεση της καλής αποστράγγισης, αλλά ευδοκιμεί καλύτερα στα αμμοπυλώδη με αρκετή οργανική ουσία. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, ενώ αντέχει και στην αλατότητα. Σαν φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, αλλά σαν καλλιέργεια απαιτεί άρδευση. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε λίπανση και υποφέρει από τα ζιζάνια που αναπτύσσονται γύρω του.

Καλλωπιστική αξία: Το φύλλωμά του είναι ντελικάτο, με διαφορετικό χρώμα στις δύο επιφάνειες των φύλλων. Μεγάλη καλλωπιστική αξία έχουν οι καρποί που όταν ωριμάσουν αποκτούν ένα λαμπερό πορτοκαλί χρώμα και παραμένουν στο φυτό μέχρι και το χειμώνα.