Συγκαλλιέργεια στο λαχανόκηπο

Η καλλιέργεια πολλών διαφορετικών λαχανικών στον ίδιο χώρο είναι εφικτή και πολλές φορές είναι το ίδιο ή περισσότερο αποδοτική από το εάν φυτεύαμε μόνο ένα λαχανικό. Σε έναν οικιακό λαχανόκηπο, συχνά ο χώρος είναι περιορισμένος κι έτσι θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές των λαχανικών που θα φυτευτούν για να μην δράσει το ένα σε βάρος του άλλου. Η φύτευση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να φυτέψουμε ένα λαχανικό δίπλα σε ένα άλλο ή να φυτέψουμε διάφορα φυτά (λαχανικά, φρούτα, αρωματικά) σε ενδιάμεσες θέσεις ενός λαχανικού.

Με την συγκαλλιέργεια πετυχαίνουμε οικονομία χώρου, καθώς φυτεύουμε περισσότερα είδη κατά την ίδια περίοδο και σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε οικονομία ποτίσματος και λιπάσματος. Ακόμα, με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να κάνουμε το λαχανόκηπο πιο παραγωγικό, διότι έχουμε περισσότερα διαφορετικά είδη λαχανικών ή φρούτων. Το αρνητικό της συγκαλλιέργειας είναι ότι πλέον τα διάφορα φυτά ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα θρεπτικά στοιχεία και το νερό, για αυτό και πρέπει να γίνεται συστηματικότερο πότισμα και λίπανση. Ένας παράγοντας που λαμβάνετε υπόψη είναι η ανεπιθύμητη σκίαση κάποιων χαμηλών φυτών από κάποια άλλα. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να επιλέξουμε, για παράδειγμα να  φυτέψουμε φασολάκι κοντά με τομάτα διότι θα σκιάζονται οι καρποί της και δεν θα κοκκινίσουν.

συγκλλιέργεια στο λαχανόκηπο

Επιπλέον, όταν οι φυτεύσεις είναι αρκετά πυκνές τότε ο καθαρισμός από τα ζιζάνια γίνεται δυσκολότερος, ενώ μπορεί να προσβληθούν πιο εύκολα τα φυτά από διάφορες ασθένειες. Παρόλα αυτά υπάρχουν κατάλληλοι συνδυασμοί λαχανικών που να μειώνουν την επίδραση των αρνητικών παραγόντων, και τα φυτά μπορούν να συμβιώνουν καλύτερα μεταξύ τους.

  • Ανάμεσα από καλλιέργεια τομάτας, πιπεριά ή μελιτζάνας μπορείτε να φυτέψετε βασιλικό ή μαϊντανό.
  • Εάν έχετε βάλει λάχανο τότε φυτέψτε ενδιάμεσα φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο ή φασκόμηλο.
  • Με το μαρούλι μπορεί πολύ καλά να ταιριάξει και η φράουλα.
Συγκαλλιέργεια στον αγρό και τον κήπο

Στη συγκαλλιέργεια, εξαιτίας της εντατικότερης φύτευσης και της συμμετοχής πολλών λαχανικών και αρωματικών, τα διάφορα είδη ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα θρεπτικά του εδάφους και το νερό.

Το καλύτερο φυτό για συγκαλλιέργεια διότι συμβιώνει καλά με όλα τα φυτά στο λαχανόκηπο είναι το ραπανάκι. Το ραπανάκι είναι φυτό ταχείας ανάπτυξης, αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλές, για να φυτεύεται συχνά. Επιπλέον, εκτός από ραπανάκι μπορείτε να φυτέψετε φρέσκο κρεμμύδι και φρέσκο σκόρδο.

  • Ακόμη, φυτέψτε πεπόνι, καρπούζι ή κολοκύθι μαζί με σέλινο.

Σε πολλές περιπτώσεις συγκαλλιέργειας επιλέγονται να φυτευτούν λαχανικά μαζί με αρωματικά φυτά, διότι τα δεύτερα προσελκύουν μέλισσες και ομορφαίνουν οπτικά το λαχανόκηπο με τα φύλλα και τα άνθη τους.

Πάνος Λαμπρόπουλος
Γεωπόνος ΓΠΑ – MSc

Περιοδιό: Κήπος 4 εποχές – τεύχος 17
Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2008