Πολυγάλα: υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος

Το πολύγαλα (Polygala myrtifolia, Polygalaceae) είναι καλλωπιστικό φυτό γρήγορης ανάπτυξης που οφείλει την καλλωπιστική του αξία τόσο στην εντυπωσιακή και παρατεταμένη ανθοφορία του όσο και στο φύλλωμα του. Κατάγεται από τη Ν. Αφρική και ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές αφού είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ανήκει στην οικογένεια Polygalaceae η οποία περιλαμβάνει τροπικά φυτά ή φυτά θερμών περιοχών καθώς και το P. vulgaris που είναι αυτοφυές είδος της ελληνικής χλωρίδας.

Πολυγάλα

Μορφολογία του φυτού

Το πολυγάλα είναι αειθαλής θάμνος με πυκνή και σφαιρική κόμη που το ύψος του φτάνει τα 1-2 μέτρα. Τα φύλλα που μοιάζουν με αυτά της μυρτιάς είναι απλά, έχουν σχήμα ελλειπτικό, λεπτή υφή, ζωηρό πράσινο έως γκριζοπράσινο χρώμα και αναπτύσσονται εναλλάξ πάνω στους βλαστούς του φυτού. Τα άνθη είναι πολυάριθμα, έχουν ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση και μοβ χρώμα ενώ φέρονται συνήθως σε μικρές ομάδες στις άκρες των βλαστών. Η ανθοφορία ξεκινάει νωρίς την άνοιξη (Απρίλιο) και συνεχίζει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου (Νοέμβριος) ενώ δεν αποκλείεται το φυτό να διατηρήσει μεμονωμένα άνθη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Απαιτήσεις-Φροντίδες για το πολυγάλα

Το πολύγαλα είναι καλλωπιστικό φυτό ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες και όταν η θερμοκρασία φτάσει του -7 oC παγώνει. Επιπλέον δεν ανακάμπτει εύκολα μετά από παγετό αφού το ριζικό του σύστημα υφίσταται μεγάλες ζημιές. Για το λόγο αυτό απαιτεί προστασία από τους παγετούς. Στη χώρα μας αναπτύσσεται καλά στη Ν. Ελλάδα ενώ στις βορειότερες περιοχές το χειμώνα τα φύλλα του παίρνουν μία καφέ απόχρωση εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Πολυγάλα

Σε ότι αφορά το έδαφος προτιμά πλούσια εδάφη που συγκρατούν υγρασία ενώ μπορεί να αξιοποιήσει και τα ασβεστούχα εδάφη. Στις ηλιαζόμενες θέσεις δίνει πλουσιότερη βλάστηση παρόλα αυτά σε θερμές περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια καλό είναι να τοποθετείται σε ημισκιερές θέσεις. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα κορυφής την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το πολύγαλα κλαδεύεται προκειμένου να ελεγχθεί  η ανάπτυξή του και να διατηρηθεί το σχήμα του. Τα κλαδέματα γίνονται το φθινόπωρο μετά το τέλος της ανθοφορίας.

Χρήση στο κήπο

Το πολυγάλα φυτεύεται απευθείας στο έδαφος σε ιδιωτικούς κήπους, πάρκα και δημόσιους χώρους πρασίνου μεμονωμένο ή με άλλους θάμνους. Επιπλέον χρησιμοποιείται σε πλαίσια και φράκτες ελεύθερης ανάπτυξης ή φυτεύεται μέσα σε χλοοτάπητες για να προσθέσει χρώμα στον κήπο. Είναι κατάλληλο φυτό για παραθαλάσσιες περιοχές και βραχόκηπους. Φυτεμένο σε φυτοδοχεία διακοσμεί μπαλκόνια και εισόδους κτηρίων.

Πολυγάλα