Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 17 & 18 Σεπτεμβρίου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η επιστημονική διημερίδα «Urban Bio Roof», όπου παρουσιάστηκαν σε περισσότερους από 150 εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και στο ευρύ κοινό, οι εργασίες, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα του ομώνυμου ερευνητικού έργου. Στο συνέδριο   συμμετείχε το σύνολο των ελλήνων ερευνητών του χώρου και δύο προσκεκλημένες ομιλήτριες από το Beijing Forestry University.

Το έργο UrbanBioRoof, που αφορά στη «Συνεργασία για την έρευνα & ανάπτυξη τεχνολογιών επιλογής και σύστασης υποστρωμάτων και φυτών για πράσινες στέγες»,συγχρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ ΙΙ) και συγκεκριμένα της Διακρατικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας.

Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθ. Γ. Παπαδούλης, χαιρετίζοντας και ανακοινώνοντας την έναρξη της διημερίδας, τόνισε τη σημαντικότητα τεχνολογιών αιχμής όπως είναι τα φυτεμένα δώματα τόσο για το αστικό περιβάλλον όσο και για την Ελληνική οικονομία.

sygroni-protasi-1

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των εταιριών που συμμετείχαν στο ερευνητικό έργο, παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Αρχικά, από την Ελληνική πλευρά, ο Γενικός Διευθυντής της ΛΑΒΑ ΑΕ, αναφέρθηκε στις ιδιότητες της ελαφρόπετρας και τις εφαρμογές της, τονίζοντας τους τρόπους αξιοποίησής της για πράσινα έργα. Η εταιρεία ΛΑΒΑ αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα αρίστης ποιότητας ελαφρόπετρας, βασικό συστατικό για φυτοχώματα πράσινων στεγών. Στη συνέχεια, ο Θ. Ματσουκάς  Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας LANDCO ΕΠΕ, η οποία δραστηριοποιείται και διαθέτει μεγάλη εξειδίκευση σε θέματα φυτεμένων δωμάτων εκπροσωπώντας την εταιρία DIADEM, παρουσίασε διακεκριμένα έργα φυτεμένων δωμάτων στην Ελλάδα και την συμμετοχή της εταιρίας σε άλλα προγράμματα έρευνας. Στη συνέχεια, ο Αναπ. Καθηγητής, Δρ. Π. Νεκτάριος παρουσίασε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο έχοντας 15ετή εμπειρία σε θέματα φυτεμένων δωμάτων, αποτελεί το ίδρυμα με τις περισσότερες ερευνητικές δημοσιεύσεις σχετικές με φυτεμένα δώματα παγκοσμίως.

Την Κίνα εκπροσώπησε η εταιρεία TOP GREEN Ecological Landscape Engineering Co. Ltd, από τις κορυφαίες εταιρείες κηποτεχνίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου και η οποία πρωτοστατεί στην κατασκευή φυτεμένων δωμάτωνστη χώρα. Τέλος,ερευνητικό φορέα για την Κινεζική πλευρά αποτέλεσε το Beijing Forestry University, το οποίο διαθέτει μεγάλη ερευνητική εμπειρία σε αυτοφυή εδαφοκαλυπτικά φυτά κατάλληλα για εγκατάσταση σε φυτεμένα δώματα.

Στη διημερίδα περιγράφηκαν από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο Αναπ. Καθηγητή Δρ. Π.Α. Νεκτάριο με λεπτομέρεια οι στόχοι και η μεθοδολογία επίτευξης αυτών καθώς και τα παραδοτέα του προγράμματος. Παράλληλα, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους ίδιους τους ερευνητές για τα θέματα αιχμής όσον αφορά την τεχνολογία, εγκατάσταση, διαχείριση και περιβαλλοντική συνεισφορά των φυτεμένων δωμάτων.

Τις εργασίες της διημερίδας χαιρέτησε και έκλεισε ο Κοσμήτορας της Σχολής Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος Καθ. Γ. Σκαράκης, οποίος τόνισε τη σημαντικότητα των φυτών για το αστικό τοπίο και το περιβάλλον, αναφέροντας τις πολλαπλές δυνατότητες και τη μεγάλη συνεισφορά του ΓΠΑ στην έρευνα και την τεχνολογία των φυτών.