Φυτά για χρώμα στο σπίτι και το γραφείο

Το ροζ είναι αγαπημένο και αρκετά συνηθισμένο χρώμα για τα άνθη των καλλωπιστικών φυτών όχι όμως και για τα φύλλα τους! Παρόλα αυτά στην αγορά υπάρχουν αρκετές ποικιλίες φυτών εσωτερικού χώρου με φύλλα στις αποχρώσεις του ανοιχτού αλλά και του έντονου ροζ!

Τα περισσότερο φυτά έχουν φύλλα με πράσινο χρώμα και αυτό γιατί στα φύλλα υπάρχει χλωροφύλλη σε μεγάλη συγκέντρωση. Η χλωροφύλλη είναι η χρωστική ουσία που χρησιμοποιούν για φυτά για να φωτοσυνθέτουν. Από την άλλη το ροζ, μοβ, κόκκινο χρώμα οφείλεται σε μία άλλη ομάδα χρωστικών ουσιών που έχουν τα φυτά, τις ανθοκυάνες. Οι ανθοκυάνες συνήθως απαντώνται στα άνθη και τους καρπούς κυρίως για να προσελκύουν έντομα και άλλα ζώα.

Ροζ φύλλα στη φύση

Στη φύση συναντάμε πολλές φορές το κόκκινο, ροζ και μοβ χρώμα στα φύλλα για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα τα πρώτα φύλλα αρκετών σπορόφυτων είναι κοκκινωπά για να προστατεύονται από την ηλιακή ακτινοβολία και να μην καίγονται. Τα φυτά με χρωματιστά φύλλα δεν σημαίνει πως δεν έχουν χλωροφύλλη, διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να φωτοσυνθέσουν. Απλά το χρώμα από τις ανθοκυάνες επικρατεί.

Ωστόσο στα φυτά εσωτερικού χώρου το ροζ χρώμα των φύλλων δεν είναι αποτέλεσμα φυσικής επιλογής αλλά ανθρώπινης παρέμβασης. Οι επιστήμονες έχουν εκμεταλλευτεί τις ποικιλίες που έχουν μεγάλη συγκέντρωση ανθοκυανών και έχουν δημιουργήσει ποικιλίες με ροζ φύλλα. Οι ποικιλίες αυτές δεν είναι απαραίτητα πιο απαιτητικές ή πιο ευαίσθητες από τις αντίστοιχες με πράσινα φύλλα, αλλά επειδή παράγουν λιγότερη χλωροφύλλη χρειάζονται λίγο περισσότερο φως για να φωτοσυνθέτουν.

Φιττόνια με ροζ φύλλα

Οι φιττόνιες είναι φυτά εσωτερικού χώρου με χαμηλή αλλά ιδιαίτερα συμπαγή ανάπτυξη. Το ύψος τους δεν ξεπερνούν τα 20 cm και συχνά τοποθετούνται σε ράφια και terrarium ή συμμετέχουν σε φυτοσυνθέσεις. Κάποιες από τις ποικιλίες φιττόνιας έχουν ροζ φύλλα. Για την ακρίβεια έχουν πολύ έντονες ροζ νευρώσεις, τόσο που τελικά το πράσινο χρώμα των φύλλων δεν φαίνεται και επικρατεί το ροζ. Η φιττόνια αναπτύσσεται καλά σε θερμοκρασία δωματίου. Το υπόστρωμά της πρέπει να παραμένει ελαφρά νωπό. Τοποθετείται σε ηλιόλουστα σημεία αλλά χωρίς να δέχεται άμεσα την ηλιακή ακτινοβολία.

Καλάδιο με ροζ φύλλα

Ακόμη ένα φυτό εσωτερικού χώρου που έχει πολλές ποικιλίες με φύλλα σε διάφορες αποχρώσεις του ροζ είναι το καλάδιο. Είναι ένα ιδιαίτερο φυτό με μεγάλα πλατιά φύλλα και όρθια ανάπτυξη. Έχει ύψος 30-80 cm περίπου και στη χώρα μας αναπτύσσεται κυρίως σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Αναπτύσσεται σε υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση αλλά απαιτεί συχνό πότισμα ώστε να διατηρεί πάντα λίγη υγρασία. Το καλάδιο ενώ αγαπάει τη ζέστη πρέπει να προστατεύεται από το άμεσο ηλιακό φως. Η πολύωρη έκθεση σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το χρώμα των φύλλων.

 

Καλάδιο με ροζ φύλλα

Καλάδιο με ροζ φύλλα

 

Συγκόνιο με ροζ φύλλα

Το συγκόνιο είναι φυτό εσωτερικού χώρου με πολλές ποικιλίες. Σε ύψος μπορεί να φτάσει το 1-1,5 m ενώ υπάρχουν και νάνες ποικιλίες. Τα φύλλα του είναι μεγάλα καρδιόσχημα με έντονες νευρώσεις. Εκτός από τις κλασικές ποικιλίες με τα πράσινα φύλλα, υπάρχουν και ποικιλίες με φύλλα στις απαλές αποχρώσεις του ροζ. Αναπτύσσεται σε υπόστρωμα που αποστραγγίζει καλά. Χρειάζεται τακτικό πότισμα και αγαπά την ατμοσφαιρική υγρασία. Αναπτύσσεται σε φωτεινές θέσεις χωρίς όμως άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Φιλόδεντρο με ροζ και πράσινα φύλλα

Το φιλόδεντρο είναι ένα γένος με πολλά είδη φυτών, ιδιαίτερα δημοφιλή για το καλλωπιστικό τους φύλλωμα. Από τις πιο μοντέρνες ποικιλίες φιλόδεντρου είναι η “Pink Princess”. Τα φύλλα αυτής της ποικιλίας είναι ελαφρά καρδιόσχημα, με στιλπνή επιφάνεια που έχουν φαρδιές ραβδώσεις με έντονο ροζ χρώμα. Αναπτύσσεται καλά σε αργιλώδες χώμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται πότισμα όταν το χώμα της γλάστρας έχει στεγνώσει. Αντέχει για λίγο την ξηρασία αλλά είναι καλύτερα να δέχεται τακτικά ποτίσματα. Όπως τα περισσότερα φυτά με χρωματιστά φύλλα, έτσι και το φιλόδεντρο αναπτύσσεται καλά σε φωτεινά σημεία χωρίς άμεσο ηλιακό φως.