“Προμηθέας” από την εταιρεία Agrostis, είναι το μέλλον των επαγγελματικών χώρων πρασίνου στο χλοοτάπητα.

 

Η Festuca arundinacea είναι το κυριότερο ψυχρόφιλο είδος που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα. Οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας φωτογραφίζουν το άριστο περιβάλλον ανάπτυξης του συγκεκριμένου είδους. Όμως μειονέκτημα της φεστούκα λόγω της θυσανώδους ανάπτυξης της είναι η αργή ανάκαμψη στη φθορά και η μη κάλυψη των κενών που δημιουργούνται στο χλοοτάπητα. Σε χώρους χρήσης όπως πάρκα ξενοδοχεία και γήπεδα αυτό οδήγησε στην επιλογή θερμόφιλων ειδών τύπου αγριάδας που έχουν πολύ πιο γρήγορη κάλυψη. Η χρήση όμως τέτοιων ειδών που ληθαργούν το χειμώνα δημιούργησε μία σειρά από άλλα προβλήματα.

Αγρώστις - έτοιμος χλοοτάπητας

Σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες η τουριστική περίοδος αρχίζει νωρίς την άνοιξη πολλές φορές από το μήνα Μάρτιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο θερμόφιλος χλοοτάπητας βρίσκεται σε λήθαργο ή μόλις βγαίνει από αυτόν. Έτσι, υποβαθμίζεται σοβαρά η εικόνα του περιβάλλοντος χώρου που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους επισκέπτες. Η πλήρης έξοδος από το λήθαργο καθυστερεί μέχρι τα μέσα Μαΐου. Παράλληλα λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού λόγω λήθαργου μία σειρά από χειμωνιάτικα αλλά και ανοιξιάτικα ζιζάνια αναπτύσσονται μέσα στο χλοοτάπητα υποβαθμίζοντας τον. Καθίσταται, λοιπόν, αναγκαία μία συνεχής χορτοκοπή μέχρι την επικράτηση του θερμόφιλου χλοοτάπητα με σημαντική επιβάρυνση του κόστους χωρίς όμως η εμφάνιση του χλοοτάπητα να είναι ικανοποιητική.

 

Αγρώστις - έτοιμος χλοοτάπητας

 

Στην άγρωστις μετά από έρευνα και πειραματικές δοκιμές στις ελάχιστες ποικιλίες φεστούκα που δίνουν υπόγεια ριζώματα βρέθηκε και κατοχυρώθηκε, η κατάλληλη για τις ελληνικές συνθήκες ριζωματώδης Festuca arundinacea. Έτσι δημιουργήθηκε ο Προμηθέας μια ποικιλία έτοιμου χλοοτάπητα που έχει όλα τα πλεονεκτήματα μιας Festuca arundinacea και ταυτόχρονα λόγω των υπόγειων ριζωμάτων την αντοχή στη χρήση ενός θερμόφιλου χλοοτάπητα. Στους χώρους χρήσης ο Προμηθέας ως ψυχρόφιλο είδος παραμένει πράσινος όλο το χρόνο μη επιτρέποντας την ανάπτυξη ζιζανίων, το χειμώνα και την άνοιξη, καθιστώντας το χώρο καταπράσινο και λειτουργικό όλο τον χρόνο. Επιπροσθέτως λόγω της πολύ αργής ανάπτυξης του το χειμώνα απαιτεί από ελάχιστες έως μηδενικές φροντίδες χωρίς να επιβαρύνει επιπλέον το κόστος συντήρησης.

 

Αγρώστις - έτοιμος χλοοτάπητας

 

Τέλος ο Προμηθέας έχει αντίστοιχη με τα θερμόφιλα αντοχή στην έντονη χρήση και κατά την εαρινή περίοδο.
Ο Προμηθέας έχει αντικαταστήσει τα τελευταία χρόνια αρκετούς χώρους πρασίνου σε ξενοδοχεία στη Ρόδο, στην Κω, στην Κέρκυρα και στη Χαλκιδική καθώς επίσης έχει χρησιμοποιηθεί σε γήπεδα ποδοσφαίρου δίνοντας άριστα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γήπεδο της Πύλου στη Μεσσηνία όπου 2 χρόνια μετά την εγκατάστασή του είναι σε καταπληκτική κατάσταση.

 

Αγρώστις - έτοιμος χλοοτάπητας

 

Η εταιρεία ‘’άγρωστις’’ είναι η πλέον αξιόπιστη απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες μιας ολοένα και πιο απαιτητικής αγοράς. Mε οδηγό την εμπειρία και την γνώση σας παρέχει πλήρη γκάμα απόλυτα ποιοτικών προϊόντων με στόχο την ικανοποίηση και του πιο απαιτητικού καταναλωτή.

 

Ευχαριστούμε την εταιρεία,

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΙ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΕΣ Ο.Ε.
ΦΥΤΩΡΙΟ ΕΤΟΙΜΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ
ΧΑΛΚΙΔΟΣ 2Α, ΤΚ 41336, ΛΑΡΙΣΑ
ΤΗΛ. & ΦΑΞ: 2414004071
ΚΙΝ.: 6933303331 & 6936843290
www. agrostis.com.gr
info@agrostis.com.gr

για τα κείμενα και τις φωτογραφίες
που ευγενικά μας παραχώρησε.