Η συγκεκριμένη συνταγή για ελιές έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε μαύρες ελιές Καλαμών και σε πράσινες και μαύρες ελιές ποικιλίας Μανάκι.

 

  1. Επιλέξτε καλές ελιές, σκληρές και καθαρές που να είναι απαλλαγμένες από δάκο ή γλοιοσπόριο ελιές.
  2. Ξεπλένετε καλά τις ελιές σας.
  3. Χαρακώστε με ένα καλό μαχαίρι σχεδόν μέχρι το κουκούτσι. Το ιδανικό είναι να μην φτάσει η χαρακιά στο κουκούτσι. Μια χαρακιά είναι αρκετή.
  4. Βάλτε τις ελιές σε ένα δοχείο ή λεκάνη, γεμίστε με νερό βρύσης (όχι ζεστό νερό) και αλλάζετε το νερό μια φορά τη μέρα για 10 περίπου μέρες.
  5. Δοκιμάζετε στις 8-9 ημέρες. Εάν είναι πολύ πικρές επαναλαμβάνετε κάθε μέρα τη δοκιμή μέχρι οι ελιές να είναι ελαφριά προς μέτρια πικρές. (Δεν θέλουμε να είναι εντελώς πικρές διότι στο τέλος θα είναι άνοστες.)
  6. Αφού έχουμε ξεπικρίσει τις ελιές τότε τις ζυγίζουμε και στη λεκάνη προσθέτουμε 100 γρ. αλάτι ανά 1 κιλό ελιές. Προσθέτουμε νερό, ανακατεύουμε καλά ώστε το αλάτι με το νερό να γίνουν διάλυμα (να διαλυθεί το αλάτι στο νερό). Τις αφήνουμε στο αλατόνερο για 24 ώρες. Εάν οι ελιές σας είναι αρκετά ξεπικρισμένες τότε αφήστε για μιάμιση μέρα στο αλατόνερο.*
  7. Μετά το πέρας των ωρών αφαιρέστε το αλατόνερο, χωρίς να ξεπλύνετε τις ελιές. Τώρα προσθέστε στη λεκάνη 400ml ξύδι για κάθε κιλό ελιές. Γεμίστε με νερό μέχρι πάλι να καλυφθούν οι ελιές και ανακατέψτε ελαφρά με μια κουτάλα. Αφήστε τις ελιές στο ξύδι για 3 – 4 ώρες.
  8. Στη συνέχεια αφαιρέστε το νερό με το ξύδι και μην ξεπλύνετε τις ελιές. Οι ελιές σας είναι σχεδόν έτοιμες.
  9. Βάλτε τις ελιές στο κιούπι που θα τις αποθηκεύσετε, προσθέστε λάδι μέχρι να καλυφθούν και αφήστε τες να ωριμάσουν. Μετά από 15-20 ημέρες οι ελιές σας θα είναι έτοιμες προς κατανάλωση.

Πολλές φορές οι νοικοκυρές προσθέτουν στο δοχείο που συντηρούν τις ελιές του και ένα κλαδάκι από δεντρολίβανο.

 

* Παραλλαγή στο 6ο βήμα: Μπορούμε επίσης να ρίξουμε χοντρό ή ημίχοντρο αλάτι και να μην προσθέσουμε νερό. Σε αυτή την περίπτωση αφήστε τις ελιές στο αλάτι για 2 ημέρες και μετά ακολουθήστε το βήμα 7.

 

Πηγή: Προφορική καταγραφή (Αβραμιού Μεσσηνίας)

 

Φωτογραφία από Manfred Richter από το Pixabay

 

Διαβάστε επίσης: