«ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΕΓΗ» DIADEM® Green Roof Systems
Eleon Grand Resort & SPA

Στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ΕΛΑΙΩΝ στο Τραγάκι της Ζακύνθου η ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΕΓΗ σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Ζωή Κοτσάμπαση, δημιούργησε 1.500 μ2 φυτεμένων δωμάτων πάνω από τους κοινόχρηστους χώρους και τις σουίτες του ισογείου.  Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίστηκε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και βελτιώθηκε η θέα από τα γειτονικά δωμάτια.

Για την κατασκευή των πράσινων στεγών χρησιμοποιήθηκε ο εκτατικός τύπος φυτεμένου δώματος, DIADEM 150 και ακολουθήθηκαν τα στάδια κατασκευής  βάσει της τυποποιημένης διαδικασίας εγκατάστασης των πιστοποιημένων συστημάτων φυτεμένων δωμάτων της DIADEM®. Η διαστρωμάτωση που τοποθετήθηκε πάνω από τη μόνωση των κτιρίων περιελάμβανε τα εξής:

  • Αντιρριζική μεμβράνη FLW-400
  • Φύλλο προστασίας VLU-300
  • Αποστραγγιστικό δίκτυο DIADRAIN-25
  • Διηθητικό φύλλο VLF-150
  • Ειδικό υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών τύπου SEM

Χρησιμοποιήθηκαν διαχωριστικά τύπου KLR-AL 8/12 στα σημεία όπου τα φυτεμένα δώματα εφάπτονταν με το έδαφος για να τα διαχωρίσουν από το πρανές.

Φυτεμένα δώματα

Η επιλογή του πλήρους συστήματος και ειδικά του αποστραγγιστικού κυψελωτού στοιχείου Diadrain, ανάλογα με τα πάχη των υποστρωμάτων και τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες του φυτεμένου δώματος, αποτελούν τη λύση για την σωστή απορροή αλλά και την εκτόνωση των υδάτων από μία έντονη βροχόπτωση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αποθήκευση νερού στις κυψέλες και την απόδοση στα φυτά σε ξηρές περιόδους ενώ παρέχουν άριστο αερισμό των ριζών λόγω της διάτρητης επιφάνειάς τους. Με την αποθήκευση νερού στις ειδικές κυψέλες του Diadrain, επιτυγχάνεται μεγάλη οικονομία νερού με αποτέλεσμα να μειώνονται οι συνολικές ανάγκες άρδευσης των δωμάτων.

Οι υδρορροές καλύφθηκαν με τα ειδικά φρεάτια ελέγχου της DIADEM® τύπου KSA-10, για τον άμεσο έλεγχο και συντήρηση των υδρορροών, τα οποία κλειδώνουν για την ασφάλεια του συστήματος και έχουν ειδικό σύστημα αερισμού στο καπάκι για την απομάκρυνση της περιττής υγρασίας.

Ως υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών, χρησιμοποιήθηκε το ειδικό μίγμα εκτατικού τύπου της  DIADEM® , SEM, το οποίο παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στα φυτά, δε συμπιέζεται, αποδίδει άριστο αερισμό και έχει πολύ χαμηλό ειδικό κορεσμένο βάρος<1.200 kg/m³ σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές (FLL guidelines).

Τα φυτικά είδη που επιλέχθηκαν για το μεγαλύτερο τμήμα φυτοκάλυψης ήταν αρωματικά ενδημικά, όπως η ρίγανη (Origanum vulgare) και το θυμάρι (Thymus repens), και θάμνοι εδαφοκάλυψης με χαμηλές ανάγκες σε νερό και συντήρηση, όπως η λαντάνα η έρπουσα (Lantana sellowiana “All Gold”), ενώ χρησιμοποιήθηκε και τμήμα χλοοτάπητα για την καλύτερη λειτουργικότητα των δωμάτων και χρήση τους, όσο και για ένα λιτό αισθητικά αποτέλεσμα το οποίο ακολουθεί τις γραμμές του κτηρίου.

Το αρδευτικό σύστημα λειτουργεί με κεντρικό προγραμματισμό για τον απόλυτο έλεγχο και τη μέγιστη εξοικονόμηση νερού ενώ στα σχέδια έπεται επαναχρησιμοποίηση του νερού που θα συλλέγεται από τα δώματα.
Το αποτέλεσμα είναι ακόλουθο του σωστού σχεδιασμού και της άρτιας εφαρμογής των σύγχρονων τεχνικών και υλικών της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΣΤΕΓΗΣ – DIADEM® GREEN ROOF SYSTEMS.

Φυτεμένα δώματα

Η κατασκευή των φυτεμένων δωμάτων στο  «Eleon Grand Resort & SPA» βελτίωσε τη θέα από τα γειτονικά δωμάτια και αύξησε σημαντικά το χώρο πρασίνου του ξενοδοχείου, μείωσε το ενεργειακό αποτύπωμα των κτηρίων, προσδίδοντας σε αυτά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας για ψύξη και θέρμανση, απορρόφηση των ρύπων, απόδοση οξυγόνου, βελτίωσε την εκτόνωση του αποστραγγιστικού δικτύου και προστάτευσε μακροπρόθεσμα την μόνωση της οροφής, ενώ παράλληλα προστατεύθηκε το μικροκλίμα της περιοχής από τις μεγάλες σκληρές επιφάνειες των δωμάτων που θα αντανακλούσαν τη ζέστη στον ευρύτερο χώρο.

Φυτεμένα δώματα

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΕΓΗ κατέχει ηγετική θέση στην Ελλάδα, έχοντας υλοποιήσει τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες κατασκευές ενώ συνεργάζεται με αρχιτέκτονες, μηχανικούς, γεωπόνους αλλά και τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πρασίνου παρέχοντας τους την κατάλληλη τεχνογνωσία και πιστοποιημένα υλικά για τα έργα τους. Μερικά από τα χαρακτηριστικά έργα με την σφραγίδα της DIADEM μεταξύ άλλων είναι σε δημόσια κτίρια η μεγαλύτερη πράσινη στέγη στον ΗΛΠΑΠ (6.000 μ2), το φυτεμένο δώμα στον ΟΛΠ (800 μ2), η πράσινη στέγη στην ΜΟΔ, και φυτεμένα δώματα στον ΗΣΑΠ, σε σχολεία της Νέας Σμύρνης  και του Φαλήρου, σε εταιρείες όπως η COCOMAT, στην Πρότυπη Αναπτυξιακή του Ταύρου, σε ξενοδοχεία όπως στο Olympian Village της ALDEMAR και σε πολλές ιδιωτικές οικίες σε όλη την Ελλάδα.

Ευχαριστούμε την εταιρεία ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΕΓΗ – DIADEM Green Roof Systems– Ολοκληρωμένα συστήματα φυτεμένων δωμάτων/ www.prasinistegi.gr / τηλ.: 210 2515005, για την βοήθεια στα κείμενα και τις φωτο: που ευγενικά μας παραχώρησε

Πηγή: Οδηγός για τον κήπο, τεύχος 11