Ο Γλύπτης Νίκος Γεωργίου ολοκλήρωσε το μεγαλόπρεπο έργο «Η Ελλάδα και ο Αγωνιστής». Η ύψους 4 μέτρων, κλασικής ομορφιάς μαρμαρόγλυπτη σύνθεση κοσμεί πλέον την Πλατεία 23ης Μαρτίου,στην Καλαμάτα.

Το μεγαλόπνοο μαρμαρόγλυπτο έργο του Νίκου Γεωργίου, η Ελλάδα, στέκεται πλέον στο πλευρό του Έλληνα Αγωνιστή. Πρόκειται για μία διμερή σύνθεση υψηλής γλυπτικής, που πλέον κοσμεί την πλατεία 23ης Μαρτίου, στην πόλη της Καλαμάτας. Ένα έργο υψηλής γλυπτικής∙ στιβαρό κι όμως τόσο λεπτομερές∙ κλασικό κι όμως τόσο επίκαιρο.

Η καλλιτεχνική αυτή σύνθεση, αποτελείται από δύο κλασικής ομορφιάς αγάλματα με περίτεχνες λεπτομέρειες, την Ελλάδα και τον Αγωνιστή, ύψους 4 μέτρων. Στο σύνολό του, το έργο ενσαρκώνει την Ελλάδα να αξιώνει τον Αγωνιστή με ένα στεφάνι δάφνης, ο οποίος υπερήφανος την κοιτά στα μάτια.

Τα αποκαλυπτήρια της μεγαλόπρεπης αυτής γλυπτικής σύνθεσης, πραγματοποίησε ο Αξιότιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Η έγκριση για τη δημιουργία του έργου δόθηκε από τους δημοτικούς θεσμούς και τον αξιότιμο δήμαρχο κύριο Παναγιώτη Νίκα, ενώ χωρίς την ευγενική χορηγία της κας Ιολάνδης Παπαδοπούλου-Ρολσχάουζεν, η περαίωση του δεν θα μπορούσε να έχει γίνει πραγματικότητα.

Η «Ελλάδα και ο Αγωνιστής» απεικονίζουν την έναρξη της Επανάστασης από την ιστορική πόλη της Καλαμάτας. Με έμπνευση από το πολύπαθο, αλλά μεγαλειώδες παρελθόν του τόπου μας, και πάντα σεβόμενος την Ιστορική και Πολιτιστική μας κληρονομιά, ο Νίκος Γεωργίου μέσα από τη ζωντανή τέχνη της μαρμαρογλυπτικής, δημιούργησε ένα έργο που εξυμνεί το παρελθόν και στέκεται αναλλοίωτο στο παρόν.

Ο Αξιότιμος κύριος Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας επεσήμανε για τη γλυπτική αλλά και τον ίδιο τον κύριο Γεωργίου: «Πάντοτε και παντού, η γλυπτική χρησιμοποιήθηκε για την εξύψωση της αισθητικής των πόλεων, αλλά και για τον παραδειγματισμό και τη διαπαιδαγώγηση των πολιτών. Ο γλύπτης Νίκος Γεωργίου είναι καταξιωμένος στο πανελλήνιο για την ποιότητα των έργων του και το αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο επιτυγχάνει. Τα έργα του θα κοσμούν το ιστορικότερο σημείο της Καλαμάτας στο διηνεκές και ειλικρινά τον ευχαριστούμε γιατί συνεργάστηκε μαζί μας.

Μάλιστα η «Ελλάδα και ο Αγωνιστής» δεν είναι το μοναδικό μαρμαρόγλυπτο έργο του Γλύπτη Νίκου Γεωργίου στην Καλαμάτα. Το 2013, είχε φιλοτεχνήσει και το Ηρώο της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» στο πάρκο Νέδοντα σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της πόλης στις 23-3-1821, το οποίο έτυχε θερμότατης υποδοχής.

Η Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης, κυρία Ίριδα Κριτικού σημειώνει για το Νίκο Γεωργίου: «Στη διάρκεια της πολυετούς ενασχόλησής του με την κλασική γλυπτική, ο Νίκος Γεωργίου δημιούργησε σημαντικό αριθμό γλυπτών αφιερωμένων σε επιφανείς ή και αφανείς ήρωες, ή ακόμη, σε προσωποποιημένες Ιδέες που απέκτησαν όγκο και αναπνοή με τη βοήθεια της σμίλης του, τυγχάνοντας θερμής υποδοχής.

Οι πλέον κλασικές αξίες της ομορφιάς, η αρμονία και η συνομιλία με την κλασική αγαλματοποιία του παρελθόντος, διέπουν αυτήν την ενότητα, που προτείνει διαχρονικά πρότυπα, η σημασία των οποίων εξαιτίας της ρευστότητας, της δοκιμασίας του ήθους και των συνεχών ανατροπών με τις οποίες καλούμαστε να αναμετρηθούμε, προβάλλει τώρα περισσότερο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ.»

www.greek-sculptor.eu

Λίγα λόγια για τον Γλύπτη, Νίκο Ι. Γεωργίου,

Ο γλύπτης Νίκος Ι. Γεωγίου, είναι ένας από τους λίγους Έλληνες γλύπτες που ακόμα και σήμερα ακολουθούν τον δρόμο της παραδοσιακής γλυπτικής για τη δημιουργία των έργων τους. Φιλοτεχνεί κλασικά έργα, μεταξύ άλλων αγάλματα, ηρώα, προτομές, ανάγλυφα, πορτραίτα και συνθέσεις, εμπνευσμένα από τις αξίες του ελληνισμού, της παράδοσης αλλά και της ορθοδοξίας.
Στο βιογραφικό του, προσθέτονται συνεχώς εικαστικές δημιουργίες  υψηλής κλασσικής γλυπτικής, που στολίζουν δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα, ιδιωτικές συλλογές,  καθώς και δημόσιους χώρους στην Κύπρο, την Αγγλία, τις Η.Π.Α. αλλά και ιδιωτικές συλλογές παγκοσμίως.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σε νεαρή ηλικία, το 1976 ξεκίνησε το ταξίδι του στο χώρο της μαρμαρογλυπτικής μαθητευόμενος από τον πατέρα του και βραβευμένο γλύπτη και πορτρετίστα, Ιωάννη Γεωργίου.

Από το 1980, μαθήτευσε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου και μελέτησε τον πλούσιο σε εκφραστικά μέσα κόσμο της γλυπτικής, δίπλα στον διακεκριμένο Δημήτρη Καλαμαρά, δάσκαλο και μέντορά  του. Παράλληλα, συνέχισε την μαθητεία του και στο οικογενειακό εργαστήριο στο Μετς.

Η εντατική του ενασχόληση με την γλυπτική και την μαρμαροτεχνία, του προσέφερε το 1983 βράβευση με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Από το 1992 και για 5 συνεχή χρόνια, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος και έγινε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου ανήκει μέχρι και σήμερα.  Παράλληλα, το 1993 και για 9 χρόνια, ξεκίνησε να διδάσκει μαρμαρογλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έλαβε μέρος σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στο Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος, στην Ολυμπία, στον Εθνικό Κήπο υπό την αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, στο Νοσοκομείο «Υγεία», στην Τρίπολη κ.α.

Λάτρης της κλασσικής τέχνης, ακολούθησε πιστά τις μεθόδους της παραδοσιακής γλυπτικής επεκτείνοντας την τεχνική του στον μπρούτζο και σε άλλα υλικά.

Πρόσφατα έργα του:

  • 2015: Άγαλμα «ΧΡΥΣΟΣΤOΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ» στην πλατεία Αγίας Τριάδας στην Άνω Γλυφάδα.
  • Οκτώβριος 2014: Ηρώον «ΝΙΚΗ» στο Μαραθώνα στην αφετηρία του Μαραθώνιου δρόμου.
  • Το φθινόπωρο του 2013: «Ηπειρώτης Μετανάστης» στο Πέραμα Ιωαννίνων
  • Το καλοκαίρι του 2013 τοποθέτησε στο πάρκο Νέδοντα στην Καλαμάτα το ηρώο « ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της πόλης στις 23-3-1821. Το έργο έτυχε θερμότατης υποδοχής.