Η ασπιδίστρα είναι ίσως το πιο εύκολο φυτό εσωτερικού χώρου. Πόσο πότισμα χρειάζεται, πότε προσθέτουμε λίπασμα και πως πολλαπλασιάζεται.

Αφιέρωμα στα φυτά εσωτερικού χώρου

 

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τ.: 2108544135 – 6976978417

 

Βοτανική ταξινόμηση: Η επιστημονική της ονομασία είναι Aspidistra elatior και ανήκει στην οικογένεια Asparagaceae

Καταγωγή: Περιοχές της Ανατολικής Ασίας, κυρίως Κίνα και Ιαπωνία. Στις περιοχές αυτές αυτοφύεται σε μεγάλα, πυκνά και σκιερά δάση με αρκετή υγρασία. Το είδος Aspidistra elation φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί από τους Ολλανδούς μέσω διάφορων δοκιμών και εισείχθει ξανά στην Ιαπωνία όπου αναπτύσσεται εκεί παράλληλα με τα άλλα αυτοφυή είδη ασπιδίστρας.

Άλλες ονομασίες: Η ασπιδίστρα ονομάζεται και cast-iron-plant (cast: καλούπι, iron: σίδηρος – φυτό από χυτοσίδηρο), bar room, haran ή baran (στην Ιαπωνία)

Άλλα είδη ασπιδίστρας: Άλλo είδος με εμπορική σημασία είναι το A. sichuanensis

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό στα κατοικίδια ζώα.

Ιστορικά στοιχεία: Κατά τη Βικτωριανή εποχή (1837 – 1901) τα σπίτια στο Λονδίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις ήταν σκοτεινά και υγρά και αποτελούσαν ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη της ασπιδίστρας. Έτσι το φυτό αγαπήθηκε ιδιαίτερα και έμπαινε τόσο σε εσωτερικό χώρο όσο και στους αγγλικούς κήπους. Η εντυπωσιακή ανθεκτικότητα της ασπιδίστρας στην ατμοσφαιρική ρύπανση της εποχής από την αιθάλη και τον καπνό, που δεν έκαναν τα φύλλα της να κιτρινίζουν, όπως άλλα φυτά, της έδωσε το όνομα cast iron plant (=το φυτό χυτοσίδηρος).

Σύμφωνα με το mrplantgeek.com η ασπιδίστρα έγινε δημοφιλής στη λογοτεχνία στη δεκαετία του 1930 καθώς ο Τζορτζ Όργουελ έγραψε ένα βιβλίο, με τίτλο; «Keep the Aspidistra Flying» που το συγκεκριμένο φυτό ιδιαίτερα αγαπητό της εποχής εκείνης χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της βικτωριανής κοινωνίας της μεσαίας τάξης. Το βιβλίο έγινε ταινία το 1997, κυκλοφόρησε με τον τίτλο “A Merry Way” και πρωταγωνιστούσαν οι Richard E. Grant και Helena Bonham Carter.

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Εμφανίζει ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια φυτική επιφάνεια.

Διατήρηση των φύλλων: Είναι αειθαλές φυτό.

Φύλλα: Φύλλα μεγάλα και στιλπνά, ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας.

Άνθη: Το ανθικό στέλεχος της ασπιδίστρας αναπτύσσεται εντός του έδαφος, υπόγεια και τα λουλούδια του φυτού βγαίνουν στο ύψος του λαιμού του φυτού (στη βάση του φυτού). Δεν έχει καλλωπιστική αξία και διατηρείται ζωντανό για μία μέρα.

Ρίζες: Είναι φυτό ριζωματώδες.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης της ασπιδίστρας

Ρυθμός ανάπτυξης: Έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης. Αναπτύσσονται 4-5 φύλλα μέσα στο χρόνο.

Φως: Τοποθετούνται σε σημεία που δεν υπάρχει άμεσο ηλιακό φως. Αναπτύσσεται καλά και στα πιο σκοτεινά σημεία ενός δωματίου.

Θερμοκρασία: Ιδανικές θερμοκρασίες είναι αυτές από 10-15 οC. Αντέχει και σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 25οC) και σε πιο χαμηλές.

Έδαφος-Χώμα: Χωρίς ιδιαίτερες προτιμήσεις. Καλύτερα αναπτύσσεται σε χώμα ελαφρύ και πλούσιο σε οργανική ουσία (κόμποστ ή κοπριά).

Υγρασία: Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα υγρά εδάφη. Σε καμία όμως περίπτωση το χώμα δεν θα πρέπει να μένει ξερό. Γενικά όμως, είναι φυτό εσωτερικού χώρου που αντέχει στην ξηρασία.

Ασπιδίστρα

Ασπιδίστρα, ίσως το πιο εύκολο φυτό εσωτερικού χώρου. Τοποθετείται μέσα στο δωμάτιο σε σημεία χωρίς άμεσο ηλιακό φως.

Φροντίδες που χρειάζεται η ασπιδίστρα

Γενική περιποίηση: Το φυτό είναι πολύ εύκολο στην καλλιέργεια του και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Θεωρείται εύκολο φυτό και μια καλή επιλογή για σημεία και επαγγελματικούς χώρους που δεν υπάρχει χρόνος για την περιποίηση των φυτών εσωτερικού χώρου.

Πότισμα: Δεν χρειάζεται υπερβολικό πότισμα. Σε εσωτερικούς χώρους το πότισμα της γλάστρας πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 8-10 μέρες και όχι πιο συχνά.

Λίπασμα: Η ασπιδίστρα θέλει υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μία φορά ανά 20-30 ημέρες. Επίσης, πολύ καλά αποτελέσματα δίνει και το υγρό λίπασμα από φύκια.

Κλάδεμα και περιποίηση της ασπιδίστρας

Το φυτό δεν χρειάζεται κλάδεμα. Η μόνη περιποίηση που χρειάζεται είναι η αφαίρεση των κίτρινων και ξερών φύλλων και το καθάρισμα των φύλλων από τη σκόνη με ένα πανάκι.

Κίτρινα φύλλα στην ασπιδίστρα: Συνήθως τα κίτρινα φύλλα στην ασπιδίστρα είναι τα παλιά γερασμένα φύλλα ή είναι ένδειξη υπερβολικού ποτίσματος.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην ασπιδίστρα

Η ασπιδίστρα πολλαπλασιάζεται εύκολα με διαχωρισμό των ριζωμάτων της. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται οποιαδήποτε εποχή του έτους το φυτό έχει μεγαλώσει αρκετά και χρειάζεται διαίρεση. Κατά το διαχωρισμό του ριζώματος κάθε νέο τμήμα θα πρέπει να έχει και υπόγειο και υπέργειο τμήμα.

Η ασπιδίστρα στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων

Είναι πολύ εύκολο φυτό και πολύ προσιτό στη διαχείριση του, για αυτό και επιλέγετε πολύ συχνά για διακόσμηση εσωτερικών χώρων, είτε επαγγελματικών είτε ιδιωτικών. Αν και τα προηγούμενα χρόνια έχει μειωθεί η ζήτηση καθώς έχουν προωθηθεί άλλα φυτά εσωτερικού χώρου, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να ανακτά πάλι την παλιά της δόξα και να αυξάνει τη ζήτηση της.  Είναι ιδανικό για χώρους αναμονής γραφείων και ιατρείων.

 

Διαβάστε επίσης: