Το έδαφος του χλοοτάπητα με τον καιρό συμπιέζεται, εξαιτίας του συνεχούς πατήματος, του ποτίσματος, του κουρέματος και άλλων παραγόντων. Αποτέλεσμα της συμπίεσης είναι τόσο το νερό και τα θρεπτικά συστατικά όσο και το οξυγόνο να μη μπορούν να κυκλοφορήσουν καλά μέσα στο έδαφος. Έτσι οι ρίζες δεν αναπτύσσονται σωστά και ο χλοοτάπητας «γερνάει».

Ο αερισμός έχει παρατηρηθεί ότι συντελεί στην αναζωογόνηση του γρασιδιού και επιπλέον μειώνει τις ανάγκες σε πότισμα. Είναι εργασία που πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης ή του φθινοπώρου. Πριν τον αερισμό καλό είναι ο χλοοτάπητας να κουρεύεται.

Κατά τον αερισμό, ουσιαστικά δημιουργούνται στο έδαφος μικρά ανοίγματα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μηχανημάτων αερισμού (από μικρά, σαν χλοοκοπτικές μηχανές, μέχρι πολύ μεγάλα), που δημιουργούν οπές ή σχισμές στο έδαφος με τα κατάλληλα μαχαίρια. Η διαδικασία αυτή σε περιορισμένες επιφάνειες χλοοτάπητα, μπορεί να γίνει και με μηχανικό τρόπο χρησιμοποιώντας δίκρανο ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο.

Μετά τον αερισμό ακολουθεί καλό πότισμα.

Κείμενο:
GREENCONCEPT – Σχεδιασμός & κατασκευή εξωτερικών χώρων & χώρων πρασίνου
Έφη Νυδριώτη, Γεωπόνος Γ.Π.Α.-Αρχιτέκτων Τοπίου M.Sc.
6973813896