Συγκόνιο, ένα εύκολο στην καλλιέργεια φυτό κατάλληλο για διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Αφιέρωμα στα φυτά εσωτερικού χώρου

 

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417

 

Το συγκόνιο θεωρείται ένα από τα εύκολα φυτά που είναι κατάλληλα για τοποθέτηση τους σε εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πρώτα φυτά κάποιου που θέλει να ξεκινήσει την ενασχόληση του με την καλλιέργεια φυτών εσωτερικού χώρου. Χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στην καλλιέργεια του, δεν χρειάζεται πολύ λίπανση και παράλληλα εμφανίζει ανθεκτική συμπεριφορά στη χαμηλή εδαφική υγρασία. Χρειάζεται υποστύλωση για να αρχίσει να ανεβαίνει προς τα πάνω, ενώ πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα μαλακού ξύλου.

Βοτανική ταξινόμηση: Το βοτανικό όνομα του φυτού είναι Syngonium podophyllum και ανήκει στην οικογένεια Araceae. Στη οικογένεια αυτή ανήκουν αρκετά φυτά εσωτερικού χώρου όπως ο ζαμιουκούλκας, το αγλαόνεμα, η αλοκάσια και το ανθούριο.

Καταγωγή: Η καταγωγή του συγκόνιου είναι από τις τροπικές περιοχές της κεντρικής Αμερικής

Άλλες ονομασίες: Το φυτό έχει διάφορες κοινές ονομασίες όπως Arrowhead (=μύτη βέλους) Plant, Arrowhead Vine (=αμπέλι) ή Goosefoot (=πόδι της χήνας) εξαιτίας του σχήματος των φύλλων του φυτού. Επίσης αναφέρεται και με κοινές ονομασίες όπως Green Gold Naphthysis, African Evergreen, Trileaf Wonder.

Τοξικότητα: Τα φύλλα του περιέχουν ουσίες τοξικές (αδιάλυτο οξαλικό ασβέστιο) για τα κατοικία ζώα. Κατάποση φύλλων συγκόνιου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, πόνο και πρήξιμο στο στόμα, τη γλώσσα και τα χειλη, παραγωγή μεγάλης ποσότητας σιέλου, έμετο και δυσκολία στην κατάποση. (https://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants/nephthytis)

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Σε εσωτερικούς χώρους το συγκόνιο μπορεί να φτάσει σε ύψος και το 1 έως και 1,5 μέτρο. Χρειάζεται οπωσδήποτε υποστύλωση σε καλάμι όσο μεγαλώνει. Συνήθως τα φυτά που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι χαμηλά, περίπου 30 με 40 εκατοστά. Κάθε χρόνο το φυτό αναπτύσσεται περίπου 20 με 30 εκατοστά και παράγει 6 με 7 καινούργια φύλλα.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι ωοειδή, καρδιόσχημα με μήκος 10-15 εκατοστά και πλάτος 6-8 εκατοστά. Έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία. Το χρώμα του διαφοροποιείται από ανοιχτό έως έντονο σκούρο πράσινο και οι νευρώσεις του φύλλου είναι λευκές ή λευκωπές. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες συγκόνιου με παραλλαγές στο χρωματισμό των φύλλων.

Άνθη: Τα άνθη του φυτού είναι λευκού χρώματος και μοιάζουν με αυτά του ανθούριο. Στις συνθήκες της χώρας μας το συγκόνιο δεν ανθίζει.

Ρίζες: Στη γλάστρα που φυτεύεται δημιουργεί πλούσιο ριζικό σύστημα. Σε περίπτωση που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε το φυτό μπορούμε να κάνουμε διαχωρισμό και μεταφύτευση σε νέες γλάστρες.

 

Συγκόνιο σε γλάστρα

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης του φυτού

Ρυθμός ανάπτυξης: Κανονικός προς γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης.

Φως: Καλύτερα αναπτύσσεται όταν τοποθετείται σε σημεία ημισκιερά που δεν πέφτει άμεσα το ηλιακό φως πάνω στα φύλλα. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο φύλλωμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Θερμοκρασία: Ιδανικές θερμοκρασίες είναι οι θερμοκρασίες δωματίου από 18 έως 25 βαθμούς κελσίου. Γενικά όμως είναι ανθεκτικό τόσο στις πιο χαμηλές όσο και στις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Έδαφος-Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε συγκεκριμένο τύπο εδάφους. Μπορεί να φυτευτεί σε χώμα εσωτερικού χώρου ή ακόμα και σε ξανά χρησιμοποιημένο χώμα εσωτερικού χώρου.

Υγρασία: Σαν φυτό εσωτερικού χώρου χρειάζεται υγρασία όμως μπορεί να αντέξει και σε περιόδους ξηρασίας ή ακόμα και σε ελλιπή ποτίσματα δεν μπορεί να ζήσει όμως χωρίς καθόλου νερό και το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται είναι ο μαρασμός των φύλλων και ακολουθεί η ξήρανση και καταστροφή του φυτού.

 

Συγκόνιο

 

Φροντίδες που χρειάζεται το συγκόνιο

Πότισμα: Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται από δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα πότισμα ανάλογα το σημείο που έχει τοποθετηθεί τη γλάστρα και το μέγεθος του φυτού. Το χειμώνα χρειάζεται συνήθως μία φορά την εβδομάδα πότισμα σπανιότερα δύο.

Λίπασμα: χρησιμοποιούμε λίπασμα ανάπτυξης για πράσινα φυτά κατά προτίμηση υγρό λίπασμα. Και εφαρμόζουμε τη λίπανση ανά 15 με 20 μέρες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου. Το χειμώνα δεν χρειάζεται λίπανση.

 

Κλάδεμα και περιποίηση στο συγκόνιο

Το συγκόνιο δεν κλαδεύεται. Αντιθέτως αφαιρούμε τα ξερά φύλλα ή τα προσβεβλημένα από ασθένειες.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο συγκόνιο

Ο πολλαπλασιασμός στο συγκόνιο είναι πολύ απλός και σχεδόν πάντα με επιτυχία. Μπορεί να γίνει με μοσχεύματα μαλακού ξύλου που κόβονται από το μητρικό φυτό και τοποθετούνται μέσα σε νερό για λίγες μέρες ή και απευθείας σε νέα γλάστρα ποτίζοντας την συχνά. Σε 15 με 20 μέρες έχουν βγει οι νέες ρίζες και το νέο φυτο μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά.

Σε μεγάλα φυτά επίσης ο πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει και με διαχωρισμό του ριζώματος και φύτευση των μεμονωμένων ριζωμάτων σε νέες γλάστρες.

 

Το συγκόνιο στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων

Είναι ένα φυτό αρκετά διαδεδομένο στη χώρα μας καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες απαιτήσεις και φροντίδες για να αναπτυχθεί. Λόγω του εντυπωσιακού φυλλώματος του το συγκονιο μπορεί να φυτευτεί σε διακοσμητικές γλάστρες και να διακοσμήσει επαγγελματικούς χώρους όπως χώροι ιατρείων ή γραφείων. Στο σπίτι μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο θέλουμε καθώς επίσης και στη βεράντα ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: