Η δράκαινα είναι ένα κλασικό και διαχρονικό φυτό εσωτερικού χώρου. Ποιες καλλιεργητικές φροντίδες χρειάζεται, πόσο λίπασμα και πότισμα, πότε μεταφυτεύεται και πως πολλαπλασιάζεται.
Αφιέρωμα στα φυτά εσωτερικού χώρου
Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417 – www.greenconcept.gr
Βοτανική ταξινόμηση: Η δράκαινα ανήκει στην οικογένεια Asparagaceae. Στο γένος Dracaena ταξινομούνται περί των 120 ειδών κυρίως δένδρα και θάμνοι.
Καταγωγή: Η καταγωγή των φυτών είναι από την Αφρική, την νότια Ασία και την Αυστραλία.
Άλλες ονομασίες: Το όνομα dracaena προέρχεται από τον θηλυκό δράκο. Άλλες ονομασίες είναι τραγούδι της Ινδίας (song of India), δράκαινα της Μαδαγασκάρης (Madagascar dragon tree)
Τοξικότητα: H είναι τοξική εάν φύλλα της φαγωθούν από κατοικία (γάτες και σκύλους). Η παρουσία σαπωνινών. Η κατανάλωση φύλλων δράκαινας από τα κατοικίδια μπορεί να προκαλέσει εμετό (περιστασιακά με αίμα), κατάθλιψη, ανορεξία, υπερσιελόρροια και διεσταλμένες κόρες των ματιών στις γάτες.
Είδη και ποικιλίες δράκαινας
Dracaena marginata, γνωστή και ως red-edge dracaena (δράκαινα με κόκκινα σκούρα φύλλα) ή δράκαινα της Μαδαγασκάρης. Άλλες ονομασίες είναι Corn Plant (λόγω του σχήματος των φύλλων που μοιάζουν με του καλαμποκιού) και Dragon Tree (δρακόδεντρο) όνομα που αναφέρεται κυρίως στο αιωνόβιο είδος Dracaena draco, ενδημικό δέντρο των Κανάριων νησιών με την πολύ εντυπωσιακή ανάπτυξη.
Από τα πιο δημοφιλή είδη με αρκετές ποικιλίες είναι η Dracaena variegata με φύλλα που έχουν κίτρινες ακριανές γραμμές. Είναι επίσης γνωστή ως τραγούδι της Ινδίας (song of India)
Άλλα είδη είναι τα Dracaena massangeana, D. schryverianna, D. fragrans (κλασικό δημοφιλές είδος με φύλλα πράσινα χωρίς χρωματιστές άκρες), D. sanderiana κ.α.
Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες που δημιουργούνται για εμπορικούς σκοπούς και διαφοροποιούνται μεταξύ τους στο χρώμα των φύλλων, στο ύψος και στη γενικότερη ανάπτυξη των φυτών.
Βοτανικά χαρακτηριστικά της δράκαινα
Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το ύψος της δράκαινας κυμαίνεται από 60-120 cm ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, την ηλικία και τη διαμόρφωση του φυτού.
Φύλλα: Είναι λογχοειδή, μαλακά και δεν είναι μυτερά.
Ρίζες: Το φυτό δημιουργεί πυκνό ριζικό σύστημα που καλύπτει συνήθως ολόκληρη τη γλάστρα
Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης
Ρυθμός ανάπτυξης: Έχει μέτριο προς αργό ρυθμό ανάπτυξης.
Φως: Το φυτό χρειάζεται έμμεσο φως και όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα και εξασθένηση μέχρι και καταστροφή του φυτού, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Τα καλύτερα σημεία είναι πλάι σε παράθυρο με κουρτίνα ή ένα ημισκιερό σημείο.
Θερμοκρασία: Το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για την ανάπτυξης της δράκαινας είναι μεταξύ 16- 24°C. Χαμηλότερη θερμοκρασία από 13°C αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στο φυτό. Το καλοκαίρι θερμοκρασίες πάνω από 25°C μπορεί να προκαλέσουν ξηράνσεις στα φύλλα..
Έδαφος-Χώμα: Θέλει χώμα με αρκετή τύρφη. Τα φυτοχώματα εσωτερικού χώρου είναι ιδανικά καθώς περιέχουν αρκετή τύρφη. Λίγη οργανική ουσία βοηθάει σημαντικά το φυτό.
Υγρασία: Δεν χρειάζεται υψηλή εδαφική υγρασία, αλλά ούτε ατμοσφαιρική. Μάλιστα η υψηλή εδαφική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα των ριζών.
Φροντίδες που χρειάζεται η δράκαινα
Πότισμα: Το φυτό πρέπει να ποτίζεται πιο αραιά ή με λιγότερο νερό από τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό αλλά όχι υπερβολικά ποτισμένο. Για ενυδάτωση του φυτού καλό είναι το ψέκασμα των φύλλων ή η ενυδάτωση τους με βρεγμένο πανάκι. Πάντα αφήνετε το πάνω χώμα να στεγνώσει πριν το πότισμα. Σε γλάστρες χωρίς τρύπες από κάτω θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί.
Η συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από παράγοντες όπως η θέση του φυτού στο χώρου, η θερμοκρασία που έχει το δωμάτιο, το μέγεθος της γλάστρας και εάν έχει τρύπες για αποστράγγιση στον πάτο της. Το καλοκαίρι ποτίζουμε 1-2 φορές ανά 10 ημέρες και το χειμώνα 1 φορά, με μέτρια ποσότητα νερού.
Λίπασμα: Χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, μία φορά τις 20 ημέρες ή στο μήνα. Την άνοιξη ή το φθινόπωρο λιπαίνουμε τη δράκαινα 2 φορές το μήνα.
Καθάρισμα φύλλων: Καθαρίζουμε τα φύλλα της δράκαινας όσο πιο συχνά χρειάζεται με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί. Επιπλέον ο ψεκασμός των φύλλων με ψεκαστηράκι βοηθάει πολύ το φυτό τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μεταφύτευση: Η μεταφύτευση στη δράκαινα σε μεγαλύτερη γλάστρα καλύτερα είναι γίνεται την άνοιξη ώστε να μπορεί το φυτό να δυναμώσει, ευκολότερα σε καλές συνθήκες περιβάλλοντος.
Κλάδεμα και περιποίηση
Το φυτό δεν χρειάζεται κλάδεμα, αλλά αφαίρεση των ξερών φύλλων. Κλάδεμα γίνεται μόνο σε περίπτωση που το φυτό δεν έχει προσεχθεί για καιρό και έχει ξερά τμήματα. Σε αυτή την περίπτωση κλαδεύουμε μόνο τα ξερά μέρη ώστε να ξαναβλαστήσει.
Επιπλέον, ψαλιδίζουμε τις άκρες του φυτού εάν έχουν ξηράνσεις. Το ψαλίδισμα γίνεται στο σημείο που ξεκινάει η ξήρανση και όχι παραπάνω στο υγιές τμήμα του φύλλου.
Ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν τη δράκαινα
Ορισμένοι μύκητες μπορεί να προσβάλλουν τη δράκαινα κηλίδες στα φύλλα. Αφαιρούμε τα προσβεβλημένα φύλλα για να περιορίσουμε την προσβολή. Έντομα συνήθως δεν προσβάλλουν τη δράκαινα. Πιο συχνά προσβάλλεται από τετράνυχο που προκαλεί χλωρώσεις και υπάρχει ιστός μεταξύ των φύλλων. Ο συχνός καθαρισμός των φύλλων μειώνει σημαντικά τον τετράνυχο.
Κίτρινα φύλλα που πέφτουν στη δράκαινα
Όταν παρατηρούμε κίτρινα φύλλα ή φύλλα που πέφτουν συνήθως παρατηρούνται όταν ποτίζουμε τη δράκαινα υπερβολικά ή δεν έχουν καλή αποστράγγιση. Πρέπει να μειώσουμε ή να διακόψουμε το πότισμα για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο συχνός έλεγχος του χώματος βοηθάει στο να ελέγχουμε το επίπεδο υγρασίας στο έδαφος επομένως και τη συχνότητα και ποσότητα νερού που ρίχνουμε.
Πάντως το κιτρίνισμα των φύλλων και η πτώση τους είναι φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης της φυλλικής επιφάνειας του φυτού.
Χλωρωτικά ή ξεθωριασμένα φύλλα
Όταν τα φύλλα είναι χλωρωτικά και δεν έχουν το έντονο χρώμα τους, φαίνεται πως δεν επαρκεί το φως ώστε η δράκαινα να φωτοσυνθέσει επαρκώς. Σε αυτή την περίπτωση τοποθετούμε το φυτό σε πιο φωτεινά σημεία.
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στη δράκαινα
Ο πολλαπλασιασμός στη δράκαινα γίνεται με μοσχεύματα βλαστού που κόβονται και τοποθετούνται σε υπόστρωμα τύρφης και περλίτη. Τα μοσχεύματα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία 22-26 οC και να ποτίζονται συχνότατα. Τα μοσχεύματα ριζώνουν περίπου 20 μέρες αργότερα. Το μητρικό φυτό αναβλαστάνει από οφθαλμούς που βρίσκονται κάτω από το σημείο κοπής.
Η μεταφύτευση της δράκαινας σε μεγαλύτερη γλάστρα καλύτερα είναι γίνεται την άνοιξη ώστε να μπορεί το φυτό να δυναμώσει.
Η δράκαινα στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων
Πολύ δημοφιλές και κλασικό φυτό εσωτερικού χώρου. Ταιριάζει εύκολα σε εσωτερικούς χώρους. Έχει όμορφη κόμη χωρίς τα φύλλα του να είναι μυτερά και επικίνδυνα για τραυματισμούς.
Συνδυάζεται με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου όπως οι φίκοι και τα φιλόδενδρα.
Ιδανικό φυτό εσωτερικού χώρου για επαγγελματικούς χώρους καθώς αναπτύσσεται εύκολα και είναι ανθεκτικό φυτό χωρίς πολλές φροντίδες.
Η δράκαινα μπορεί να αναπτυχθεί και σε εξωτερικό χώρο, στη βεράντα, στην πυλωτή ακόμα και στον κήπο την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Το χειμώνα και το καλοκαίρι με τον καύσωνα το φυτό πρέπει να μεταφέρεται σε προστατευμένο σημείο.
Διακοσμητική αξία: Η διακοσμητική αξία του φυτού βασίζεται στο όμορφο πυκνό φύλλωμα και στην εντυπωσιακή κόμη του. Έχει ακόμα πολλά είδη και ποικιλίες με διαφορετικούς χρωματισμούς φυλλώματος για να επιλέξουμε το ιδανικό για τον χώρο.
Διαβάστε επίσης:
- Προτάσεις με φυτά εσωτερικού χώρου σε επαγγελματικό χώρο
- Ασπιδίστρα, το πιο εύκολο φυτό εσωτερικού χώρου
- Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα
- Χαμαιδώρεα, ιδανικό φυτό εσωτερικού χώρου
- Μονστέρα, ξεχωριστό φυτό εσωτερικού χώρου
- Ζαμιοκούλκα, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
- Σανσεβιέρια, φυτό εσωτερικού χώρου με χρήση στη διακόσμηση
Leave A Comment